Foto: Google Street View

16-årig handikappet pige fastholdt og spyttet i hovedet på bosted: "Det er helt ekstremt"

En 16-årig pige blev fastholdt af en ansat - og spyttet på. Og ifølge pigen selv og en leder blev der også taget kvælertag på hende

Af
Daniel Sennek

Den 16-årige autistiske pige blev udsat for denne voldsomme magtanvendelse, da hun blev fastholdt af en ansat på bostedskæden HabitusHuset Danshøj, der ligger i Hillerød i Nordsjælland. Her blv hun også spyttet på, ligesom hun ifølge hende selv og en leder på stedet blev udsat for kvælertag af den ansatte.

Det fremgår af en række dokumenter fra Socialtilsyn Hovedstaden, som Fagbladet FOA har fået aktindsigt i.

Eva Naur, der er lektor i Socialret ved Aarhus Universitet, mener, at overgrebet er et klart brud på straffeloven.

"Det er fuldstændig ulovligt, og langt, langt uden for lovens rammer. Det er ikke engang lidt på grænsen. Det er klart i strid med lovgivningen, og retten har jo også vurderet, at det var en overtrædelse af straffeloven," siger hun til FOA.

Den 16-årige pige forklarede under retssag, at hun kunne huske, at hun blev forsøgt kvalt, men ikke kunne huske, at hun blev spyttet i hovedet. Den ansatte erkendte at have spyttet, men han afviste, at have taget kvælertag.

Han blev idømt en betinget dom på 10 dage for spyttet i hovedet.

Thomas Gruber, politisk konsulent hos Landsforeningen LEV, der er talerør for de udviklingshæmmede og deres pårørende, har læst Socialtilsyn Hovedstadens beskrivelse af spytteriet og det angivelige kvælertag.

"Det er helt ekstremt uprofessionelt i enhver forstand. Jeg synes, det er helt på sin plads, at det var noget, der blev pådømt ved retten," siger han til FOA.

Martin Godske er direktør for Habitus, men har ikke ønsket at give interview. Han oplyser dog i en mail, at han tager sagen meget alvorligt.

Publiceret 16 July 2018 07:41

SENESTE TV