Landets første motorcykelelever med airbags er nu at se i det aarhusianske bybillede. Her viser kørelærer Thomas Bøtter, hvordan vesten ser ud.

Landets første motorcykelelever med airbags er nu at se i det aarhusianske bybillede. Her viser kørelærer Thomas Bøtter, hvordan vesten ser ud.

Airbags til motorcykler

Det er lidt lige som et columbusæg – når man først har fået ideen, er det så lige til. Her er en oppustelig vest, der skal være med til at redde mc-kørere fra uheld og ulykker

Af
Af Flemming Haslund

Airbags til biler redder liv – det ved vi. Kunne det ikke være genialt, hvis der også fandtes ”airbags” til motorcykel-kørere?

Airbags til motorcyklister findes rent faktisk. Airbag-vesten er som en blanding mellem en redningsvest til sejlere og en airbag til biler.

På motorcyklen er der fastgjort en wire under sædet, som man klikker på, efter køreren har sat sig op. Hvis uheldet er ude, og køreren bliver kastet af motorcyklen, så der rykkes i wiren med mindst 30 kilo, bliver der udløst en luftpatron, der på 0,2 sekund puster vesten op. At der skal rykkes i wiren med mindst 30 kg sikrer, at vesten ikke bliver pustet op, hvis man har glemt at frigøre wiren, inden man stiger af motorcyklen. Bagefter kan brugeren selv udskifte luftpatronen, så vesten kan genbruges.

Som den første køreskole i Danmark kører mc-eleverne på Bøttern Køreskole i Aarhus nu med airbag-veste.

“De nye airbags giver først og fremmest bedre sikkerhed, men også mere tryghed. Når eleverne føler sig trygge på motorcyklen, er det nemmere for dem at koncentrere sig om at lære. Derudover giver det også en tryghed for de forældre, der har sendt deres 18-årige til motorcykelundervisning, at sikkerheden er så god, som den kan blive,” forklarer Thomas Bøttern.

Beskyttelse af nakken

Thomas Bøttern har i de ti år, han har undervist i motorcykelkørsel, ikke haft nogle ulykker. Alligevel er han stor fortaler for, at både elever og erfarne motorcyklister kører med airbag.

“Motorcykeleleverne kører i forvejen med fuld beskyttelse, men airbag-vesten er det eneste sikkerhedsudstyr til motorcyklister, der beskytter nakken. Det er også en af grundene til, at jeg gerne vil være med til at sprede kendskabet til, at den her type sikkerhedsudstyr findes,” fortæller Thomas Bøttern.

“Det er mit indtryk, at eleverne, der har kørt med vesten indtil videre, er glade for den ekstra sikkerhed og føler sig mere trygge. Det giver også mig en bedre mavefornemmelse at vide, at jeg har gjort, hvad jeg kan for at sikre mine elever bedst muligt i undervisningen, og at sikkerheden faktisk ikke kan blive bedre,” lyder det fra Thomas Bøttern.

Luftsikkerhed på to hjul. Hvis uheldet er ude, og køreren bliver kastet af motorcyklen, bliver der udløst en luftpatron, der på 0,2 sekund puster vesten op.

Luftsikkerhed på to hjul. Hvis uheldet er ude, og køreren bliver kastet af motorcyklen, bliver der udløst en luftpatron, der på 0,2 sekund puster vesten op.

Airbag-veste

Hit-air, kort model, airbag til mc-kørere, sort: 4.000 kr.
Hit-air, kort model, airbag til mc-kørere, neon: 4.800 kr.
Hit-air sælger lignende veste til ryttere.

Publiceret 04 April 2018 14:39