Morten Hausborg elsker julen og fejrer den i hjemmet hvert år fra 10. november. Desuden slæber han altid julepynt med hjem fra udlandet, når han kan komme til det. Og det pynter alt sammen op derhjemme

Morten Hausborg elsker julen og fejrer den i hjemmet hvert år fra 10. november. Desuden slæber han altid julepynt med hjem fra udlandet, når han kan komme til det. Og det pynter alt sammen op derhjemme

Et tilfælde det blev radiosporten

Han bor kun 500 meter fra, hvor han blev født og ikke langt fra Vestervangsskolen, hvor han tilbragte hele sin skoletid. Han bor midt i sit liv, som han siger og det passer ham rigtig godt. Han er meget glad for Randers og kunne ikke drømme om at bo andre steder
 
Og når han er i æteren gør han alt for at promovere Randers.
"Jeg holder meget af min by, og det må andre også godt vide. Og særligt postnummeret 8920, betyder meget for mig. Der sker altid noget i 8920, hvis du spørger mig", siger han med et smil.
"Som jeg plejer at sige. Det er en blanding af Chicago og et sted på landet".
Han nyder stilheden og roen i hjemmet i 8920, for der sker så meget ude omkring. Og når han er hjemme står den på masser af fjernsyn - men ikke nødvendigvis sport.
"Tro det eller lad være, men jeg er ikke specielt interesseret i sport. Lige bortset fra amerikansk fodbold. Det er min helt store lidenskab", fortæller han.
Men det er ikke på det plan, hvor han følger med i resultaterne og ser alle kampene. Det er mere historien om sporten og hvorfor man i det hele taget er begyndt at spille denne form for fodbold. Og sådan er det med alt det, som Morten kommer i kontakt med via sit job. Historierne bag sporten, bag spillerne, bag lokationen skal formidles videre. Det handler om at give det store billede videre til lytterne og ikke kun fokusere på spillerne, spillet og resultaterne.
 
Tilfældet råder
At Morten Hausborg lige netop blev en af landets mest populære sportskommentatorer er en ren tilfældighed, mener han selv.
"Hvad der sker i dit liv er tilfældigheder. Det tror jeg på. Du kan ikke planlægge noget - jo det kan du godt, men det er ydere omstændigheder, der gør, hvor du ender. Du kan have alle de hensigter, du vil, men det er tilfældigt, hvad der sker", mener han.
Han var en kort overgang ansat på sporten hos Randers Amtsavis, men de nedlagde stillingen, og derfor søgte Morten en ledig stilling hos DR.
"Havde de ikke nedlagt stillingen i Randers, hvem ved, om jeg så havde søgt videre", siger han.
Før han søgte ind på journalisthøjskolen i Aarhus, var han da også omkring andre fag, for at se om det var, der han skulle bruge sin fremtid. Han har en kort overgang læst jura i Aarhus og læst til fysioterapeut.
"Men det var ikke rigtig noget, der fangede mig, journalistikken lå hele tiden neden under og spøgte", fortæller han.
Han har været ansat i flere forskellige afdelinger under DR for til sidst at ende ved P3 sporten.
 
Formidler bredt
Han er den eneste sportskommentator her fra området, og det betyder så også, at han er manden, der dækker de lokale sportsbegivenheder her i Østjylland. I alt har han nok dækket over 1000 superliga kampe.
"Så når for eksempel Randers eller AGF spiller hjemme, så er jeg altid på pletten. Men jeg bliver selvfølgelig også brugt andre steder, når der er brug for det", siger han.
Og der er brug for Morten Hausborg andre steder. For han har skabt sig et image som den sjove og lidt finurlige kommentator, der ser det store billede frem for detaljen.
"Jeg prøver ligesom at se det hele lidt oppefra. Og for mig betyder det ikke rigtig noget,  hvem der scorer eller vinder. For mig handler det om den gode formidling - uanset sportsgren", siger han.
Så når man spørger ham om den største oplevelse  i jobbet som kommentator, knytter det sig aldrig til en bestemt kamp, fordi Danmark eller Randers vandt - det knytter sig altid til en god arbejdsmæssig indsats.
"Som for eksempel ved håndboldmændenes slutrunde i Qatar i januar. Her kørte det hele som smurt i olie, ifølge Morten.
"Jeg havde tidligere håndboldspiller Lars Krog Jeppesen med som kommentator. Og det viste sig hurtigt, at han var et naturtalent og gik ydmyg til opgaven. Så hvad han kunne med en bold, var fuldstændig ligegyldig for denne situation. Vi fordelte hurtigt rollerne mellem os og supplerede rigtig godt. Jeg havde rollen som den fjogede, klovnen og Lars kunne overlappe mig og være den kloge. Og lidt sjov, men kun lidt, for han skulle jo ikke være sjovere end mig", griner Morten Hausborg.
Og det er oplevelser som disse, der giver ham en rigtig god fornemmelse bagefter.
 
Det meste af verden
Morten Hausborg har set det meste af verden på sine mange arbejdsture rundt til forskellige sportsbegivenheder. Han har en stak akkrediteringer hængende i stuen, men han har slet ikke tal på hvor mange, der er. Og der knytter sig bestemte historier til hver og én af dem.
"Når der er guidede rundture på DR, så ynder jeg altid at tage et par stykker frem og fortæller så gæsterne om nogle af mine mange oplevelse", fortæller han.
Og han elsker sit job, kunne faktisk ikke forestille sig at lave andet. Men opgaverne er forskellige - for eksempel er det at kommenterer Tour De France noget af det hårdeste, der findes, synes han.
"Det er så krævende, fordi du hele tiden flytter dig fra sted til sted. Og så er der trafikprop alle steder, og det er hver dag i 25 dage, du skal være på".
Morten Hausborg har blandt andet dækket fem sommer OL og Tour De France flere gange. Han har kommenteret herrehåndbold siden 1994 og følger nu også kvindernes slutrunder hvert år i december. Derudover har han også været med ved fire VM-slutrunder i fodbold.
Det har nu givet ham en pris. Tidligere modtagere af Krygerprisen er blandt andet Jørgen Flindt Petersen og Poul Neesgaard.
"Jeg har stadig ikke forstået, at jeg har fået prisen. For når jeg ser på de tidligere modtagere, synes jeg slet ikke, at jeg er på niveau med dem. Men jeg er da stolt og beæret", siger Morten Hausborg.
Prisen er, udover æren, på 25.000 kroner.

Publiceret 01 December 2015 13:30

SENESTE TV