Opråb fra DTU-studerende:

Vi oplever sexchikane og fysiske overgreb

Af
Mikkel Brøgger Petersen

I et interview med Information blev DTU's rektor, Anders Bjarklev, citeret for at sige, at ikke særligt mange af universitetets studerende har haft oplevelser med sexchikane.

"Så ville jeg have hørt om det. Hvis problemet har været der, og man ikke har haft lyst til at tale om det, så skriver man det heller ikke i et spørgeskema," siger Anders Bjarklev, der også er formand for Danske Universiteter, til Information.

Men så er der en virkelighed, som rektoren ikke kender til, lyder det fra en gruppe kvindelige studerende, som Ingeniøren har talt med.

"Vi ved, at flere har gjort opmærksom på eksisterende problemer med sexisme på DTU. Derfor har det været chokerende at læse en artikel, hvor problemstillingen pure afvises fra centralt hold. Der er problemer med sexisme på DTU. Punktum. Dette burde anerkendes, omfanget burde undersøges og tiltag tilrettelægges herefter," skriver de studerende i en mail til Ingeniøren.

Udtalelsen fik den kvindelige gruppe til at gribe til handling.

Hånd under blusen

Natten til mandag hængte de kvindelig studerende 150 A3-plakater op på DTU under hashtagget #ogsåpådtu, som skal ses i forlængelse af Metoo-kampagnen, der startede med hashtagget #metoo.

"#metoo har været katalysator for, at det er blevet legitimt at tale om det her. Jeg føler ikke, at jeg har talt om ret meget andet siden. Det er en erkendelsesproces at blive bevidst om, at sexchikane ikke er i orden," siger en af gruppens deltagere, der ønsker at være anonym, til Ingeniøren.

Til Ingeniøren fortæller gruppen, at man i årevis har hørt beretninger fra medstuderende om alt fra verbal sexchikane til direkte fysiske overgreb. 

Nogle af episoderne er beskrevet i de citater, der er skrevet på de ophængte plakater. Der står blandt andet:

"Jeg skrev i studiemiljøundersøgelsen, at jeg blev udsat for sexchikane, men hvem gør alligevel noget ved det?"

"Det var i kælderen under 101, mens jeg var rus. Han forsøgte at få hånden ind under min bluse. Jeg rykkede mig væk, men han blev ved. Han er DTU-ansat, og jeg tænker på det, hver gang jeg ser ham."

"Han gik efter mig hele vejen ned af PF gangen. Da jeg til sidst begyndte at løbe, jagtede han mig rundt om mødebordet i Delta. Han prøvede at få sine bukser af, men jeg slog ham i maven og løb ned i S-huset."

Plakater taget ned

Plakaterne blev hurtigt taget ned, og formanden for DTU's studenterorganisation Polyteknisk Forening, Lars Holm, fortæller til Berlingske, at plakaterne ikke bliver hængt op igen.

"Nej, vi vil ikke hænge opslag op, som ingen ved, hvem er afsender på. Men vi vil gerne hænge andre typer plakater op, som tager det her emne op og sætter fokus på det," siger han.

"Vi har ikke oplevet, at de studerende er kommet til os med præcist denne kampagne, og derfor synes vi også, at det er lidt mærkeligt med den her anonyme gruppe, der er gået uden om os. Vi har tidligere hørt enkelte af deres udtalelser, men da de ikke har ville anmelde det, har vi ikke kunne gøre noget, fordi procedurerne ikke har været klare," siger han til Berlingske.

Den kvindelige studerende, som Ingeniøren har talt med, forklarer, at gruppen optræder anonymt, fordi det kan føles meget grænseoverskridende at fortælle om seksuel chikane. Samtidig frygter krænkede kvinder at blive udsat for repressalier, hvis de bringer en sag op, der for eksempel miskrediterer en underviser.

Manglende muligheder

Anders Bjarklev forstår godt kvindernes frygt for at stå frem, men han ser det alligevel som nødvendigt.

"Som ledelse vil vi stå vagt om enhver, der vil bringe deres ting frem. Hvis en underviser så meget som overvejer at lave repressalier over for en studerende, er det afskedigelsesgrund. Du kan sagtens blive behandlet anonymt af en psykolog, men skal vi agere over for krænkeren, skal den krænkede give samtykke til, at vi kan gå videre med sagen," siger han til Ingeniøren.

Anders Bjarklev påpeger desuden, at der er muligheder for at få hjælp på DTU, hvis man oplever grænseoverskridende eller krænkende adfærd.

"Så sent som i går (mandag, red.) har jeg taget skridt til at gøre det soleklart på DTU's intranet, DTU Inside, hvordan man kan komme i kontakt med medarbejdere, der kan hjælpe anonymt. De har været der i årevis, men vi skal nok være bedre til at fortælle om det," siger han til Ingeniøren.

Studenterformand Lars Holm vurderer dog ikke, at studerende har tilstrækkelige muligheder for at få hjælp.

"Som studerende på DTU har man stort set ikke haft nogen mulighed for at vide, hvad man skulle gøre af sig selv, hvis man bliver udsat for sexchikane. Så hvis man har været udsat for sexchikane, kan jeg godt forstå, at der har været en frustration over, hvad man skal gøre af sig selv," siger han til Ritzau og tilføjer:

"Man har kunnet gå til vores afdeling for uddannelse og studerende i vores studievejledning, men det har ikke været klart, og der har ikke været nogen klar procedure."

Det Grønne Område har kontaktet gruppen bag #ogsåpåDTU, men de er endnu ikke vendt tilbage på vores henvendelse.

Publiceret 07 February 2018 15:45

Lokalavisen nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Lokalavisen
SENESTE TV