Henrik Elmgreen har fået tilnavnet ‘cykelprofessoren’. I et langt liv har han på tætteste hold fulgt cykelsporten blandt andet som kommentator på TV2 ved Tour de France. “På den ene side skal man være en engageret guide for seerne og give en troværdig skildring af cykelløbet. På den anden side kan man ikke kaste smuds på den sport, man elsker. Billedet med doping er min mening ikke sort-hvidt,” siger han. Foto: Pernille Borenhoff
Henrik Elmgreen har fået tilnavnet ‘cykelprofessoren’. I et langt liv har han på tætteste hold fulgt cykelsporten blandt andet som kommentator på TV2 ved Tour de France. “På den ene side skal man være en engageret guide for seerne og give en troværdig skildring af cykelløbet. På den anden side kan man ikke kaste smuds på den sport, man elsker. Billedet med doping er min mening ikke sort-hvidt,” siger han. Foto: Pernille Borenhoff
Del på Facebook
Del på Twitter
Udskriv
Send e-mail

Henrik Elmgreen udgiver ny bog: På fornavn med Merckx, Ritter og Leth

Henrik Elmgreen har gjort sin passion for cykelsport til sin levevej. Han har arrangeret løb, kommenteret Tour de France og er på fornavn med de største stjerner inden for cykelsporten. I hans seneste bog ’Et liv med to hjul’, der er spækket med foto tage

Af Pernille Borenhoff

Henrik Elmgreen var 13 år gammel, da han i januar 1958 fik lokket sin onkel til at tage sig med til 6-dagesløb i Forum på Frederiksberg. Atmosfæren i hallen, showet, festen, sporten og det at se de populære cykelrytter i virkeligheden gjorde et kæmpe indtryk på den unge dreng. Ja, så stor var fascinationen, at hans liv fremover fik et stor fixpunkt - cyklesporten.

“Vi fik tv allerede i 1956, og jeg havde set Gunnar Nu Hansen kommentere 6-dagesløbet. Det var spændende, men da jeg kom herover i Forum var noget at det, der virkelig slog mig, farverne. Det var helt fantastisk, og jeg var grebet med det sammen,” siger Henrik Elmgreen, som Det Grønne Område møder i forbindelse med, at han netop har udgivet bogen 'Et liv på to hjul'. Henrik boede dengang på Frederiksberg - fem minutters gang fra Forum - men han og hans familie har siden 1988 boet i Lyngby.

“Jeg begyndte selv at cykel, og jeg var verdens dårligste cykelrytter. Men dét, at jeg har prøvet det, betyder, at kærligheden til sporten hænger fast. Jeg forstår sporten,” siger Henrik Elmgreen, der inden for cykelverden kaldes Rico.

“Der er nu ikke nogen særlig sjov historie om mit navn. Min mor havde en faible med Italien og kaldte mig for Enrico. Og heraf kom forkortelsen Rico,” siger han.

Tæt på stjernerne

72-årige Henrik Rico Elmgreen er nok den i landet, der har været tættest på cykelsporten i generationer. Han har været sportsleder på Ordrupbanen og på vinterbanen, speaker ved løb på bane og landevej, initiativtager til og løbsdirektør for etapeløbet Danmark Rundt, arrangør af VM, diverse europamesterskaber og World Cups på bane samt arrangør af 6-dagesløb i Forum, Ballerup, Herning og Moskva. For blot at nævne noget at det, han har været involveret i. Han er på fornavn med alle de største stjerne inden for sporten og har det direkte nummer til Eddy Merckx, så han kan ringe til ham og bane vejen, så en yngre danske journalist kan få et interview i hus. Selv Jørgen Leth ringer til cykelprofessoren, hvis han er i tvivl om nogle cykeldetaljer. Eller der er noget, han har glemt.

'Et liv på to hjul' har været flere år undervejs.
'Et liv på to hjul' har været flere år undervejs.

