“Der skal mere liv i kludene i denne her by. Vi er et smørhul, men vi skal passe på, at vi ikke lader stå til,” siger Simon Pihl Sørensen. Foto: Lars Schmidt
“Der skal mere liv i kludene i denne her by. Vi er et smørhul, men vi skal passe på, at vi ikke lader stå til,” siger Simon Pihl Sørensen. Foto: Lars Schmidt
Del på Facebook
Del på Twitter
Udskriv
Send e-mail

Mennesket bag borgmesterkandidaten: "Vi får øl i håret, skriger og skråler sammen"

Viceborgmester Simon Pihl Sørensen er et passioneret menneske, der allerhelst vil sin familie. Men som også skal bruge rigtig meget tid på et højt profileret job og på det politiske liv i Lyngby-Taarbæk.

Han har mere end nok om ørerne, Simon Pihl Sørensen. Og nu vil han være borgmester.

Men bukker han under for presset?

Nej, det gør han ikke, for noget af det, han er dygtig til, er at udnytte så meget af døgnet som muligt. Og til at koble af, lade batterierne op.

Til det sidste formål har han stor glæde af hunden Rosa, af Lyngbys fine, grønne natur, af råbende og skrigende samvær med døtrene, en flok pølser og en lille håndfuld øl.

I dette personlige portrætinterview kan vi - selv om vi prøvede hårdt på det - ikke helt undgå at komme ind på politik. For Simon Pihl Sørensen er først og fremmest et politisk menneske.

Men vi kommer også omkring personen Simon, hans værdier og personlige grænser, glæder og sorger.

Vi finder ud af, hvad hans skjulte talenter er, og hvad han bare ikke kan finde ud af, men gerne vil kunne.

Vi finder ud af, hvad der driver ham til at være så meget og så passioneret på i så mange timer af døgnet.

Og så fortæller Simon Pihl Sørensen også, hvilken slags borgmester han vil være. Hvis altså, at han bliver valgt.

Fritidsinteressen

-Hvad er din største fritidsinteresse?

“Det har altid været fodbold. Jeg har altid spillet meget. Jeg har knæproblemer, så nu ser jeg mest fodbold. Jeg prøver at indhente alt det fodboldkiggeri, jeg ikke nåede i 90’erne, da mine børn var små. Jeg følger Lyngby, Barcelona og Liverpool. Det er mine klubber.”

-Hvad giver den interesse dig?

“Det giver samvær. Jeg tager mine børn med på Lyngby Stadion, vi skriger og skråler sammen. Vi sidder på siden med fansene, får øl i håret, får en pølse og drikker et glas cola.”

Simon Pihl Sørensen på gaden i Lyngby sammen med partiformand Mette Frederiksen. Foto:Lars Schmidt
Simon Pihl Sørensen på gaden i Lyngby sammen med partiformand Mette Frederiksen. Foto:Lars Schmidt

Motionen

-Hvilken form for motion dyrker du?

“Jeg har løbet meget, men jeg har de knæproblemer. I sommer er jeg begyndt at vandre. Vi var i Italien og vandre i bjergene. Det var en ny oplevelse. Vi gik i Hemmingways fodspor i Italien. Det var meget spændende. Vi har hund, så jeg går ture hver dag. Morgen og aften. Jeg elsker at gå med hunden i Mølleådalen, Brede, Åmosen.”

-Hvad gør du, når du skal slappe allerbedst af?

“Jeg læser rigtig meget: bøger, fagtidsskrifter om politik og folkeskole, byplan. Jeg kan også godt lide at se en god tv-serie, en god krimi, politisk thriller, engelske og svenske krimier, ”Peaky Blinders” og ”Breaking Bad” på Netflix. Jeg kan godt grine til de samme afsnit af ”Venner”, som jeg har gjort siden 90’erne.”

Ferierne

-Hvad gør du, når du har sommerferie?

“Vi rejser som regel til de varme lande. Frankrig, Italien og Spanien er de primære rejsemål. Vi har også været i USA. Jeg kan godt lide maden, kunsten, kulturen, menneskene, at gå i bjergene, gå på museer, når vi er ude at rejse.”

-Og hvad med vinterferie?

“Vi tager på byferie. Det er mange år, siden jeg har været på skiferie. Madrid, Berlin, Amsterdam, kombinationen af rigtigt at nyde storbylivet, mens pigerne shopper. Se museer, alt fra Louvre til Hashmuseet i Amsterdam.”

“Det, jeg har siet fra og også savner, er at spille fodbold. Jeg stoppede med fodbold på et ordentligt niveau alt for tidligt,” siger Simon Pihl Sørensen. Foto: Lars Schmidt
“Det, jeg har siet fra og også savner, er at spille fodbold. Jeg stoppede med fodbold på et ordentligt niveau alt for tidligt,” siger Simon Pihl Sørensen. Foto: Lars Schmidt

Talerne

-Hvad er du rigtig dygtig til – og hvad giver det dig?

