Pressefoto: Christian Warrer / Cirkus Arena

Styrtede til jorden for øjnene af chokerede børn: Nu har chefen stoppet hendes løn

Luftakrobaten Tetianas karriere er forbi. Og spørgsmålet er om hun nogensinde kan bruge sin krop igen. Imens har Cirkus Arena fralagt sig alt ansvar og arbejdsgiveren har stoppet hendes løn.

Af
Daniel Sennek

Den 1. august gik det helt galt. Luftakrobaten Tetiana var i gang med sin optræden, da Cirkus Arena besøgte den nordsjællandske badeby Hornbæk. En forfærdelig ulykke udspillede sig, da Tetianas wire knækkede og hun direkte mod jorden med hovedet først. Cirkus Arena fralægger sig imens ethvert ansvar og arbejdsgiveren har stoppet lønudbetalingen til den kvæstede artist.

Det skriver B.T.

"Cirkus Arena har glemt mig. De tænker mere på deres bankbog og deres offentlige image end på mig. Min cirkuskarriere er forbi. Jeg skal aldrig mere optræde. Nu håber jeg bare på, at jeg kan få et liv med en nogenlunde velfungerende krop," siger den 24-årige ukrainske kvinde på gebrokkent engelsk til avisen.

Da ulykken skete blev Tetiana hastet til Rigshospitalet med lægehelikopter, mens turnéchefen i Cirkus Arena, Klaus Jochumsen, i minutterne efter ulykken fortalte flere medier, at Tetiana Korenieva slap fra sit fald med en brækket arm. Udtalelsen kom på baggrund af, hvad han fik at vide af publikum og de to læger, som var i manegen for at hjælpe på dette tidspunkt. De to læger mente, at Tetiana formentlig var sluppet med en brækket arm, hvorfor han selvfølgelig håbede på dette.

Det var inden, at den unge ukrainer var blevet tilset af læger på Rigshospitalet, for virkeligheden var dog gået langt værre. Fire knogler i nakken og ryggen er brækket. Hendes rygsøjle er skruet sammen med to metalplader. Hoften er brækket. En arterie i venstre side af halsen blev punkteret. Hun har ingen følesans i venstre hånd og kan dårligt løfte armen.

Klaus Jochumsen siger, at "han på intet tidspunkt har haft til hensigt at negligere hendes skader, og at han og resten af cirkus er meget påvirkede af uheldet og kun ønsker Tetiana det bedste. Derfor er alle lettede over, at den efterfølgende operation gik så godt, og at Tetiana er i bedring."

Tourchef Klaus Jochumsen siger til B.T., at han udtalte sig om Tetianas skader ud fra det, han havde fået at vide af lægerne. Han siger, at intet forsikringsselskab vil forsikre artister, og at sikkerheden omkring udstyret er artisternes eget ansvar.

Tetiana fik 810 kroner om dagen for at udføre halsbrækkende stunts, skriver B.T. - men i kontrakten står der, at hun selv skal sørge for ulykkesforsikring. Cirkus Arena har betalt løn frem til 1. august, men afviser at betale for resten af sæsonen, der løber til 17. september.

”I og med at ulykken blev forårsaget af en slidt wirer, skyldtes ulykken altså manglende eftersyn af den pågældende artisttrups eget udstyr. Alt hvad artister arbejder med i cirkus er deres eget grej, og de står selv for vedligeholdelsen. Vi må ikke glemme, at vi har at gøre med artister som i bund og grund udfører farlige ting. De mestrer det næsten fysisk umulige, og det er hele attraktionen ved cirkus."

"Det er noget, artisterne har viet hele deres liv til. De har bygget deres nummer op omkring udstyr, alt lige fra jonglørens bolde til trapezartistens trapez, som de selv er ansvarlige for at vedligeholde og montere. Nu er jeg ikke selv trapez-artist, men hvis jeg var, ville jeg da også selv være mest tryg ved selv at hænge trapezen op og efterse den, hvis jeg skulle op og hænge 10 meter over jorden. Det ville jeg som artist aldrig overlade til nogen andre, hvilket også er den generelle praksis indenfor artistkunsten. Hvis andre stod for monteringen, ville disse jo aldrig kunne leve med, at der skete noget, der bare ikke må ske, så derfor er der regler om, at man aldrig må hænge andres ting op. Når uheldet så er ude, og du ønsker svar ift. forsikring, kan jeg fortælle, at artister er selvforsikrede. Da vi har at gøre med en artisttrup, der kommer fra organisationen Bingo Circus Theater fra Ukraine, er det Bingo Circus Theater's opgave at tegne forsikringer for sine artister," skriver Cirkus Arena til Lokalavisen.dk.

”Det er da ikke optimalt, at folk falder ned. Det er da noget af det mest forfærdelige, der kan ske. Det er noget vi er meget påvirkede af, og vi er lykkelige over, at hun efterfølgende har gennemgået en vellykket operation, og at hun er i bedring."

Hvorfor har I valgt at stoppe hendes lønudbetaling?

”Som arrangør af cirkusforestillinger har vi hyret Bingo Circus Theater ind til at deltage i vores forestilling med to numre. I kontrakten står der, at vi betaler Bingo Circus Theater pr. nummer, og at der udelukkende udbetales honorar på dage, hvor der arbejdes. I dette tilfælde med Bingo Circus Theater indgår hele det nummer, hvor ulykken med Tetiana skete, ikke længere i forestillingen. Bingo Circus Theater har derfor siden ulykken kun været engageret til at fremføre ét nummer. At B.T. overhovedet kontakter mig i dag antyder dog, at Tetiana har et ønske om at tale med os om det her, hvilket hun ikke før har luftet, når vi har været i kontakt med hende. Så det vil vi se frem til at gøre face to face, hvor den slags samtaler vel egentlig skal finde sted frem for i pressen," skriver Cirkus Arena til Lokalavisen.dk

Publiceret 23 August 2018 00:00

SENESTE TV