Dronningens udstilling åbnet med Shubidua-sang
Dronning Margrethe og prins Christian afslørede maleriet med de tre generationer i kongehuset: Dronning Margrethe II, kronprins Frederik og prins Christian. Foto: Det Nationalhistoriske Museum.
Del på Facebook
Del på Twitter
Udskriv
Send e-mail

Dronningen åbnede særudstillingen: 'Regent i 40 år – Dronning Margrethe II 1972-2012'

Udstillingen på Nationalhistorisk Museum på Frederiksborg Slot i Hillerød fortæller 40 års danmarkshistorie med Dronning Margrethe II i spidsen for det danske monarki

Ved middagstid i dag, onsdag den 11. januar 2012, var Det Nationalhistoriske Museum på Frederiksborg Slot værter for åbningen af særudstillingen 'Regent i 40 år – Dronning Margrethe II 1972-2012'.

Anledningen er H.M. Dronningens 40 års regeringsjubilæum, og både Regentparret og Kronprinsparret med H.K.H. Prins Christian deltog.

Se tv-indslag: Dronningens udstilling åbnet med Shubidua-sang

Nyt generationsportræt afsløret

I anledning af regeringsjubilæet har Det Nationalhistoriske Museum taget initiativ til at få udarbejdet et nyt portræt til samlingen – et såkaldt generationsportræt, som er malet af Niels Strøbæk. Afsløringen stod Dronningen og Prins Christian for i fællesskab ved dagens åbning, da de lod klædet falde for et billede med de seneste tre slægtsled i den glückborgske kongeslægt.

"Vi ser generationsportrættet som en yderst værdifuld tilføjelse til vores samling. Billedet er en naturlig del af vores funktion som nationalt portrætgalleri, og det peger ud i fremtiden for både den kongelige familie og beskueren. Dronningen kommer os majestætisk, smilende og med åbent kropssprog i møde, og hun er flankeret af Kronprinsen og Prins Christian, som er en del af et kongeligt og skæbnebestemt fælleskab," fortæller Mette Skougaard, direktør på Det Nationalhistoriske Museum.

Her ankommer dronningen sammen med kronprinsen og prins Christian.Foto: Det Nationalhistoriske Museum.
Her ankommer dronningen sammen med kronprinsen og prins Christian.Foto: Det Nationalhistoriske Museum.

Levende Danmarkshistorie med rød tråd

Danskerne er i mere end tusind år blevet regeret af konger og dronninger fra en og samme slægt. Kongerækken udgør en rød tråd i danmarkshistorien. Som kun den fjerde danske monark går Dronning Margrethe II ind i sit femte årti, og den nye særudstilling fortæller om Dronningen som Danmarks statsoverhoved, regent og nationalt samlende symbol.

"Dronningen er et stykke levende Danmarkshistorie. Udstillingen fortæller hendes og Danmarks historie med billeder og genstande, der afspejler fire forandringsfyldte årtier fyldt med markante personligheder, pomp og pragt, historiske begivenheder og officielle pligter. Takket være unikke indlån fra H.M. Dronningen kommer gæsterne også ganske tæt på Dronningens funktioner og pligter," fortæller Mette Skougaard.

Her sidder kronprins Frederik med prins Christian og kronprinsesse Mary. Foto: Det Nationalhistoriske Museum.
Her sidder kronprins Frederik med prins Christian og kronprinsesse Mary. Foto: Det Nationalhistoriske Museum.

Fire årtier - fire statsministre

Fortællingerne om Dronningens fire årtier i spidsen for Danmark bliver fortalt i fire udstillingsrum, der hver især er dedikeret et årti.

Hovedudviklingen i hvert årti beskrives på fire nye film med de fire statsministre, der tegnede årtierne:

Anker Jørgensen, Poul Schlüter, Poul Nyrup Rasmussen og Anders Fogh Rasmussen.

Filmene er produceret til særudstillingen på Det Nationalhistoriske Museum. Statsministrene er sekunderede af en lang række portrætterede personer, der hver især har sat deres præg på landets politik, kultur og erhvervsliv, for eksempel Mogens Lykketoft, Kim Larsen og Bodil Nyboe Andersen.

Åbningstider

Særudstillingen er åben for publikum fra torsdag den 12. januar og frem til søndag den 22. april 2012. Det Nationalhistoriske Museum på Frederiksborg Slot er åbent alle dage kl. 11-15. (10-17 fra april).

Der er udgivet et katalog til udstillingen; prisen er 98 kroner.

Publiceret: 11. Januar 2012 14:00
Leveret af Uge-Nyt
Se også:

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder hver
dag fra Lokalavisen.dk

ANNONCER
Se flere
Lokalavisen.dk
Seneste
Lokalavisen.dk
Mest læste
Lokalavisen.dk
112
ERROR: Macro disqus is missing!