Køgedesigner:

Hamp er fremtidens afgrøde

Det er ikke helt ude i hampen, når modedesigner Rachel Kollerup vil fremme brugen af hamp i modebranchen. Hun har taget initiativ til et bredt funderet forskningsprojekt og er på vej med en ny hamp- og hørbaseret kollektion.

Af
Martin Rasmussen

DESIGN: Bomuld og syntetiske materialer som polyester er i dag det foretrukne valg i modeindustriens tøjproduktion, men måske vil hamp en gang i fremtiden kunne nærme sig samme popularitet hos producenterne.
Det er i hvert fald håbet hos tøjdesigneren Rachel Kollerup i Køge, som gennem det seneste år har udført et stort benarbejde til et nyt forskningsprojekt med hamp i fokus. Projektet skal blandt andet afdække, hvordan man kan forbedre forarbejdningen af hampfibre, så man kan udnytte potentialet i hampen, der ifølge Rachel Kollerup på en række parametre er bomuld overlegent.
- Bomuldsproduktion forurener mere end hamp, som til gengæld er langt mere holdbart og mere bæredygtigt, fortæller hun.
Hamp har blandt andet den fordel, at det bruger mindre vand under væksten, og det kan gro i hele verden i modsætning til bomuld. Hampproduktion har mindre behov for pesticider og giver desuden et væsentligt større udbytte pr. hektar - omkring faktor 2,5 - og der er altså udsigt til en solid miljøforbedring, hvis man kan omlægge en del af verdensproduktionen af bomuld til hamp.
"Hamp kan lyde som et hippieprojekt. Det gjorde 70'ernes vindmølleprojekter i Thy også. Jeg er sikker på, at en reel satsning på hamp kan blive en højteknologisk dansk demonstration og et bud på et af fremtidens innovative, bæredygtige tekstiler, som den meget ressourceintensive tekstilindustri i fremtiden vil efterspørge. Om det er rentabelt og bedre end bomuld, kan en undersøgelse fortælle os," skrev Rachel Kollerup i et debatindlæg i dagbladet Politiken, og hun glæder sig over at have mødt stor opbakning til sit projekt, siden hun begyndte arbejdet sidste år.
Hamp-projektet, der kører det næste år er et partnerskab mellem Rachel Kollerup, AgroTech, Force Technology og Novozymes og østrigske SEIDRA, som er tekstilfabrikant, og målet er altså at udvikle nye tekstilløsninger med hamp, som er både komfortable og bæredygtige.
Projektet er støttet af organisationen CLEAN og Innovationsnetværket for Miljøteknologi.
I denne måned begynder arbejdet hos Agrotech med undersøgelser af, hvordan kan man forbedre forarbejdningen af hampfibre samt nedbringe vand- og energiforbrug og undgå kemikalier, og til næste sommer forventer Rachel Kollerup at man vil kunne præsentere resultaterne af arbejdet i sin endelige form. Samtidig vil hun også have sin nye kollektion klar med tøj fremstillet af hamp og hør.
- Jeg bliver ikke rig af dette projekt, men jeg fornemmer, at der er mange kræfter, der er interesseret i projektet, og perspektivet er forhåbentligt, at store firmaer inden for både mode- og møbelindustrien får øjnene op for hamp, siger hun om mulighederne.
Man kan i øvrigt møde Rachel Kollerup ved Søndre Havnedag den 22. august, hvor hun fortæller om projektet og om hamp som fremtidens bæredygtige afgrøde.

Publiceret 07 August 2015 17:15

SENESTE TV