Doping

Henrik Elmgreen har efter et langt liv med cykelsporten oceaner af historier, som han kan øse ud af. Og derfor var det vanskeligt for ham, at begrænse sig.

Bogen skule egentlig have været på 250 sider, men er blevet på 352 sider. Og så har han endda måttet smide 10 historier ud.

“Bogen er udsprunget af min fortællerglæde. Jeg har oplevet så meget, som jeg gerne ville fortælle. Og gennem livet har jeg tage smånoter,” siger han.

Naturligvis kan man ikke lave en bog om cykelsporten uden at komme ind på doping.

“Allerede da jeg var 15 år, gik det op for mig, at der var doping involveret i sporten. Under OL i Rom i 1960 omkom Knud Enemark. Det blev aldrig bevist, at han var dopet. Han blev obduceret i Italien, og i rapporten stod, at der ikke var spor af ulovlige stoffer. Men det kan der være flere grunde til,” siger Henrik Elmgreen, der dog tilføjer, at han aldrig ville udtale sig om doping, med mindre det var bevist.

“Det er lige før, at pressen har lavet en omvendt bevisførelse. De dømmer hele hold, og rytterne skal bevise deres uskyld,” siger han.

En sideeffekt ved den store interesse for cykelsport har været, at mange er begyndt at køre motionscykling.

“Det har ikke grebet mig, men der er ingen tvivl om, at det på en eller anden måde har et afsæt i en fascination af cykelsporten,” siger han.

Bogens sidste afsnit er tilegnet familien.

“Det har været helt afgørende, at Fru Elmgreen har været med i arbejdet. Nogle ægtepar kan ikke arbejde sammen, men det har vi kunnet finde ud af,” siger Henrik Elmgreen.

Største personligheder

Ole Ritter: Han havde en sjælden udstråling og har været kolossal aktiv inden for cykelsporten. Han var en god cykelrytter, og han var den første der, blev professionel i udlandet. Han blev en pionær.

Eddy Merckx: Han er den største af alle. Der er stadig en aura omkring ham, Han er en stille person, med en meget stor personlighed. Da han var størst i perioden 1965-1978 vandt han 50 løb om året.

Fausto Coppi: Han det største idol i min tid. Han kørte på Roskilderingen i 1959 og var nærmest mytisk og guddommelig. Da han døde, var der landesorg i Italien. Han var et symbol i italien i genopretningen efter krigen.

Største løb

Tour de France: Det er det løb, der har de største traditioner. Det er meget fokus og pressedækning, og der er stor prestige forbundet med at vinde løbet. Man siger, at der er tre store sportsbegivenheder i verden: OL, VM i Fodbold og Tour de France

Paris- Roubaiz: Cykelløbet på brosten. Det erså forrygende og vidunderligt rædselsfuldt. Det er som et løb fra cykelsportens urtid.

Danmark Rundt: Det var en stor bedrift, da jeg var med til i 1985 at få lavet cykelløbet Danmark Rundt. Vi var opsatte på, at løbet skulle slutte på Frederiksberg Allé, der jo er det nærmeste, vi kommer Champs Elysees. Borgmester John Winther var en stor hjælp, da vi skulle have lukket vejen. Han kunne se, at der lå meget PR for kommunen i at få løbet til at slutte der.

6-dagesløbet: Det har mit hjerte. Det er stor sport, men mest af alt god underholdning.

Hvad: et liv på to hjul

Hvem: Henrik Elmgreen

Pris: 299,95. Kan købes på Feltet.dks webshop.

Publiceret: 22. December 2017 11:45

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder og
annoncer hver dag fra Lokalavisen.dk

Lokalavisen.dk
Seneste
Lokalavisen.dk
Mest læste
Lokalavisen.dk
112
Politiken
Seneste nyt
Ekstra Bladet
Seneste nyt
Jyllands-Posten
Seneste nyt