Gamle fængsel, hvad nu? Planerne om byudvikling er måske rykket nærmere, efter de seneste meldinger fra justitsministeren.
Gamle fængsel, hvad nu? Planerne om byudvikling er måske rykket nærmere, efter de seneste meldinger fra justitsministeren.
Arkivfoto:Mathias Øgendal.
Del på Facebook
Del på Twitter
Udskriv
Send e-mail

Borgmester: Ingen udgifter ved selve overdragelsen af fængslet

Men der skal findes kommunale kroner og ører, hvis man vil gennemføre en ændring af infrastrukturen i form af en ny sti, bro eller tunnel til området

“Det skriger til himlen, at vores lokalpolitikere igen kaster sig ud i et projekt uden at have styr på økonomi. Endnu en gang opfinder de et “fyrtårn” og sender ukritisk regningen videre til borgerne.”

Sådan skrev en læser på avisens Facebook-side i den forgangne uge. Det var som reaktion på nyheden om, at der nu blæser nye vinde om Statsfængslet ved Vridsløselille.

Justitsminister Søren Pape Poulsen (Kons.) lod i den forgangne uge forstå, at han overvejer at lukke fængslet. Det sker med baggrund i, at der for tiden kun opholder sig godt 25 afviste asylansøgere i den gamle fængselsbygning.

Nyheden fik begejstringen frem hos lokale politikere, der nu igen øjnede muligheden for, at kommunen kan udnytte bygningen og grunden til andre formål. Men begejstringen deles altså ikke af læseren, og andre har også på Facebook spurgt ind til de økonomiske aspekter i sagen.

Overdrages til Freja

AP er derfor gået videre til borgmesteren med spørgsmålet om en eventuel lukning af fængslet som udrejsecenter og en igangsætning af de kommunale visioner vil betyde udgifter for borgerne.

Det afviser Steen Christiansen (Soc.):

“Grunden er ejet af Kriminalforsorgen. Planen er, hvis det går som vi håber, at de herfra overdrager grunden og bygningen til Freja. Herefter er det Frejas opgave at sælge grunden og bygningen til en privat investor. Det sker i samarbejde med Albertslund Kommune, som er planmyndighed for området. Den proces koster os ikke noget.”

Men er der ikke kommunale kroner og ører direkte involveret i selve overdragelsen, så kan der på den lange bane godt komme til at være det, i forbindelse med infrastrukturen i området.

Bro eller tunnel

“Vi har en vision om at kunne forbinde fængselsgrunden bedre med både centret og området omkring Herstedvester. I øjeblikket er der kun én vej til Centrum. Her ser vi i kortene gerne en bro eller en tunnel, og det er klart, skal det etableres, så skal der findes penge til det.”

Steen Christiansen henviser til, at der i forvejen på budgettet er afsat 2 millioner kroner til udvikling af området ved fængselsgrunden.

I visionerne ligger planer om flere boliger til området, men også en mulighed for at omdanne noget af fængslet til kulturformål.

Men borgmesteren maner til tålmodighed:

“Vi taler om en proces, der kan vare op til 5-10 år.”

Samtidig er der trods Søren Papes udmeldinger ikke nogen garanti for at nu er overdragelsen på vej:

“Men jeg er klart optimist, og jeg tror, at det sker indenfor et par måneder.”

Han fremhæver, kommunen nu får foretræde for Folketingets Retsudvalg indenfor de kommende uger.

Publiceret: 07. Marts 2017 07:00
Se også:

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder hver
dag fra Lokalavisen.dk

ANNONCER
Se flere
Lokalavisen.dk
Seneste
Lokalavisen.dk
Mest læste
Lokalavisen.dk
112
ERROR: Macro disqus is missing!