Vi bruger 6,3 millarder kroner om året på mælkeprodukter, og det er den kategori, vi bruger tredjeflest penge på.
Vi bruger 6,3 millarder kroner om året på mælkeprodukter, og det er den kategori, vi bruger tredjeflest penge på.
Del på Facebook
Del på Twitter
Udskriv
Send e-mail

Disse varer bruger vi flest penge på i supermarkedet

Tallene viser, hvilke varer der er dyre i Danmark, men også hvordan vi prioriterer, siger forbrugerekspert Anne Glad

Af Louise A. Poulsen
lap@sondagsavisen.dk

Cigaretter er den enkeltvare, danskerne bruger flest penge på i supermarkedet. 6,5 milliarder lægger vi om året – og så er tankstationer og kiosker ikke regnet med. Til sammenligning bruger vi 6,9 milliarder kroner på frugt og grønt – tilsammen.

“Det er vildt, at vi bruger næsten lige så mange penge på cigaretter, når kun 17 procent ryger, som vi gør på frugt og grønt, som alle nok spiser indimellem,” siger forbrugerekspert Anne Glad, der bringer tallene i bogen 'Danskernes mad'.

Her fortæller hun om det, vi bruger flest penge på:

1. Frugt og grønt

“Det er ret dyrt i Danmark. Vi bruger for eksempel rigtig mange millioner på smukke tomater på stilk, der kan pynte på køkkenbordet.”

Øl kommer ind på niendepladsen. Faktisk bruger vi flere penge på vin, som kommer ind på fjerdepladsen.
Øl kommer ind på niendepladsen. Faktisk bruger vi flere penge på vin, som kommer ind på fjerdepladsen.

2. Cigaretter

“Er den enkelt-vare, vi bruger flest penge på i supermarkedet. Og det på trods af, at tankstationer og kiosker også sælger mange – for 3,5 milliarder kroner – fordi mange er flove over at købe cigaretter i supermarkedet.”

Vi spiser chokolade for 3,3 milliarder kroner om året.
Vi spiser chokolade for 3,3 milliarder kroner om året.

3. Mælkeprodukter

“Vi bruger 6,3 milliarder kroner på mælkeprodukter, og heraf går de 2,6 milliarder til mælk. Det er lidt specielt for Danmark, at voksne også drikker mælk. Men vi har også mange mælkeprodukter friske på køl og ikke de langtidsholdbare typer. Yoghurt med frugtsmag er en storsællert i denne kategori.”

4. Vin

“Vi bruger mange penge på vin. Mange siger, at de synes, det er dyrt at spise sundt. Men vinen prioriterer vi at have råd til. Helst rødvin og helst fra Italien. 35 procent er ikke fra flaske, men fra en boks.”

5. Ost

“Det er et dyrt produkt, men vi bruger flere og flere penge på ost. Vi spiser det i tern, skiveskåret, revet, som smøreost og de mere avancerede typer. Vi spiser for 4,5 milliarder kroner om året.”

6. Dybfrost

“Man forstår, at nordmænd med langt til supermarkedet har behov for dybfrost, men det er også noget, danskerne bruger penge på. Vi køber lige så mange kilo frosne kartofler/pomfritter, som vi køber frosne grøntsager.”

7. Kødpålæg

“Vi spiser rigtig meget rugbrød med pålæg. Både til aftensmad og til de 1,8 millioner madpakker, der dagligt smøres i Danmark. Det er gris på 117 måder.”

8. Chokolade

“Det spiser vi for 3,3 milliarder kroner af. Målt i kilo spiser hver dansker cirka otte kilo slik og otte kilo chokolade om året. Men da chokolade er dyrere, er det kun den, der er på listen. Flødechokoladen synes vi, er vidunderlig. Den mørke øko-fairtrade med 70 procent kakao slås af Marabou-pladen i alle afskygninger.”

9. Øl

“Vi drikker flere liter øl end vin, men øllen er billigere. Ølforbruget er nedadgående. De seneste 15 år er man også stoppet med at drikke øl på byggepladserne og i kantinerne.”

10. Sodavand

“Vores forbrug stiger. Sodavand er blevet en hverdagsdrik, der også kommer på bordet til mange aftensmåltider og hele tiden er på tilbud i dåser og forskellige størrelser flasker.”

Kilde: 'Danskernes mad' af forbrugerekspert Anne Glad. Tallene er fra Nielsen (2016) og GfK. Kød er ikke medregnet i listen, da det ikke registreres på samme måde som de øvrige varer.

Publiceret: 10. Februar 2018 11:30
Leveret af Lokalavisen

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder og
annoncer hver dag fra Lokalavisen.dk

Lokalavisen.dk
Seneste
Lokalavisen.dk
Mest læste
Lokalavisen.dk
112
Politiken
Seneste nyt
Ekstra Bladet
Seneste nyt
Jyllands-Posten
Seneste nyt