Modelfoto

Modelfoto

Skumle mænd hærger løs: "Ud springer tre romaer og løber ind i haven med sække i hænderne"

Østeuropæiske mænd har flere gange skabt røre i Gribskov de seneste dage

Af
Jeppe Helkov

Mandag var den gal, og tirsdag var der også problemer to gange. Mistænkelige østeuropæiske mænd har ifølge Nordsjællands Politi på det seneste været lidt for interesserede i huse i Gribskov Kommune.

Mandag vakte to mænd mistanke, da de ved 16.30-tiden gik rundt i området ved Landagervej i Helsinge. En borger tog kontakt til de to personer, som ifølge Nordsjællands Politi havde 'romansk udseende'. Mændene forklarede, at de bare var ude for at tage billeder af de smukke huse. Vidnet kontaktede politiet, der efterfølgende sendte et signalement ud af de to personer.

Tirsdag aften var den gal på Helsingevej i Gilleleje. Klokken 23.15 fattede en beboer mistanke til en mand, der udviste stor interesse for et hus i området.

"Den mistænkelige mand, som kiggede ind ad flere vinduer til en villa på vejen, beskrives som 20-25 år, mørk i huden, 185-190 cm høj, slank af bygning, iført hvid T-shirt og hvide bukser," skriver Nordsjællands Politi i sin døgnrapport.

Tidligere på dagen tirsdag måtte en kvinde i Ramløse jage tre 'romaer' ud af sin have på Ellemosevej i Ramløse. Det fortæller Thomas Søeborg Quaade, medarbejder i Ramløse Hallen. Han blev kontaktet af kvindens mand efterfølgende.

"Manden ringede ned til mig og spurgte, om jeg ikke kunne sprede budskabet. Det sker tit, at folk ringer ned til os i hallen og beder os om at kommunikere noget ud," siger han og beskriver forløbet med de tre romaer således:

"Kvinden er på vej ud af sit hus og kører mod krydset på Ellemosevej. Da hun når op i krydset, ser hun i bakspejlet, at der kører en varevogn op til hendes indkørslen. Ud springer tre romaer, og de løber ind i haven med sække i hænderne. Kvinden sætter bilen i bakgear og dytter. Det får mændene til at tage benene på nakken - de hopper ind i bilen og racer videre."

Af og til er der østeuropæere, der omdeler Ugeposten og andre aviser. Kunne det ikke tænkes, at de bare var ude for at uddele aviser eller reklamer?

"Nej, slet ikke. Personerne var helt inde i haven og gik rundt om huset. Kvinden skulle bakke et langt stykke tilbage, så de nåede at komme langt ind i haven," siger Thomas Søeborg Quaade. Han har flere gange efterfølgende talt med parret fra Ramløse, men de har ikke selv lyst til at stå frem.

"Kvinden var rimelig chokeret. De tre personer må have holdt og ventet på, at hun kørte," forklarer han.

På lokalavisen Ugeposten Gribskov var man i tvivl om, hvorvidt den slags sager med mistænkelige mænd overhoved er noget, der er værd at belemre politiet med. Men politikommissær i Nordsjællands Politi Henrik Sejer understreger, at de tager mod den slags henvendelser med kyshånd.

"Det er ikke nogen straffesag at tage billeder af huse. Så kunne man lave ufattelig mange politisager i den gamle by i Århus. Det er ikke i sig selv ulovligt. Men når de meldinger kommer, så registrerer vi dem på vores døgnrapport. I vores efterforskningsafdeling trækker vi alle de her oplysninger ud, og så holder vi dem op mod de indbrud, der har været i området. Så vi bruger dem som spor, hvis der er noget at gå efter," siger han og fortæller, at opkaldene altså bliver brugt i politiets videre arbejde.

"Rigtig mange ting kan vi tjekke på skærmen. Eksempelvis når vi tjekker en nummerplade, der udviser mistænkelig adfærd. Hvis det er én, der er fra lokalområdet, og som ikke er kendt for kriminalitet, så er det måske ikke så interessant. Men hvis det er en person, der kommer udenbys fra, og som vi kender i vores system, så tager vi det i aller højeste grad alvorligt og bruger det i vores arbejde."

Så hvis man ser nogle personer, man finder mistænkelige - anbefaler du så, at man ringer til politiet?

"Ja, gør vi helt klart. Vi kan godt lide at tale med borgere og høre, hvad de præcis har set. Ud fra det kan vi lave en vurdering. Det kan godt være, at der kan være en fornuftig forklaring, men det kan også være, at vi noterer det og lægger det til efterforskningsafdelingen. Når vi så ser på indbrud i den følgende periode, kan det være, at informationerne passer ind. Så den slags opkald vil vi meget gerne have," siger Henrik Sejer.

Er de her mistænkelige episoder noget, I oplever mere og mere?

"Nej, jeg tror, det er på nogenlunde det samme niveau som tidligere. Hvis der har været indbrud i et område, bliver folk ofte mere opmærksomme på, hvad der sker - og om noget skiller sig ud i forhold til normalmiljøet. Så det kan være, vi ser lidt af det i øjeblikket."

Publiceret 07 September 2018 14:55

SENESTE TV