85-årig Svend-Erik Petersen mangler akut en bolig. Kan du hjælpe, kan du kontakte Ugeposten. Foto: Jens Berg Thomsen

85-årig Svend-Erik Petersen mangler akut en bolig. Kan du hjælpe, kan du kontakte Ugeposten. Foto: Jens Berg Thomsen

Har aldrig været arbejdsløs - nu er 85-årige Svend-Erik hjemløs:

’Du kan eddermame tro, det er koldt’

Af
Jeppe Helkov

Som 14-årig kom Svend-Erik Petersen i lære. Siden arbejdede han 40 år som bådbygger i Gilleleje Havn. Afbrudt af nogle småjobs som fisker og en 12-årig periode i Havnevæsenet har den nu snart 86-årige mand aldrig været arbejdsløs. Men selvom Svend-Erik Petersen har bidraget stort til velfærdssamfundet, må han nu erkende, at der som borger ikke er megen hjælp at hente, når tingene brænder på.

Anneks blev solgt

I begyndelsen af november blev det hus, hvis anneks Svend-Erik Petersen boede i, solgt. Siden den dag har han været hjemløs.

“Det har været koldt. Du kan eddermanme tro det er koldt. Er du tosset, mand. Det er det værste. Man skal i bad og have vaske tøj. Du skal have mad, og så får du ikke noget ordentligt at spise. Det er noget rod. Man er ikke beregnet til ikke at have et hjem i så lang tid. Jeg kan gå med til en måned. Men det er fem måneder snart,” siger han til Ugeposten.

Havde annonceret

Svend-Erik Petersen har blandt andet annonceret efter en bolig i Ugeposten, men det har endnu ikke ført noget med sig. Heldigvis har familie og gode venner forbarmet sig over ham og ladet ham bo hos dem i kortere periode. Men der har også været nætter i den bidende vinterkulde, hvor han har været nødt til at sove i sin bil.

“Flere nætter har jeg måttet sove i bilen. Så kører motoren, så der er lidt varme. Jeg sover i alt mit tøj og tager to tæpper over mig. Så vågner jeg op og slukker bilen, når den er lidt varm. Så holder det lidt. Men så vågner jeg og fryser - og så må jeg tænde igen. Man vågner og er helt radbrækket. Det kan man jo ikke.”

“Og man sover jo ikke ordentligt, når man fryser. Til sidst står jeg op. Men jeg har ikke kunnet holde op med at ryste. Det bliver bare ved. Så prøver jeg at lave gymnastik for at få varmen, men jeg ryster længe. Flere timer efter.”

Svend-Erik Petersen blev efter lidt tid som hjemløs tilbudt en ældrebolig af kommunen.

Men han læste forkert på papirerne og troede, at han ville tilbudt en ny bolig, hvis han takkede nej.

“Jeg blev tilbudt en bolig i Tisvildeleje. Men der var så langt til altid. Så jeg takkede nej. Jeg læste det som om, der stod, at hvis jeg sagde nej, så ville jeg blive tilbudt noget andet efter to måneder. Men det siger de, der ikke stod. Måske har jeg læst forkert.”

Så en tom bolig

For et par uge siden troede Svend-Erik Petersen så endelig, at han havde heldet med sig. Han kørte rundt og så en tom ældrebolig i Gilleleje. Han kørte straks ind til Gribskov Kommune for at fortælle det.

“Jeg skyndte mig derind, men de sagde, at sådan kunne man ikke gøre. Der var møde næste mandag, og så ville damen ringe til mig. Men hun ringede aldrig,“ siger han.

“Jeg sagde nej til boligen, men det skulle jeg måske ikke have gjort. Men hvad skal jeg lave i Tisvilde? Jeg har arbejdet på havnen i Gilleleje i over 50 år. Jeg ved kun noget om fisk og både. Ikke andet. Jeg ved ikke, hvad der er for eller bag på en hest.”

Begyndte at tisse blod

Men det triste historie slutter ikke dér. Før jul begyndte Svend-Erik Petersen pludselig at tisse blod.

“Så røg jeg på sygehuset. Først på Hillerød, så blev jeg flyttet til Herlev og til sidst til Gentofte. Jeg blev opereret i min blære og blev udskrevet kort før jul. Så spurgte jeg, om jeg kunne blive der og holde jul. Men det kunne jeg ikke. Jeg skulle hjem. Men jeg havde jo ikke noget hjem. Heldigvis kunne jeg bo hos min svigerdatter og søn, der skulle til Italien og holde jul.”

Men selvom han var udskrevet, voldte blæren stadig problemer. Især når man ikke har noget sted at opholde sig i dagtimerne.

“Jeg fik en katederpose, som min urin løb ned i. Det måtte jeg så rende rundt med. Men det er lidt svært, når man konstant er i sin bil. Jeg måtte købe en bærepose og lægge urinposen ned i. Ellers ville folk nok bare blive bange,” siger han og fortæller, at det er svært at finde noget af tage sig til.

“Jeg ved ikke, hvad jeg laver i løbet af dagen. Nogle dage kører jeg bare rundt. Jeg ved ikke, hvor jeg kører hen. Jeg kører bare for at holde varmen. Så kører jeg i Kvickly i Helsinge og drikker en kop kaffe for at fordrive tiden. Det har jeg gjort siden den 1. november.”

Ingen store krav

Svend-Erik Petersen understreger, at den svære boligjagt ikke skyldes, at han stiller for store krav. Tværtimod.

“Annekset, jeg boede i, var 37 kvadratmeter. Der boede jeg i fem år. Så jeg venter ikke på, der dukker et slot op. Jeg vil bare gerne have et værelse eller et anneks med et badeværelse. Det er alt rigeligt til mig.”

Har du - eller kender du nogen, der kan hjælpe Svend-Erik Petersen med at finde en bolig, kan du kontakte Ugeposten på redaktion@ugeposten.dk. Så skal vi formidle kontakten.

Publiceret 27 March 2018 08:00

SENESTE TV