Det er klogt at lære sit barn at cykle i trafikken – men det er også vigtigt at lære det at færdes til fods.

Det er klogt at lære sit barn at cykle i trafikken – men det er også vigtigt at lære det at færdes til fods.

Kan dit barn klare skolevejen?

Nu er børnene klar til at kaste sig over skolelivet igen – og med det kommer også turen på vejen til og fra skole. Både de yngste og de ældre børn har brug for forældrenes hjælp til at lære, hvordan de går og cykler sikkert i trafikken

Af
Flemming Haslund

SKOLEVEJEN "Trafiksikkerhed kan hverken læres på bagsædet af en bil eller ved at kigge i en bog. Den konkrete øvelse er enormt vigtig for børnene, og derfor anbefaler vi, at man bruger nogle dage før skolestart til at gå eller cykle skolevejen med sit barn, for så har man bedre tid til at tale om trafikken undervejs, end når hverdagen begynder."

Sådan siger Rosa Nissen, der er projektleder i Rådet for Sikker Trafik som optakt til det nye skoleår.

Børn skal blandt andet lære at aflæse andre trafikanters hensigt og vurdere, hvornår man sikkert kan krydse vejen. Derfor er det vigtigt, at børnene kommer ud i trafikken med en voksen, understreger projektlederen.

Hjælp til forældrene

En af de vigtigste ting at lære sit barn er at give tegn i trafikken, understreger Rådet for Sikker Trafik.

En af de vigtigste ting at lære sit barn er at give tegn i trafikken, understreger Rådet for Sikker Trafik.

Hvert år får Rådet for Sikker Trafik mange spørgsmål fra forældre, der er bekymrede for deres barns adfærd og sikkerhed i trafikken. Mange forældre vil gerne høre, hvad de selv kan gøre, så deres barn bliver en mere sikker fodgænger eller cyklist. Forældrene kan fx være i tvivl om, hvordan de bedst lærer deres barn at se sig for eller fx får teenageren til at spænde cykelhjelmen og droppe mobilen, når han eller hun cykler.

Nu kan forældrene få hjælp og svar på mange af deres spørgsmål på en hjemmeside, som Rådet for Sikker Trafik, TrygFonden og Nordea-fonden står bag. På www.sikkertrafik.dk/forældre kan forældre til børn i alderen 0-18 år bl.a. få viden, gode råd og se øvelser, der kan hjælpe dem med at gøre deres barn mere sikker i trafikken.

"Der er heldigvis få børn, der kommer til skade i trafikken, og det skyldes blandt andet, at forældrene er gode til at passe på deres børn, når de skal ud på vejene. Forældrenes indsats betyder meget, og derfor vil vi gerne give dem en håndsrækning, så de er bedst muligt klædt på til opgaven, siger Rosa Nissen.

Træn skolevejen på cykel

Vælg en sikker cykelrute, hvor I skal krydse vejen færrest gange, og hvor der er cykelsti.

Lad dit barn køre inderst eller forrest - så kan du holde øje med det.

Sig til i god tid, før I skal dreje.

Lær dit barn at give tegn, når I skal dreje eller stoppe.

Stop og se jer godt for, før I krydser en vej. Husk, dit barn har brug for længere tid end dig til at sætte i gang. Nogle steder skal I måske trække over.

Husk cykelhjelmen. Den bedste måde at få dit barn til at bruge cykelhjelm, er hvis du selv gør det.

Kilde: Rådet for Sikker Trafik

Publiceret 08 August 2018 14:42