Jan så TV med konen, da han pludselig blev en helt:

"Det vigtigste er, at os helt almindelige mennesker tør at hjælpe et andet menneske"

Jan Krogsås fredag eftermiddag tog et dramatisk tvist, da han på få øjeblikke stod klar til at hjælpe en mand med hjertestop. Han understreger vigtigheden af at turde træde til og hjælpe

Af
Mikkel Brøgger Petersen

hjertestop Jan Krogså så fjernsyn med sin kone i deres hjem på Kaplevej, da en alarmlyd lød fra hans telefon. Han kiggede på telefonen og vidste, at han hurtigst muligt skulle ud af døren.

Jan Krogså er til daglig førstehjælpsinstruktør i Røde Kors, han er socialpædagog, og så er han hjerterløber.

En hjerteløber er en person, der har meldt sig frivilligt, Man tilmelder sig, oplyser om man kan førstehjælp eller ej og downloader en app. På den måde kan alarmcentralen se, om der er hjerteløbere i området i tilfælde af hjertestop.

Så da en mand faldt om med hjertestop fredag 19. januar omkring klokken 17.30 i buslommen ved krydset mellem Virumvej og Virum Stationsvej, blev Jan Krogså alarmeret.

Hjælp fra hjertestarter

Jan Krogså satte sig ind i sin bil for at køre de omkring 1.000 meter. På et kort kunne han se, hvor der var brug for hans hjælp. I bilen gjorde han sig mentalt klar.

“Jeg forberedte mig på, hvad det var for en situation, jeg kom frem til. Når man yder førstehjælp, er der fire hovedpunkter, og dem genkaldte jeg mig,” fortæller han.

LÆS OGSÅ: FCK-chef viste heltemod i tragisk dødsulykke: "Jeg gjorde alt, jeg kunne, men det var desværre ikke nok"

Da han kom frem, stod en bil midt på Virumvej med havariblinket tændt. En mand sad på knæ på vejen ved manden, der havde fået hjertestop.

“Jeg kunne se, at han var i gang med at give hjerte-lunge-redning og bliver guidet via alarmcentralen,” siger Jan Krogså.

Hjerte-lunge-redning gives i en bestemt rytme med to hænder på brystkassen, man trykker 30 gange i et tempo med 100-120 tryk i minuttet, og efter de 30 tryk, giver man to indblæsninger i munden.

Jan Krogså overtog efter en runde med 30 tryk, og han råbte, om nogen løb efter en hjertestarter. En mand havde allerede hentet en hjertestarter på Plejecenter Solgården.Tøjet blev fjernet, så brystkassen var bar.

“Vi satte hjertestarteren på, og den talte til os. Så gør man, som hjertestarteren siger, for så tager teknikken over, og man får hjælp af den,” fortæller han.

Efter omkring 10 minutter kom ambulancen, som tog over og kørte væk med manden.

Grib til handling

Jan Krogså ved ikke, om manden overlevede. Manden har anonymitet, og det er op til ham, om hjerteløberne skal vide besked, hvis han overlevede.

Under alle omstændigheder mener Jan Krogså, at det er vigtigt at rose de tilstedeværende. For de gjorde noget, og det er det vigtigste.

“Hvis man ingenting gør, er der tre procent chance for, at personen vågner op igen. Hvis man giver hjerte-lunge-redning, løfter man op på 16-18 procent. Får man fat i en hjertestarter inden for de første fem minutter, er vi oppe på 70 procent. Så det er virkelig noget, der gavner,” fortæller han og tilføjer:

“Det vigtigste er, at os helt almindelige mennesker tør at hjælpe et andet menneske, der falder om.”

Jan Krogså fortæller, at man også med fordel kan tage et førstehjælpskursus.

“På den måde bliver man mere sikker i situationen, og så bliver hjælpen mere effektiv. Man får også lært at holde kadencen med de 100-120 tryk,” siger han.

fakta

De fire hovedpunkter ved førstehjælp

Skab sikkerhed: Start med at få et overblik over ulykkens omfang.

Vuder personen: Undersøg om personen er bevidstløs, skab fri luftvej , undersøg den bevidstløse, undersøg om blodkredsløbet er påvirket.

Tilkald hjælp: Forklar klart og tydeligt, hvad der er sket, hvor det er sket, og hvor mange der er kommet til skade. Brug GPS, når du tilkalder hjælp.

Giv førstehjælp

Røde Kors afholder kurser i Lyngby-afdelingen tre gange om ugen, i Birkerød/Holte tre gange om måneden.. Et kursus i livredende førstehjælp ved hjertestop koster under 500 kroner

https://www.rodekors.dk/foerstehjaelp/find-kursus

Publiceret 02 February 2018 06:52

Lokalavisen nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Lokalavisen
SENESTE TV