Del på Facebook
Del på Twitter
Udskriv
Send e-mail

Alt for mange motorcyklister kommer til skade i trafikken

Kalenderen siger forår, og det betyder, at motorcyklisterne er tilbage på vejene.

"Motorcyklister er bare mere sårbare end bilister. Når de er involveret i en ulykke, er det derfor desværre ofte med en meget alvorlig udgang. De sidste fem år er 3 personer blevet dræbt og 23 kommet alvorligt til skade i uheld med motorcyklister på vejene i Esbjerg Kommune," fortæller Anders Kronborg, formand for Trafik & Byggeudvalget, Esbjerg Kommune i en pressemeddelelse.

 

En tidligere undersøgelse af 41 alvorlige motorcykelulykker, foretaget af Havarikommissionen i 2009, viser, at der er for høj fart involveret i en stor del af ulykkerne. Desuden viser undersøgelsen, at mange bilister overser motorcyklerne.

 

Motorcyklisternes høje fart øger risikoen for, at de kører galt, og at motorcyklisterne kommer alvorligt til skade. Men farten gør det også svært for de øvrige trafikanter at vurdere, hvor hurtigt motorcyklisterne kommer, når fx en bil skal ud fra en sidevej eller svinge i et kryds.

 

I løbet af de kommende uger ventes antallet af motorcyklister på vejene i det syd- og sønderjyske igen at være på sit højeste. Derfor opfordrer Syd- og Sønderjyllands Politi både motorcyklister samt øvrige trafikanter til at udvise særligt hensyn til hinanden.

 

"Det er afsindigt vigtigt, særligt når motorcyklisterne lige skal banke 'rusten' af, at man i begyndelsen af motorcykelsæsonen er ekstra opmærksom. Man kan let overse en motorcykel, særligt hvis den kommer stærkt. Derfor er det vigtigt, at motorcyklisterne overholder hastighedsgrænserne og ifører sig pangfarvet motorcykeltøj. Samtidig skal bilisterne holde ekstra øje med motorcyklisterne, når de eksempelvis skal svinge ud fra en sidevej," siger Christian Østergård, Syd- og Sønderjyllands Politi.

 

Det er særligt i kryds og i kurver uheldene med motorcykler sker, men også uheld på lige vej er der mange af i statistikken. Hver tredje tilskadekommen på motorcykel er kommet galt af sted i forbindelse med en eneulykke, hvor der ikke er involveret andre trafikanter. Også i de ulykker er for høj fart den primære årsag til, at ulykkerne sker.

De typiske motorcykelulykker:

1. Motorcyklist kører ind i et sving med for høj fart og mister herredømmet.

2. Bilist, der skal svinge til venstre, overser en modkørende motorcyklist.

3. Bilist, der kører ud fra sidevej, overser motorcyklist. Ofte kører motorcyklisten med for høj fart.

4. Motorcyklist er ved at overhale og opdager for sent, at bilen foran er ved at svinge til venstre.

 

Gode råd til motorcyklisterne:

• Hold igen med gashåndtaget. Høj fart øger risikoen for alvorlige ulykker.

• Vær synlig. Pangfarvet hjelm og tøj gør det lettere for bilisterne at se dig.

• Få genopfrisket dine køreegenskaber. Efter en lang vinter er rutinen rusten.

• Brug sikkerhedsudstyr som fx hjelm og køredragt med god rygbeskyttelse.

 

Gode råd til bilisterne:

• Vær forberedt og holde ekstra øje. Man kan nemt overse en motorcyklist i trafikken.

• Brug god tid på at orientere dig. Brug spejlene og hold øje med motorcykler, der er langt væk. De kan komme kørende hurtigere, end du tror.

• Se dig ekstra for, når du krydser en vej.

 

 

 

 

Publiceret: 18. Marts 2017 11:30

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder hver
dag fra Lokalavisen.dk

ANNONCER
Se flere
Lokalavisen.dk
Seneste
Lokalavisen.dk
Mest læste
Lokalavisen.dk
112
ERROR: Macro disqus is missing!