Anne-Mette Jørgensen har atelier i Chr. Wærums Gade i centrum af Århus.

Anne-Mette Jørgensen har atelier i Chr. Wærums Gade i centrum af Århus.

Kunstner på dåse

Anne-Mette Jørgensen, der hylder det uperfekte i sine malerier, er kommet på chokoladefirmas kunstdåse

Af
Af Hanne Vammen

"Ingen af de kvinder, jeg maler, er perfekte. Jeg tror, at vi nogle gange prøver at søge det perfekte, men det er kedeligt. Det er sjovere med folk, som har skævheder".
Sådan siger Anne-Mette Jørgensen fra Sabro, der har atelier i Chr. Wærums Gade i centrum af Århus. Det uperfekte er kodeordet for kunstneren, som står bag den farverige og humoristiske fortolkning af kunstdåsen 2011 fra Sv. Michelsen Chokolade, der netop er kommet i butikkerne.
I Anne-Mette Jørgensens billedunivers er der plads til kvinder i alle afskygninger. Kvinder, der hviler i sig selv og kan grine af sig selv. I atelieret hænger der således i øjeblikket et maleri med titlen "Målsætninger".
Det forestiller en kvinde omgivet af lagkager. Kvinden står på en vægt, som der er sat et plaster hen over, så hun ikke kan aflæse den.
Et andet maleri hedder "Blyantsprøven" og viser en glad kvinde, der sidder i sit badekar med en blyant under det ene slappe bryst.

Maler med humor

"Der må godt være humor i mine billeder", fortæller Anne-Mette Jørgensen, der har malet, siden hun var barn.
Moderen var dagplejer, og der blev hængt store papirark op på køleskabet i barndomshjemmet i Linde i Vestjylland, og så var det bare at komme i gang med farverne.
Som voksen blev Anne-Mette Jørgensen i 1996 optaget på Arkitektskolen i Århus, linjen møbel og rum. Men maleriet blev ikke glemt. I 1998 havde hun den første udstilling på Café Vestergade, hvor halvdelen af billederne blev solgt. Og hendes mor lovede at betale alt malergrej, så længe Anne-Mette ville blive ved med at male.
Studierne og kunsten kørte derfor parløb, men efter at være blevet færdig med uddannelsen i 2002 og have arbejdet som arkitekt i halvandet år var det maleriet, der fik lov at fylde.

Kunstner på fuld tid

Nu har Anne-Mette Jørgensen seks døgnvagter om måneden som handicaphjælper og nogle freelance opgaver som arkitekt. Resten af tiden bruger hun på at male, og hun keder sig ikke i sit eget selskab.
"Jeg nyder rigtig meget at være alene. Det giver ro til fordybelse", forklarer Anne-Mette, der blev kontaktet af Sv. Michelsen Chokolade, der havde set et maleri på hendes hjemmeside, som de syntes kunne være et velegnet motiv til kunstdåsen.
I øjeblikket er Anne-Mette Jørgensen i gang med billeder til en skofabrik i Sverige, der vil åbne en række butikker, hvor værkerne skal hænge. Og så venter der flere udstillinger.
Anne-Mette Jørgensen er fast tilknyttet gallerierne Wolfsen i Ålborg, Galleri Clifford i Daugård, Horsens Kunstgalleri og Galleri Mernild i Herning.
Se mere på www.annemettejoergensen.dk .

Kunstdåsen

Sv. Michelsen Chokolade har hvert år en ny kunstner til at male årets motiv på Kunstdåsen. Kunstdåserne er fortløbende nummererede. Nr. 1 er overbragt Hendes Majestæt Dronning Margrethe. Kunstdåsen indeholder 275 gram fyldt håndlavet chokolade. Vejledende udsalgspris er 199 kroner, og den fås hos førende chokolade- og delikatesseforretninger i hele landet.

Publiceret 24 October 2010 06:00

SENESTE TV