Foto: Hans Henrik Tholstrup og arkivfoto
Del på Facebook
Del på Twitter
Udskriv
Send e-mail

Gamle billeder afslører: Så hurtigt smelter Indlandsisen

Grønland er efterhånden mere grøn end, hvad godt er. Den grønlandske Indlandsis smelter nemlig i rekordfart, hvilket medfører at verdenshavende stiger med omkring tre millimeter om året.

I slutningen af juli måned drog et hold forskere fra Statens Naturhistoriske Museums under Københavns Universitet

på en 7.000 kilometer lang flyvetur op og ned af Grønlands kyster for at fotografere øen fra oven.

Med sig havde de en samling gamle luftfotos at sammenligne de nye med. De mere end 80 år gamle gletscherbilleder blev taget af den arktiske flyvnings danske pionerer i starten af 1930´erne, og har i mange årtier ligget gemt i et arkiv i Vestvolden udenfor København, hvor de ved en tilfældighed blev fundet igen for et par år siden.

"Vi er jo inde i en periode, hvor der sker stor afsmeltning af de grønlandske gletschere - specielt de seneste 10 år er det gået stærkt. Men vi har brug for at få et længere tidsperspektiv, og det er dét, de gamle billeder, sammenholdt med helt nye, kan give," siger forskningschef og ekspeditionsleder, Kurt H. Kjær, fra Statens Naturhistoriske Museum, som udover fire andre forskere, havde luftfotograf Hans Henrik Tholstrup med på den uge lange flyvemission kryds og tværs over Grønland.

Se tv-indslag fra Grønlands-ekspeditionen her:

I fire kilometers højde og efter præcis samme koordinater fotograferede de en stor del af de gletschere, som også er afbilledet på fotografierne fra 1932. En sammenligning af billederne viser, at afsmeltningen, ved eksempelvis Karale i Sydøstgrønland, har fået en gletscher til at trække sig cirka seks kilometer tilbage i løbet af de 80 år.

"Det er bekymrende, fordi alt smeltevandet løber ud i verdenshavene og får vandstanden på jorden til at stige, og der er ingen tvivl om, at Indlandsisens afsmeltning kommer til at have en stor indflydelse på hele verden. Hvis hele Indlandsisen smelter, så stiger verdenshavene med hele syv meter og selv mindre havniveustigninger på for eksempel en meter, som man forudser i øjeblikket, vil have stor indvirkning på, hvordan vi kan bruge de kystnære områder i verden i fremtiden. Derfor er det vigtigt at finde ud af noget om Indlandsisen - også tilbage i tiden," siger Kurt H. Kjær.

Se stort billedgalleri fra ekspeditionen til Grønland herunder:

Publiceret: 29. August 2013 16:45
Leveret af Lokalavisen
Se også:

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder hver
dag fra Lokalavisen.dk

ANNONCER
Se flere
Lokalavisen.dk
Seneste
Lokalavisen.dk
Mest læste
Lokalavisen.dk
112
ERROR: Macro disqus is missing!