Ny opfindelse: Gå i bad uden at røre en finger

En super fleksibel bruser gør det muligt for alle at gå i bad uden hjælp. Opfinderen er med i Business Region Aarhus' iværksætterkonkurrence

Af
Bente Tahmasbi Hansen

I disse uger kæmper 50 Ole-opfinder-typer om at få prisen som regionens bedste iværksætter. Lige nu er de 12 tilbage i feltet, og en af dem er Hjørleif Johansen fra Malling.

Han har før haft succes med sine påfund og er idemanden bag en tågekanon, der har dannet basis for det, der i dag er verdens største firma indenfor tyverisikring ved hjælp af tåge, Protect. Det ligger i Viby.

Denne gang har han kastet sig over et helt andet område, nemlig den personlige hygiejne. Hans automatiske vaskeassistent gør det muligt for ældre, handicappede og dem, der bare er magelige, at tage bad uden selv at skulle røre en finger. Dignitrust, hedder den.

"Jeg er inspireret af mine egne forældre, der tabte deres værdighed og blev triste, da de ikke længere selv var i stand til at sørge for deres personlige hygiejne og måtte have hjælp, " siger Hjørleif Johansen og påpeger i samme åndedrag, at planen i det danske samfund er, at vi skal være selvhjulpne i eget hjem så længe som muligt. Det betyder, at målgruppen for Dignitrust er stor.

Nu har han gjort det muligt at tage bad på egen hånd, også selv om man skal bruge begge sine hænder til at holde sig oprejst, eller hvis man for eksempel kun kan sidde ned.

I bad uden hjælp

Vaskeassistenten kan dosere både vand, sæbe og shampoo - i den rigtige rækkefølge. Den intelligente bruser kan indstilles på mange måder og vaske "om hjørner". Og så er den lavet i et enkelt design, som, Hjørleif Johansen mener, kan passe pænt ind på alle badeværelser.

"Jeg vil gerne hjælpe ældre med at være selvhjulpne i lang tid, for det er ikke rart at være afhængig af andre. Særligt ikke når det gælder intim og personlig hygiejne, " mener han.

Hjørleif Johansen er overbevist om, at et værdigt seniorliv vil holde mange dårligdomme på afstand, og han mener, at den personlige hygiejne er et vigtigt omdrejningspunkt i det. Odder og Frederikshavn Kommune har evalueret konceptet. De er positivt stemt og mener, at bruserobotten vil gøre en gruppe af deres borgere helt og andre delvist selvhjulpne.

Hjørleif Johansens intelligente bruser er også relevant for gruppen af handicappede og af ældre, der endnu ikke har fået tildelt hjælp, men som med Dignitrust kan udskyde det tidspunkt, hvor det bliver nødvendigt.

"Hvis jeg når ud til nogle, der vælger Dignitrust af mere wellness-agtige grunde, og før det er absolut nødvendigt, kan det blive en stor forretning," smiler Hjørleif Johansen, der som tidligere nævnt har erfaring med det.

Lige nu er der 12 konkurrenter tilbage i kampen om at blive årets iværksætter og en af dem er Hjørleif Johansen fra Malling.

Lige nu er der 12 konkurrenter tilbage i kampen om at blive årets iværksætter og en af dem er Hjørleif Johansen fra Malling. Foto: Business Region Aarhus

Lærerig konkurrence

Selv om han allerede har prøvet kræfter med iværksætteri, er det en lærerig proces for ham at være med i konkurrencen og Iværksætterprisen 2019.

Lokalavisen møder ham i en charmerende skurvogn - et af de såkaldte Tiny Office, som denne dag står på Vanebrudspalæet på Søren Frichs Vej. Der er konkurrenterne til Iværksætterprisen 2019 samlet for at arbejde på deres projekter, for at få sparring fra nogle af Østjyllands mest kreative folk og for at bygge netværk med de andre deltagere.

Thomas Vovemod, der er udvalgt af Business Region Aarhus som iværksætternes faglige og motivationsmæssige guide, er på pletten i Vanebrudspalæet, som han er med til at drive.

"Det er første gang, at Iværksætterprisen rummer et forløb, hvor iværksætterne går deres egne koncepter på klingen og udvikler ‘kundeoplevelser i verdensklasse’. Det er værdifuldt, og alle får noget med herfra," siger Thomas Vovemod.

Fakta

Finalen foregår på Sostrup Slot 23. maj

42 østjyske erhvervsledere sidder i sparringspaneler og giver gode råd

Tre hoveddommere kårer vinderen af tre kategorier: Effektivitet, Livskvalitet og Bæredygtighed.

Hver vindervirksomhed får 50.000 kroner

Fra Aarhus er følgende sluppet igennem til finalen:

Eachthing, Bykalenderen, Esgaard, Mannd, ParkShare, Bioxpedia, First-8 og Dignitrust

De øvrige er fra Skanderborg, Horsens og Syddjurs

Iværksætterprisen 2019 afholdes af Business Region Aarhus alias de 12 østjyske kommuner med ønsket om at fremme iværksætternes succes med at skabe nye arbejdspladser.

Publiceret 20 May 2019 06:00