Musikeren og komponisten Niels Eje laver musik, der skaber målbare forbedringer af stressniveau og cortisol-tal. Musikken, der kaldes MusiCure, kan købes på Apoteket og på internettet.

Musikeren og komponisten Niels Eje laver musik, der skaber målbare forbedringer af stressniveau og cortisol-tal. Musikken, der kaldes MusiCure, kan købes på Apoteket og på internettet.

Niels Eje:

I en afstresset verden

Kan musik påvirke sjælen rent terapeutisk? Kan musik have en helbredende effekt på sygdomme? Musikeren og komponisten Niels Eje fortæller om sit liv og sin afstressende musik kaldet MusiCure

Af
Af Keld Tannenberg

Pines du under hverdagens pres, og lider du af stress? Så kast dine hæmninger væk. Smid din kalender ind i pejsen og sluk for husets otte mobiltelefoner. Smid derpå en MusiCure-cd i gabet på B&O-anlægget, og smæk bagdelen ned i stuens mest behagelige stol. Spænd endelig ikke sikkerhedsselen, for nul procent dødsmetal vil indtage æteren - snarere en form for livsmetal.

I den kommende time vil dit stressniveau formentlig blive reduceret til et minimum, når du bliver henført til en paradisisk verden af smukke lydbilleder - tilsat naturens egne lyde, såsom rislende bække og yndefuld fuglesang, ofte indspillet på eksotiske steder, som på øgruppen Seychellerne eller i fuglereservatet på Fyns Hoved.


Musikken bør ikke slås i hartkorn med den ofte syntetisk fremstillede new-age, men er udført af særdeles kompetente musikere, der er uddannet på konservatoriet. Og de positive resultater er tilmed videnskabeligt bevist.


I de seneste fem år har Niels Eje produceret intet mindre end otte cd'er med sin unikke musik, som kun forhandles gennem internettet og på landets 400 apoteker. Forud gik der fem år med research og atter research, som udmøntede sig i adskillige videnskabelige artikler.


Projektet blev støttet af Egmont-fonden, som ville se beviser og resultater - hvilket de også fik. Et team af læger, sygeplejersker og terapeuter lavede i samarbejde med Niels Eje en lang række testforsøg på sygehuspatienter.


Senest har man på Örebro Sjukhus i Sverige foretaget undersøgelser af hjerteopererede patienter, hvor musikken blev afspillet for en tilfældigt udvalgt gruppe patienter, som efterfølgende havde målbare forbedringer i stressniveau og cortisol-tal i forhold til den gruppe, som ikke havde lyttet til MusiCure-musikken.


Og hvem er han så, denne Niels Eje, storebror til Thomas Eje fra Linje 3, som vist ikke behøver nærmere præsentation.

Kunstnerfamilie

Niels Eje blev født i 1954 i Sct. Kjelds Gade på Østerbro. Barndomshjemmet havde trygge rammer og var omgivet af kunst - også i rammer - da begge forældre var billedkunstnere. Niels Eje skal kikke langt ud i geledderne for ikke at finde kunstmalere i sin familie.

"Min bror og jeg tilbragte megen tid hos vores morfar, den anerkendte kunstner Th. Hagedorn-Olsen, som boede i et hus ned til Roskilde Fjord. Da vi var helt små, havde vi stor glæde i at følge med i udgravningerne af de nyligt lokaliserede vikingeskibe. Udgravningerne fandt sted lige udenfor huset, og tit roede vi ud og fulgte begivenhederne på tæt hold. Fundene blev faktisk 'grundstammen' til det senere så berømte vikinge-museum i Roskilde".


"En dag gik vi på stranden, og pludselig fik jeg øje på en besynderlig sten, som var påskrevet underlige tegn, der viste sig at være helleristninger. Glæden var stor, og historien kom i avisen - og stenen på museum."


Niels fik dog ingen belønning for sit fund, der betragtedes som danefæ. Thomas kunne blot se til fra sidelinjen, men senere i livet blev han som bekendt selv et slags danefæ i positiv betydning.


