Pressefoto
Del på Facebook
Del på Twitter
Udskriv
Send e-mail

Lægerne er forbløffede: Hesten Abel hjalp spastisk lammede Cecilia med at gå

Hesten Abel fra Langeskov på Østfyn er kåret som fynsk ugevinder i konkurrencen om at blive Danmarks Dyrehelt 2016. Abel er årsag til, at 19-årige Cecilia, der er fysisk handicappet, nu kan gå

 

Da Cecilia Rosell havde gået tre måneder på efterskole, var hun nødt til at droppe ud. Hun kunne ikke udholde smerten i sine muskler længere. Cecilia sad i kørestol og tog dagligt op til 15 smertestillende piller. Hun er født spastiker og har en række andre diagnoser, der påvirker hendes hverdag.

"Jeg har taget smertestillende piller hele livet, men på efterskolen steg mit forbrug helt vildt. Jeg måtte på skadestuen flere gange på grund af smerter," siger Cecilia, der bor i Tommerup på Fyn sammen med sine forældre og sin søster.

I dag, halvandet år senere, kan hun gå ture med hunden, tager sjældent smertestillende medicin, og rider op til fire gange om ugen. Grunden til Cecilias forvandling er en lille islandsk hest ved navn Abel. Ridning på Abel har nemlig styrket hendes muskler så meget, at hun til lægernes forbløffelse, kan gå helt op til en kilometer på gode dage.

"Abel er min bedste ven, men han er også min træningsmakker. Lægerne forstår ikke, hvad der sker, men de er ellevilde. Jeg burde ikke kunne gå. Men min ryg er blevet mere lige, efter jeg fik Abel, og mine muskler er styrket," siger Cecilia, der stadig bruger sin handicap crosser, der er en elektrisk kørestol, når hun skal bevæge sig over længere afstande, den slipper hun nok aldrig af med.

I dag kan hun ride helt uden hjælpemidler og konkurrerer ikke længere som handicaprytter.

"Abel er mit fristed. Når jeg rider på ham, er jeg som alle andre. Der er jeg ikke den handicappede pige. I dag kan jeg ride stævner, uden dommerne skal tage hensyn til mit handicap, for man kan ikke se det," fortæller Cecilia.

Båndet mellem den otte-årige hest og Cecilia er specielt, men de skulle lige se hinanden an, og Abel skulle lære Cecilias signaler at kende.

"Han forstod slet ikke, hvad jeg havde gang i. Jeg sidder meget skævt, og i starten blev han helt forvirret og gik i den forkerte retning. Men han kender mig nu og ved, han skal passe på mig. Jeg bruger min vægt og stemme til at styre ham, da jeg ikke har kræfter i benene til at give ham kommandoer på den måde," siger hun.

 

Rørt og begejstret

Jens Jokumsen, chefkonsulent for familiedyr hos Dyrenes Beskyttelse, er med i Agria Dyreforsikrings dommerpanel, der har kåret Abel som fynsk ugevinder i konkurrencen Danmarks Dyrehelt 2016. Han var ikke i tvivl om, at Abel skulle tildeles titlen.

"Jeg blev rørt, begejstret og meget glad på Cecilias vegne, da jeg læste hendes historie. Heste bliver ofte brugt som terapidyr med positiv effekt hos mennesker. Hos Cecilia er hesten hendes helt egen dyrehelt, og den giver hende utrolig meget livskvalitet i hverdagen, så hun føler sig ligestillet med alle andre. Det er en helt uvurderlig relation, hun har fået til Abel, der derfor er den fynske ugevinder," siger han.

Med titlen følger en præmiepakke fra Agria Dyreforsikring og 5.000 kroner, som Cecilia har besluttet skal doneres videre til dyreinternatet Dyreværnet.

Abel har i midten af november mulighed for at blive kåret til Danmarks Dyrehelt, når den landsdækkende titel uddeles.

Publiceret: 27. Oktober 2016 14:05
Leveret af Lokalavisen

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder hver
dag fra Lokalavisen.dk

ANNONCER
Se flere
Lokalavisen.dk
Seneste
Lokalavisen.dk
Mest læste
Lokalavisen.dk
112
ERROR: Macro disqus is missing!