Der er stor ros til de omkring 300 mennesker, der arbejdede på at begrænse stormflodens skader.
Der er stor ros til de omkring 300 mennesker, der arbejdede på at begrænse stormflodens skader.
Del på Facebook
Del på Twitter
Udskriv
Send e-mail

Direktør: God forberedelse forhindrede stor forurening

By- og udviklingsdirektør Thomas Boe roser arbejdsindsatsen under oversvømmelser

Det var umuligt at dæmme op for de massive vandmasser, der natten til torsdag væltede i Kolding by som følge af stormfloden. Særligt på grund af den langt højere vandstand i forhold til prognosernes.

Men konsekvenserne kunne ifølge Thomas Boe, by- og udviklingsdirektør i Kolding Kommune, have været langt mere vidtgående, hvis forberedelserne ikke havde været i orden. Således var der fare for en større forurening af Kolding Fjord, da både gødning og olie kunne være skyllet ud med stormfloden.

“Vi blev opmærksomme på, at der var store gødningslagre hos nogle af virksomhederne på havnen. Dem fik vi tømt i tide, og vi fik tømt olieudskillerne ved havnen. Ellers havde der været fare for, at både gødning og olie var løbet med ud i fjorden, og så havde vi også haft en større forurening oven i de andre skader,” forklarer Thomas Boe.

Efterhånden som vandstanden steg mere end forventet, blev beredskabet opmærksom på, at seks transformerstationer også ville blive oversvømmet. Inden det nåede dertil blev strømmen omdirigeret.

“Ellers kunne store dele af byen pludselig have stået uden strøm. Det kunne blandt andet betyde, at vi ikke havde strøm til vandpumperne, og så kunne skaderne formentlig have været endnu større,” vurderer Thomas Boe.

Stor ros til beredskab

Generelt roser by- og udviklingsdirektøren den arbejdsindsats, som de omkring 300 indkaldte folk lagde for dagen i en udfordring, der steg i takt med vandstanden. Flere steder er stormfloden blevet kaldt en '100-års hændelse', og derfor måtte beredskabet løbende navigere i en helt uvant situation.

“Vi har nogle klimaplaner, som vi arbejder ud fra i de her situationer, men det her er ikke noget, vi har prøvet før, så det er først, når det bliver prøvet i praksis, at vi kan se, hvordan det fungerer. Her bliver jeg nødt til at rose de mange folk, som arbejdede i mere end et døgn uden søvn. Uden den store indsats havde skaderne været langt større,” konstaterer Thomas Boe.

Flere lignede hændelser

Hvor store skader stormfloden har forvoldt er der endnu ikke overblik over. I denne uge bliver der lavet en grundig evaluering af hele forløbet, hvor forbedringer til næste lignende situation skal drøftes.

“I julen sidste år (2015, red.) blev vi også ramt af store oversvømmelser. Dem har vi allerede lært en del af, ligesom vi har lært noget denne gang. Det er vigtigt, for når vi skal tro på eksperterne i forhold til klimaforndringerne, så er det her, noget vi kommer til at se oftere og oftere,” siger by- og udviklingsdirektør Thomas Boe.

Publiceret: 09. Januar 2017 10:00

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder hver
dag fra Lokalavisen.dk

ANNONCER
Se flere
Lokalavisen.dk
Seneste
Lokalavisen.dk
Mest læste
Lokalavisen.dk
112
ERROR: Macro disqus is missing!