Se skarpt, klart og tydeligt

Det gælder hele året – men især i den mørke tid: At man skal have det bedst mulige udsyn. Det starter for nogle med brillerne, fortsætter med frontruden og slutter med forlygterne. Alle steder kan man forbedre

Af
Af Flemming Haslund

De bedste briller. De bedste viskerblade. Og de bedste forlygter.
Også dét handler det om, når vi taler bil- og trafiksikkerhed. Bilfabrikkernes udviklingsafdelinger arbejder hårdt for at konstruere så sikre biler som muligt – denne sæsons store fremskridt er den automatiske nødbremse. Og igen og igen kører kampagner for at få os trafikanter til at køre sikkert. Sikkerhed, sikkerhed, sikkerhed.
Men alt sammen nytter det ikke meget, hvis ikke personen bag rattet kan se skarpt, klart og tydeligt.
Især tre ting skal man være opmærksom på: Brillerne, viskerbladene og forlygterne, gør teknisk redaktør på FDM's medlemsblad, Søren W. Rasmussen opmærksom på.
”Man må jeg gøre sig klart, at vi allerede fra vi fylder 50 år får dårligere syn. Ikke dramatisk – men det går tilbage. Det gælder alle bilister at sikre sig det bedste udsyn – men måske især bilister i denne alder og højere.”
”Især i den kommende tid kan kørsel i regn og mørke være problematisk for bilister med briller. Men der findes faktisk briller på markedet, der er specielt konstruerede til netop at sikre det optimale syn i netop mørke og regn. Jeg selv anvender briller af denne type – og de kan virkelig anbefales,” siger Søren W. Rasmussen.
Næste ”trin i udsynet er frontruden. Man skal sørge for at skifte viskerbladene ud i tide – ikke vente, til de hænger i laser. Vælg altid kvalitets-viskerblade.
”Endelig er der forlygterne,” siger redaktøren. ”Her anbefaler jeg, at man vælger at bruge ekstra penge på at købe bil med moderne lyssystemer, f.eks. LED-lygter. Hvis man følger disse tre råd, kan man jo nærmest få syn som en 15-årig igen – selv om man er fyldt 50!”
To smutveje til et bedre udsyn er: 1) Altid at holde frontruden ren. Ikke bare med bilens sprinkleranlæg, men ved ofte af pudse ruden effektivt. Er ruden blevet så træt, at den ikke bliver helt klar ved rengøring, kan man skifte frontruden ud. 2) Forlygterne skal også holdes rene med glasrens. Dog kan glassene blive så snavsede, at det er anbefalelsesværdigt at få dem poleret med et apparat konstrueret hertil.FDM anbefaler at vælge forlygter med særlig høj lysstyrke – f.eks. LED-lygter som her.

FDM anbefaler at vælge forlygter med særlig høj lysstyrke – f.eks. LED-lygter som her.

Slid ikke viskerbladene ned, så de hænger i laser – vælg viskerblade af høj kvalitet.

Slid ikke viskerbladene ned, så de hænger i laser – vælg viskerblade af høj kvalitet.

Sikkert udsyn – tre trin

1. Føreren skal sikre sig det bedste syn – køre-optimerede briller er at foretrække
2. Viskerblade af høj kvalitet – måske skal frontruden skiftes ud
3. Forlygter med kraftig lysstyrke – måske skal forlygteglassene poleres

Publiceret 31 August 2017 13:42

Lokalavisen nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Lokalavisen
SENESTE TV