Sikkerheden i nye biler er de senere år blevet markant, dokumenterer en ny rapport. Det skyldes ikke mindst det pres, de internationale bilklubber og Euro NCAP har lagt på bilproducenterne for at få mere sikre biler på vejene.
Sikkerheden i nye biler er de senere år blevet markant, dokumenterer en ny rapport. Det skyldes ikke mindst det pres, de internationale bilklubber og Euro NCAP har lagt på bilproducenterne for at få mere sikre biler på vejene.
Foto: FDM/ Euro NCAP
Del på Facebook
Del på Twitter
Udskriv
Send e-mail

Ældre biler udgør høj sikkerhedsrisiko

Sikkerheden i ældre biler er langt ringere end i nye, dokumenterer ny rapport. FDM efterlyser en omlægning af bilafgifterne, så danskerne får råd til mere sikre biler.

Sandsynligheden for at man slipper med lette knubs fremfor alvorlige personskader ved trafikuheld, afhænger i høj grad af bilens alder.

Nyere bil=bedre sikkerhed

Sikkerheden i biler stiger nemlig markant, jo nyere bilen er.

Det viser en ny rapport fra DTU Transport, der har undersøgt sammenhængen mellem bilers alder og skaderne hos mere end 80.000 førere af personelle varebiler, der har været indblandet i uheld mellem 2004 til 2010.

Ifølge rapporten sker der ligefrem et "signifikant" fald i graden af personskader, jo nyere bilen er.

Var alle uheld i 2010 sket med biler årgang 2010, ville antallet af dræbte bag rattet således være halveret, og antallet af alvorligt tilskadekomne være reduceret med en tredjedel.

"Rapporten bekræfter, at der er en klar sammenhæng mellem bilens alder og sikkerhed. Jo ældre bilen er, jo større er skaderne på føreren ved uheld. Når der er særlig grund til bekymring, skyldes det, at de danske biler i gennemsnit er 9,4 år. 43 procent af alle personbiler er ti år eller ældre. At det forholder sig sådan, skyldes den høje danske registreringsafgift, der gør det uforholdsmæssigt dyrt at anskaffe sig en nyere og dermed sikrere bil," siger administrerende direktør i FDM Thomas Møller Thomsen.

Ikke kun miljø

Når sikkerheden blandt nye biler er markant bedre, skyldes det ikke mindst de senere års udvikling af bilers sikkerhed. Her har især FDM og de øvrige bilklubber igennem Euro NCAP været med til at presse bilproducenterne til fortsat at forbedre nye bilers sikkerhed.

"Mange er tilbøjelige til kun at se på miljø- og klimaspørgsmålet, når man taler om biler. Men som rapporten tydeligt illustrerer, er der al mulig grund til også at huske at inddrage sikkerheden.

Derfor håber FDM også, at regeringen i sin annoncerede omlægning af registreringsafgiften også vil lægge vægt på sikkerhed, så danskerne ikke bare får råd til nogle mere miljøvenlige, men også mere sikre biler," siger Thomas Møller Thomsen.

Publiceret: 17. Marts 2012 07:00
Se også:

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder hver
dag fra Lokalavisen.dk

ANNONCER
Se flere
Lokalavisen.dk
Seneste
Lokalavisen.dk
Mest læste
Lokalavisen.dk
112
Politiken
Seneste nyt
Ekstra Bladet
Seneste nyt
Jyllands-Posten
Seneste nyt
ERROR: Macro disqus is missing!