Vejvrede øger risikoen for ulykker

Når en bilist eller cyklist er uopmærksom eller begår fejl i trafikken, kan det få en del trafikanters temperament helt op i det røde felt. Det øger risikoen for ulykker markant.

Af
Af Flemming Haslund

35 procent af danskerne har inden for det sidste år været udsat for vejvrede – altså har andre i trafikken, råbt eller truet med fagter. Det er faktisk flere end hver tredje. Det fremgår af en ny undersøgelse fra Rådet for Sikker Trafik og Transport DTU. Vejvrede er ubehageligt – men den øger også risikoen for uheld og ulykker.
Sidst man undersøgte omfanget af vejvrede, var i 2008, hvor Det Kriminalpræventive Råd slog fast, at 24 procent af trafikanterne havde været udsat for andres vrede.
”Det er hverken godt for trafikkulturen eller for trafiksikkerheden, at stadig flere oplever vejvrede,” siger Jesper Sølund, der er dokumentationschef i Rådet for Sikker Trafik.
”Vi ved fra udenlandske undersøgelser, at når man hidser sig op i trafikken, øger det risikoen for at køre galt, da de involverede bliver mentalt distraheret og får mindre fokus på trafikken. Derfor er det vigtigt, at vi får flere til at slå koldt vand i blodet.”
Vejvrede kan komme til udtryk på flere forskellige måder f.eks. som tilråb, tegn, fagter eller decideret vold. Undersøgelsen viser, at de mildeste former for vejvrede, såsom at blive råbt ad og at man får “fingeren”, forekommer oftest. Derefter kommer trusler, og at der bliver sparket eller slået på ens køretøj. I de mere sjældne tilfælde ender vejvrede med decideret fysisk vold.

Derfor bliver vi vrede

Der er ikke nogen entydig forklaring på, hvorfor nogle trafikanter reagerer med vejvrede i trafikken, mens andre ikke gør. Når man spørger de personer, der siger, at de har udøvet vejvrede, svarer over halvdelen, at det var fordi, at de blev forskrækket over en anden trafikants adfærd.
Men når man spørger folk, hvorfor de tror, at andre hidser sig op i trafikken, så svarer over 60 procent, at det er fordi, at folk ikke kan styre deres vrede. Der er altså en forskel på, hvordan man opfatter sin egen og andres vejvrede.
Undersøgelsen viser også, at jo oftere man kører i trafikken, og jo mere stresset man er, desto oftere reagerer man med vrede. Bilister er oftere involveret i vejvrede end cyklister. Mænd er oftere involveret i vejvrede end kvinder - men forskellen er blevet mindre i de senere år.

Undersøgelsen viser, at de mildeste former for vejvrede såsom at blive råbt ad og at man får “fingeren”, forekommer oftest.

Undersøgelsen viser, at de mildeste former for vejvrede såsom at blive råbt ad og at man får “fingeren”, forekommer oftest.

Hvis man bliver for vejvrede er det klogt at trappe situationen ned ved at tage den med ro og blive siddende i bilen.

Hvis man bliver for vejvrede er det klogt at trappe situationen ned ved at tage den med ro og blive siddende i bilen.

4 gode råd hvis du udsættes for vejvrede:

1. Trap situationen ned og forhold dig rolig.
2. Bliv siddende i bilen, hvis en trafikant er aggressiv over for dig. 
3. Forlad stedet roligt og sikkert.
4. Vis tilgivelse og husk, at den anden måske blot blev forskrækket.

Publiceret 26 November 2017 09:00

Lokalavisen nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Lokalavisen
SENESTE TV