“Nu skal man jo ikke prale, men… Jeg er god til at skrive taler. Jeg har skrevet taler for mange – også politiske taler. Det er meget mærkeligt. Jeg kan ikke spille et instrument, men når jeg skriver taler, har jeg det, som om jeg spiller et instrument. Det er meget rytmisk inde i mit hoved. Det er næsten som at spille en melodi med pause, så jeg komponerer taler mere end at skrive dem. Det er pauser, rytmen, der gør det for mig.”

-Hvad er dit skjulte talent?

“Jeg har en hukommelse som en elefant og en stor paratviden. Jeg er god til sprog, kan tale flydende svensk. Jeg er super god til engelsk, god til svensk og kan en smule fransk og tysk.”

-Hvad kunne du godt tænke dig at være dygtig til? Og hvad afholder dig fra at blive det?

“Jeg mener selv, at jeg er musikalsk. Jeg kunne godt tænke mig at spille et instrument. Det er det, jeg misunder folk allermest for. En saxofon er et fantastisk instrument, men jeg har et klaver derhjemme, fordi den mindste spiller. Det er min chance. Jeg har altid haft svært ved at holde en tone, når jeg synger. Der er kommet en bog om, at der findes absolut gehør. Efter den har jeg fået blod på tanden.”

Energien

-I hvilke situationer har du behov for at tanke energi – og hvordan gør du det? Hvor henter du din energi, når du har allermest behov for det?

“Jeg har ofte brug for at tanke energi, fordi jeg har et job, som er meget mere end 37 timer, og samtidig har jeg kommunalpolitik ved siden af.”

“Det med at have et ambitiøst job og være ambitiøs med lokal politik, det tager meget tid – ikke mindst i mit hoved. Man tænker på det hele tiden.”

“Jeg står tidligt op om morgenen, ved fem-tiden, hvor jeg enten læser eller skriver, tager mig en kop kaffe, går og tænker lidt og gør det i et tempo, hvor jeg føler, at jeg kobler af med det. Og så slapper jeg sindssygt meget af, når jeg går tur med min hund. Det holder jeg utroligt meget af.”

Familien

-Hvad holder du allermest af?

“Min familie, ubetinget. Jeg er et stort familiemenneske. Familien giver mig ro og kærlighed. Jeg ser dem ofte.”

“Det, jeg har siet fra og også savner, er at spille fodbold. Jeg stoppede med fodbold på et ordentligt niveau alt for tidligt. Det med mange fodboldkampe og mange ture i byen med vennerne, det gør jeg ikke.”

“Jeg synes, at jeg er meget sammen med familien, men de synes nok, at jeg nogle gange er fraværende, selv om jeg er til stede. Det er noget, jeg arbejder meget med, prøver på at lade min computer og telefon være, når jeg er sammen med mine børn. Det lykkes, men ikke altid.”

“Vi har heldigvis interesser sammen. Jeg har været meget inde over deres lektier og akademiske ting og sager, job, højsskole og studier.”

Børnene

-Hvad kan gøre dig rigtig glad?

“Det er, når mine børn er glade. Når de er glade, er jeg også glad. Der er ikke noget, der er værre end, når man kan se, at ens børn har udfordringer, når de er syge, kede af det.”

-Hvad kan gøre dig rigtig ked af det?

“Når man gør børn fortræd. Det er en kimen til sorg hos mig, at vi i verden behandler børn, som vi gør. Jeg taler om udsatte børn. Skal jeg kigge tilbage på mine snart 28 år i kommunalpolitik, er det en af de ting, hvor jeg synes, at vi ikke har gjort tilstrækkeligt stor forskel: Børn, der er omsorgssvigtede og har udfordringer, fordi de har et svagt bagland eller slet ikke noget bagland. I Danmark vægter man hensynet til den voksne og ikke til barnet. Det har nogle helt vilde konsekvenser.”

-Hvad kan gøre dig vred?

“Uretfærdighed – ikke mindst uretfærdighed over for svage og udsatte folk. Jeg kan ikke lide, når man træder på folk, som ikke har de samme muligheder som én selv. Dem skal man række en hånd og hjælpe.”

Drivkraften

-Hvad er det, der driver dig?

“Det er indignationen. Jeg er i politik for at gøre en forskel. Jeg tror helt vildt meget på det velfærdssamfund, vi har. Det er et af de fine i verden, et af de mest innovative og effektive. Det vil jeg kæmpe for og udvikle.”

“Jeg er hundeangst for, at vi udvikler et samfund som det amerikanske og engelske, hvor Fanden tager den sidste. Der er vi på vej hen.”

“Den største ulighedsstigning i Europa i de sidste 12 år er i Danmark. Det bekymrer mig helt vildt. Jeg har været Sao Paulo, hvor man ikke tør gå på gaden. Vi kan også se tendenser i Europa til den polarisering i samfundet. Ulighed gør noget ved at samfund.”

