Biler
Se flere
Ved 40 km/t skal man blot køre 52 km/t for at få et klip i kørekortet. Jesper Nørgaard Sørensen/Ritzau Scanpix
Ved 40 km/t skal man blot køre 52 km/t for at få et klip i kørekortet. Jesper Nørgaard Sørensen/Ritzau Scanpix
Del på Facebook
Del på Twitter
Udskriv
Send e-mail

Er du i tvivl? Det her giver et klip i kørekortet

At køre over for rødt gi’r klart et klip i kørekortet. Men der er mange andre, og måske ikke helt så indlysende forseelser, der har samme konsekvens. Her er de mest almindelige overtrædelser – kan du sige dig fri for dem alle?

Af Flemming Haslund
Det koster et klip

1. Ikke spænder børn under 15 år fast 
2. Kører mere end 30 procent for hurtigt
3. Kører for tæt på den forankørende
4. Kører ulovligt i nødsporet
5. Kører over for rødt
6. Ikke overholder vigepligt
7. Kører mod færdselsretningen
8. Overhaler ved et fodgængerfelt
9. Kører mod færdselsretningen
10. Kører venstre om et helleanlæg
11. Kører om kap
12. Kører med lav koncentration af hash i blodet

Skal det give et klip i kørekortet af sidde og taste, mens man sidder bag rattet? Den debat kører i øjeblikket – ikke mindst baseret på en undersøgelse, der viser, at ti procent af bilisterne skriver sms, mens de kører, 12 procent læser beskeder og 28 procent taster på GPS'en, mens de kører. Undersøgelsen er foretaget af Rådet for Sikker Trafik og Forsikring & Pension.

Mens det endnu ikke er beslutter, om det vitterligt skal udløse et klip i kørekortet, er der aktuel grund til at repetere, hvor mange forseelser, der rent faktisk giver huller i kortet.

Alt i alt 18 forseelser giver klip, hvoraf vi bringer de 12 i faktaboksen. Alle er de jo vurderet så alvorlige, at det er tale om reel risiko for at nogle kommer til skade i trafikken. Det er i færdselsloven formuleret som ”grove lovovertrædelser.” Eksempelvis at køre over for rødt og at undlade at spænde børn i bilen fast i sele eller i barnestol, hvis de er så små.

Vigepligten

Mange af forseelserne handler om vigepligt. Andre handler om hastighed – den tydeligste er, at det giver klip i kørekortet at overskride hastigheden med mere end 30 procent. 30 procent lyder måske ikke af meget, men hvis man kører i et område med 40 km/t f.eks. på grund af vejarbejde eller en skole, er plus 30 procent altså kun 12 km/t – med andre ord, kører du 52 km/t eller mere, gør du dig skyldig i en klip.

Et par andre hastigheds-klip kommer, hvis man øger hastigheden, når man bliver overhalet. Eller hvis man kører om kap med andre.

For nogle kan det måske være en overraskelse, at også dette koster klip: F. eks. at køre venstre om et helleanlæg og køre med for kort afstand til den forankørende. En hvilken som helst tur ad en motorvej gør det klart, at der hænger mange klip i kørekortet og bævrer lige her.

Bonus-info: Hvis du får tre klip inden for tre år, får du frakendt kørekortet betinget og skal op til ny teori- og køreprøve.

Publiceret: 24. Februar 2018 06:00
Leveret af Lokalavisen

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder og
annoncer hver dag fra Lokalavisen.dk

Lokalavisen.dk
Seneste
Lokalavisen.dk
Mest læste
Lokalavisen.dk
112