Uheld i trafikken skyldes uopmærksomhed

Egentlig ved vi det godt; at vi skal køre bil, når vi kører bil og ikke koncentrere os om alt muligt andet. Men vi er stadig uopmærksomme

Af
Af Michael Nørfelt

Mange har sikkert prøvet at sidde bag rattet, mens de enten stiller på radioen, tjekker mobilen eller blot lader tankerne flyve hen et andet sted. Men det er en rigtig dum idé. Det er nemlig ofte i situationer med en uopmærksom fører, at det ender med en skade på bilen.

Nye tal fra et af landets største leasingselskaber, LeasePlan Danmark, viser, at fire ud af de seks mest typiske anmeldte skader i 2017 i et eller andet omfang kan tilskrives uopmærksomme bilister.

”Man kan aldrig gardere sig helt mod skader som stenslag eller sort uheld. Men vi kan se på vores tal, at uopmærksomhed er den årsag, der forårsager langt de fleste skader. Det er virkelig vigtigt, at man som fører er opmærksom bag rattet, også selv om man er midt i en travl hverdag,” siger Michael Olsen, adm. direktør hos LeasePlan Danmark, der administrerer flere end 33.000 biler for danske virksomheder, private og kommuner, hvoraf 14.000 er forsikret gennem selskabets eget forsikringsselskab, Euro Insurances DAC.

Mange skader kan undgås

Parkeringsskader og påkørsler topper listen over uopmærksomhedsskader. Således var 13,5 procent af alle skader anmeldt hos LeasePlan i 2017 såkaldte parkeringsskader, det vil sige hvor én af parterne holdt stille. 12,7 procent af skaderne skete ved påkørsel, hvor begge parter var i bevægelse.

Ifølge LeasePlan kan man dog undgå mange skader ved at tage de rigtige forholdsregler:

”Nøgleordene for at undgå sådanne skader er fuld opmærksomhed. Når man skal parkere, skal man ikke skynde sig for at komme videre i dagens program. Sørg i stedet for at sænke farten, og forsøg ikke at presse bilen ind, hvor pladsen er trang,” forklarer Michael Olsen og fortsætter:

”Påkørsler sker også oftest, fordi føreren er uopmærksom. Man kan minimere risikoen ved at holde kørepauser på længere ruter og holde ind til siden, hvis ungerne er urolige på bagsædet. Og så lad være med at skrue helt op for musikken, og lad passagererne stå for at justere aircondition, besvare SMS'er og styre GPS'en, så man som fører kan holde øjnene og det mentale fokus på vejen,” lyder det fra Michael Olsen.

Nøgleordene for at undgå sådanne skader er fuld opmærksomhed, konstaterer Michael Olsen fra LeasePlan Danmark, der står bag en undersøgelse af årsagen til uheld i trafikken.

Nøgleordene for at undgå sådanne skader er fuld opmærksomhed, konstaterer Michael Olsen fra LeasePlan Danmark, der står bag en undersøgelse af årsagen til uheld i trafikken.

6 råd til at undgå trafikuheld

Hold kørepauser på længere ture
Hold ind til siden, hvis ungerne er urolige på bagsædet
Lad være med at skrue helt op for musikken 
Lad passagererne stå for at justere aircondition 
Lad passagerne besvare SMS'er 
Lad passagererne styre GPS'en

Publiceret 07 March 2018 13:38

Lokalavisen nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Lokalavisen
SENESTE TV