Humoren

-Hvad synes du er sjovt?

“Jeg elsker britisk humor, satire. Jeg elsker humor med bid i. Monty Python, Halløj på Badehotellet. Det må gerne have en snert af crazyness over sig.”

“Jeg har det sjovest, når jeg laver ting og sager med mine unger. De sidste par år har der været fodbold, som vi går rigtig meget op i sammen. Det er også sjovt at rejse. Man ser andre sider af hinanden, når man gearer ned.”

-Hvad er det vigtigste for dig i dit liv?

“Det er min familie. Jeg er meget bevidst om kærligheden, vi har til hinanden, men også om at give mine børn muligheder i livet. Jeg er søn af ufaglærte forældre. Jeg er den første i familien, der fik en studentereksamen og en kandidateksamen. Det er vigtigt for mig, at mine børn er lykkelige og bevidste om, at de kun er her én gang, så det gælder om at få et godt liv ud af det.”

-Hvad er det mest afgørende, der indtil videre er sket for dig i dit liv?

“Da jeg mødte min kone i 2.g i gymnasiet, og da vi fik vores tre børn. Det har udvidet mine horisonter. Da jeg var yngre, var jeg meget, meget, meget fokuseret på karriere, og jeg er ekstremt konkurrenceorienteret. Men det at få børn ændrede på det hele. Det er en følelse, man ikke kan sætte ord på.”

Egenskaberne

-Hvilken menneskelig egenskab beundrer du mest?

“Generøsitet og tolerance. En ting, jeg har det svært med, er, når folk er påholdende med at give af sit selv – og pekuniært. Jeg holder meget af folk, der deler, er storladne. Jeg sætter utrolig stor pris på mennesker, der møder andre mennesker som mennesker. De tænker slet ikke på, om dem, de møder, er sorte, hvide, rige eller fattige. Det er en fantastisk egenskab.”

-Bliver du borgmester, hvad vil den borgmesters tre vigtigste karaktertræk være?

“Dynamik, åbenhed og holdarbejde. Jeg tror meget på, at der er en indbygget fejl i borgmesterembedet. Der er samlet så meget magt, at man har en tendens til at få samlet for meget magt omkring borgmesteren. Jeg tror meget på, at man skal dele så meget som muligt med kommunalbestyrelsen. Det får også samarbejdet til at blive bedre.”

“Der skal mere liv i kludene i denne her by. Vi er et smørhul, men vi skal passe på, at vi ikke lader stå til. Vi skal sprudle kulturelt, der skal være musik i byen, liv i byen. Der skal ske noget, så der bliver skabt en lokal sammenhængskraft. Lyngby-Taarbæk Kommune har i gamle, gamle dage været en kulturel højborg. Vi skal have det til at sprudle mere igen.”

Borgmesteren

-Hvilken positiv forskel vil du som borgmester kunne gøre for Lyngby-Taarbæk Kommune?

“Jeg vil satse hele butikken på, at vi på folkeskole- og børneområdet bliver nummer ét. Ikke forstået som med resultater. Vores skoler og daginstitutioner er gode, men de skal sprudle af liv. Vi skal løfte hinanden noget mere. Det siger demografien. Vi er så priviligerede, at vi simpelthen bør kunne flere ting sammen: Løfte flere børn fagligt end vi gør, lave spædende teaterprojekter, der rækker over måneder, hvor børn kan prøve deres kreativitet af.”

“Det kunne også være, at vi skulle løfte de bedste endnu mere. På alle niveauer gør vi det godt, men med de forældre, lærere og pædagoger, muligheder og omgivelser, vi har, må der godt være mere liv i kludene.

Folk vil hellere betale 500 kroner mere hver anden måned, hvis de får bedre service.”

“Det er vigtigt, at vi får endnu bedre ældreomsorg, end vi har nu. Vi bliver alle ældre, og vi bruger penge på ældre, men når vi kigger på udviklingen, må vi se på, at der er grænser for, hvor meget vi kan skære i servicen.”

Kommunen

-Hvad vil kommunen være rykket fra og til efter fire år med dig som borgmester?

“Jeg håber, at vi vil kunne holde fast i Lyngby-Taarbæk Kommune samtidig med, at vi bliver en mere dynamisk kommune. Jeg synes, at vi alle er lullet i søvn. Vi skal holde fast i det grønne og det trygge, dejlige nærmiljø. Men handelen er presset af internettet. Det handler om liv, unge mennesker. Min drøm er at få bygget 3.000 ungdomsboliger i næste periode, så vi får en levende forstad i stedet for en soveby. Vi skal passe på, at vi ikke falder i en Tornerosesøvn.”

Publiceret: 14. November 2017 11:45

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder og
annoncer hver dag fra Lokalavisen.dk

Fakta lukker i Nivå
Fakta lukker i Nivå
Lokalavisen.dk
Seneste
Lokalavisen.dk
Mest læste
Lokalavisen.dk
112