En praktiserende læge driver stik herimod en liberal virksomhed. Lægen får sin indtægt via den offentlige kasse efter aftalebestemte tariffer, skriver Jørn Hansen.

En praktiserende læge driver stik herimod en liberal virksomhed. Lægen får sin indtægt via den offentlige kasse efter aftalebestemte tariffer, skriver Jørn Hansen. Foto: Adobe Stock

Et andet menneskes afføring reddede Helles liv: - Jeg græd af lykke

Helle Hedemand var truet på livet af en livsfarlig diarré. Men en transplantation med donorafføring reddede hendes liv.

Af
Daniel Sennek

"Min mave fungerede slet ikke mere. Jeg tabte mig fra 72 kilo til 52 kilo på kort tid. Jeg var helt afmagret og lignede noget, der var løgn. Jeg havde slet ingen energi."

Sådan fortæller 44-årige Helle Hedemand fra Odense til Ritzau. Hun er en af de danskere, der har fået en fæcestransplantation, da hun forinden var ved at miste livet til en langvarig og livstruende dræberdiarre.

"Jeg er dybt taknemmelig for, at nogle gider bøvle med at aflevere deres afføring for at redde mig. Jeg fik det i en sonde gennem næsen og ned i maven. Men jeg havde drukket det, hvis jeg skulle - bare for at blive rask. Jeg synes slet ikke, det var ulækkert. Jeg græd af lykke, da behandlingen lykkedes til sidst, og i dag kan jeg arbejde igen," fortæller Helle Hedemand til Ritzau.

Hvis alvorligt syge tarmpatienter for en rask persons afføring i maven i stedet for antibiotika, viser en ny dansk undersøgelse, at både udgifter og indlæggelsestid næsten halveres.

Publiceret 24 April 2019 07:21

SENESTE TV