Familier indlagt efter fællesspisning: Modgift hastet ind fra udlandet

I alt 11 personer blev søndag indlagt med symptomer på en meget alvorlige madforgiftning. Modgift er efterfølgende blevet hastet hjem fra udlandet

Af
Daniel Sennek

"Vi har mellem nul og to om året, som har sådan en tilstand. Og nu havde vi så pludselig 11. Så meget modgift har vi slet ikke, så vi har måttet skaffe noget fra Tyskland og Norge."

Sådan lyder det fra Bjarne Dahler-Eriksen, lægefaglig direktør på Sygehus Sønderjylland, til Ritzau, efter 11 personer fra Sønderjylland søndag blev indlagt med symptomer på den alvorlige madforgiftningsbakterie clostridium botulinum, som populært går under navnet pølseforgiftning.

Familierne har spist sammen både fredag og lørdag, men søndag blev en lang række af dem indlagt. Syv personer er indlagt på Sygehus Sønderjylland, to på Odense Universitetshospital, en i Flensborg, samt en enkelt på Rigshospitalet i København.

"Det er nogle mennesker, som har spist sammen. De har været til noget komsammen og har spist af den samme mad. De bliver utilpas i løbet af morgenen og formiddagen og kommer ind til os. De har symptomer som kvalme og opkast, og nogle af dem har synsforstyrrelser, dobbeltsyn. Det er en alvorlig situation, når 11 mennesker i Danmark får en slem madforgiftning, så de skal indlægges. Det er meget sjældent, at vi oplever så voldsom madforgiftning, specielt med denne type bakterie," siger Bjarne Dahler-Eriksen, der er lægefaglig direktør på Sygehus Sønderjylland til Ritzau.

Forgiftningen er yderst sjænlden og kan påvirke menneskers nerveceller. Derfor skal man have en modgift for at blive rask. Men da det er meget sjældent, at personer får pølseforgiftning, har landets sygehuse ikke store mængder af den modgift, som skal bruges til behandlingen. Derfor er modgiften blevet hentet hjem fra udlandet.

Styrelsen for Patientsikkerhed og Fødevarestyrelsen er orienteret om hændelsen. Der arbejdes på at finde kilden til bakterien, fortæller Nikolas Kühn Hove, der er beredskabschef ved Fødevarestyrelsen, søndag.

Publiceret 18 June 2018 08:26

SENESTE TV