Skriv kommentar
Del på Facebook
Del på Twitter
Udskriv
Send e-mail

Borgere kæmper mod regionen: Underskrifter skal stoppe upopulær grusgrav

17. januar skal Region Hovedstaden tage stilling til Råstofplan 2016 og en med den en grusgrav i Søsum. Borgere i Søsum håber på, at projektet bliver skrottet

Af Mette B. Sørensen

Planerne om at etablere et 82,3 hektar stort grusgravområde ved gården Vindekilde, cirka én kilometer fra Toppevad og Søsum, har fået beboerne i området til at komme med højlydte protester over projektet, som de kalder for katastrofalt.

Og nu har den borger taskforce, der er nedsat til at stoppe projektet, også startet en underskriftsindsamling på www.skrivunder.net/nej_til_grusgrav, hvor 339 personer i skrivende stund har skrevet under.

"Vi er nødt til at gøre opmærksom på, hvad det er der foregår. Regionsrådet skal tage en beslutning i slutningen af indeværende måned, og 17. januar skal udvalget for trafik og miljø lave en indstilling til Regionsrådet," fortæller Ole Dalskov, der vil få grusgraven som nabo, såfremt det bliver besluttet af iværksætte projektet. Og argumenterne mod grusgraven er mange hos borgerne.

"Vi har direkte fået at vide af Vejdirektoratet, at det sand og grus, der er i området er ubrugeligt. Kvaliteten af det er meget, meget ringe og mængden af det er meget ringe. Umiddelbart kan der jo ikke være økonomi i at åbne en grusgrav med så ringe mængder og kvalitet," siger Ole Dalskov.

Området har tidligere huset en grusgrav tilbage i 60'erne, og dengang fik bl.a. Ole Dalskovs forældre, der drev et gartneri, Højesterettens ord for, at sandflugt fra grusgraven medførte en skadelig effekt på plantelivet.

"Dengang tænkte man kun på, hvilket driftstab der var, i dag er man blevet meget klogere på, hvad sundhedsskaden ved det kan være. Sandet er det man kalder flyvesand, det er ligesom askestøv, og man ved jo i dag, at aske er farligt for lungerne. Om sandet vil sætte sig som stenlunger, det ved jeg ikke, men det er vi i kontakt med flere lungekliniker for at undersøge," siger Ole Dalskov som også nævner en væsentlig stigning i tung trafik i området som følge af den mulige grusgrav, som en af konsekvenserne for områdets beboere

"Området kan jo slet, slet ikke klare den trafik. Knardrupvej har et akseltryk på maks 20 ton, hvad vej skal de så køre? Gennem Værløse og Ganløse By?."

Herudover peger borgergruppen på, at en kommende grusgrav vil medføre uoprettelige ødelæggelser af områdets store natur- og miljøværdier.

Som LokalavisenEgedal tidligere har skrevet, så har administrationen i Region Hovedstaden indstillet til Miljø- og Trafikudvalget, at Ledøje Nord og en del af Ledøje Vest fjernes helt fra råstof-planen.

Publiceret: 12. Januar 2017 06:00

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder hver
dag fra Lokalavisen.dk

ANNONCER
Se flere
Lokalavisen.dk
Seneste
Lokalavisen.dk
Mest læste
Lokalavisen.dk
112
ERROR: Macro disqus is missing!