De to fleksjobbere, Helle Hinrichsen og Bodil Larsen, sammen med Anita Solander Bruus, der ejer Butterfly i Sønderborg.
De to fleksjobbere, Helle Hinrichsen og Bodil Larsen, sammen med Anita Solander Bruus, der ejer Butterfly i Sønderborg.
Del på Facebook
Del på Twitter
Udskriv
Send e-mail

Fleksjob: Et arbejdsliv i balance

Balancen ligger på 12 timer om ugen, som Helle og Bodil magter, og det giver arbejdspladsen værdi

Af Tharben Hansen
Hvad er fleksjob?
  • I fleksjob tages der hensyn til, at medarbejderens arbejdsevne er begrænset. Fleksjob bevilges af kommunen, der også giver et tilskud som supplement til medarbejderens løn. 
  • Arbejdet tilrettelægges ud fra medarbejderens behov for at blive skånet. Det betyder, at arbejdstempoet og behovet for pauser så vidt muligt bliver tilpasset, ligesom det også er muligt at aftale en daglig nedsat arbejdstid.
  • Arbejdsgiveren betaler løn for den reelle arbejdsindsats, og herudover modtager medarbejderen et tilskud fra kommunen, der afhænger af lønindtægten.
  • For at kommunen kan bevilge et fleksjob, skal tre betingelser være opfyldt: 1. Man skal være under pensionsalderen 2. Kommunen skal vurdere, at ens arbejdsevne er varigt og væsentligt nedsat. 3. Alle muligheder for at bevare tilknytning til arbejdsmarkedet på normale vilkår skal være undersøgt.
  • I Sønderborg kommune er der lidt mere end 1000 fleksjobbere, og der er 250, der ønsker sig et job på særlige vilkår.

Helle Hinrichsen havde et job, hun ikke magtede, og det sled både på hende og familien. Slidgigt og et stigende behov for en arbejdsdag, som er til at overskue, fik Helle til at se sig om efter andre muligheder.

Helle har siden 2010 trænet på Butterfly Women, et trænings- og motionscenter for kvinder, og det blev her, Helle fandt balancen mellem, hvad hun evner, og hvad hun magter, fortæller hun, mens ansigtet lyser op i et stort smil.

"Både min mand og jeg har vundet på den fleksjob-ansættelse, jeg i 2012 fik på Butterfly efter to praktikforløb," fortæller Helle, der nu bruger sin pædagoguddannelse på at rådgive og servicere motionerende kvinder.

Bodil Larsens historie er noget anderledes – og så alligevel ikke.

27 års fabriksarbejde på Danfoss havde slidt på Bodil. I 2007 fik hun af kommunen tilkendt fleksjob, og efter ansættelse hos Shell tog hun et kostvejlederkursus, der også har kunnet bruges i det nuværende fleksjob på Butterfly, hun modsat Helle Hinrichsen ikke kendte som kunde.

Bodil og Helles faglige baggrunde bruges dagligt, mens de i øvrigt klarer store og små opgaver. Bodil startede i praktik i januar 2015 og blev ansat måneden efter. Det blev for begge til en ansættelse 12 timer om ugen.

Rummelighed i jobbet

Anita Solander Bruus købte i sommeren 2014 Sønderborg-afdelingen af Butterfly, og hun er glad for, at to ud af fem medarbejdere er fleksjobbere.

"Med fleksjob holder vi gang i folk, som ellers ville falde udenfor arbejdsmarkedet," siger Anita, som understreger, at det er vigtigt, at medarbejdere og virksomheden passer til hinanden.

Anita er helt bevidst om, at der skal tages de nødvendige hensyn til fleksjobbere, og understreger, at alle medarbejdere kan komme med særlige ønsker, og at de imødekommes, hvis det er muligt.

Publiceret: 01. Marts 2017 08:00

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder hver
dag fra Lokalavisen.dk

ANNONCER
Se flere
Lokalavisen.dk
Seneste
Lokalavisen.dk
Mest læste
Lokalavisen.dk
112
ERROR: Macro disqus is missing!