Familien flyttede til Hellerup, og på Bernadotteskolen mødte Niels trommeslageren Kasper Winding. De to venner var under den kriminelle lavalder, da de fandt sammen musikalsk og sammentømrede bandet 'Extension', som sidst i tresserne vandt øbro-mesterskabet i beatmusik. Musikken var inspireret af Jimi Hendrix og Cream, datidens store navne inden for tidens såkaldte syremusik.


Senere blev nodebladet vendt 180 grader mod avantgardistisk, eksperimenterende jazzmusik, og nogle år senere vendt 360 grader mod den klassiske musik, som siden har givet Niels smør på brødet. Niels var fascineret af oboens klang og vidste med sig selv, at han skulle være musiker, og efter endt skolegang søgte han ind på musikkonservatoriet, hvilket var "a piece of cake" for unge Eje - det kunstneriske talent var genetisk bestemt.


I 1979 blev han ansat som solo-oboist i Danmark Radios Underholdningsorkester. Fem år senere indtrådte han i Radiosymfoniorkestret - også som solo-oboist. Samme år drog orkestret på en månedlang turne i USA, hvor de blandt andet kom til at spille i selveste Las Vegas. Musikken, som Niels producerer her i 2009, må nok karakteriseres som værende så langt fra Las Vegas som overhovedet muligt.

Nye musikalske idéer

Niels Eje og hans obo har gennem årene medvirket på over 40 indspilninger i mange forskellige sammenhænge, han har blandt andet fungeret som studiemusiker for Lis Sørensen og Hanne Boel.

I 1985 havde han fornøjelsen af at indspille en plade med selveste Miles Davis. Det foregik på den berømmede plade 'Aura', hvor kapelmester Palle Mikkelborg stod for musikken. Samtidig begyndte Niels selv at arrangere og komponere musik.


Han dannede 'Trio Rococo', hvor han udfoldede sig sammen med sin hustru, Inge Mulvad Eje på cello og Berit Spælling på harpe. Sammen modtog de nogle år senere en guldplade for skiven 'Classical Mystery Tour', som udelukkende indeholdt gamle Beatles-numre i nye, klassiske arrangementer. I 56 uger lå pladen på Top 100 og opnåede tilmed en smuk 14. plads på Billboard-listen i USA.


"I den periode turnerede vi landet tyndt. Den ene dag kunne vi spille i en lille landsbykirke midt på Sjælland, og den næste dag stod vi på World-scenen på Roskilde Festivalen. Spændvidden var bred i vores musik, og den gik rent ind hos unge såvel som ældre. Vi ramte på tværs af mange generationer, hvilket også var vores mål."


På det tidspunkt havde Niels sagt farvel til sit job i symfoniorkestret for at hellige sig sin egen musik, som skulle gå hen og blive en så stor succes, at selv salgstallene fra en nyudgivelse af Kim Larsen eller Anne Linnet blegner i forhold hertil.


Musikken distribueres ikke kun på danske apoteker, men vore norske og engelske venner kan også investere i en 'musikalsk afstresningspille', som forhandles på apotekerne i de respektive lande.


Niels Ejes bestræber sig på at lave universel musik, en slags lydmalerier, som ikke tilhører nogen traditionel musikgenre.


"Man skal kunne slappe af til vores lydlandskaber, som er en slags 'ren væren', som er kompleks at lave, men enkel at lytte til. Det, at musikken er afprøvet og blåstemplet på hospitaler, siger mig, at vi har fat i en rød tråd. At projektet er lykkedes, har vi fået mange tilbagemeldinger om. Et eksempel er fra en 3. klasse på en skole, hvor eleverne hele tiden røg i totterne på hinanden. Men når der blev afspillet MusiCure-musik for dem, blev der fuldstændig ro i lokalet, og børnene lå musestille og bare lyttede".
(Opdateret)

keld.tanneberg@dgo.dk

null

Publiceret 15 January 2009 03:00

SENESTE TV