Lysdesigner Bo Kudsk med en af de små ’trackere’ - sporingsenheder, som computerstyrede projektorer følger rundt på skuespillerne for at lave den nyskabende motion capture-effekt. Foto: Peter Friis Autzen

Lysdesigner Bo Kudsk med en af de små ’trackere’ - sporingsenheder, som computerstyrede projektorer følger rundt på skuespillerne for at lave den nyskabende motion capture-effekt. Foto: Peter Friis Autzen

Fredericia Teater:

Verdenspremiere-musical på vej

Med den kommende musical ’Legendale’ byder Fredericia Teater på banebrydende, computerstyret sceneteknik

Af
Peter Friis Autzen

Om få uger præsenterer Fredericia Teater verdenspremieren på musicalen 'Legendale'. Og den kommer til at byde på tekniske landvindinger, publikum ikke har set før, lover teaterchef Søren Møller.
“Selvom det er en af vores såkaldt 'små' forestillinger, er produktionenen teknologisk næsten lige så stor som 'Klokkeren fra Notre Dame' Og jeg glæder mig helt vildt,” siger Søren Møller.
Nogle af de teknologiske landvindinger sker med brugen af motion capture-teknikken. Det er en teknik, der blandt andet blev brugt, da Gollum-figuren i filmserien 'Ringenes Herre' blev skabt.
Metoden gør, at en computerskabt figur lægges ovenpå skuespillerens billede - og følger skuespillerens bevægelser.
I teatrets tredimensionelle verden er det sværere, for den computerskabte figur skal følge skuespilleren rundt på scenen - og vises på skuespilleren ved hjælp af computerstyrede projektorer.
“Vi bruger vi fem kameraer og to projektorer,” siger Søren Møller.

Computer-verden

Teknikken er relevant, fordi en del af historien i 'Legendale' foregår inde i et computerspil.
Hovedfiguren bruger meget tid på et 'World of war craft'-agtigt spil, som hedder 'Legendale'. I spillet skal han vælge, hvilken figur, man vil styre. Og figuren designes på skærmen. Blandt andet her kommer motion capture-systemet ind.
“Man kan simpelthen swipe, så en figurs dele skiftes ud. På scenen. Og samtidig er figuren en levende skuespiller,” siger Søren Møller.
“Det her er udtryk for, at vi i høj grad udvikler os via de 'små' forestillinger,” siger han.

Fantasy og sjov

Ikke meget er sluppet ud om den kommende verdenspremiere. Og Søren Møller vil fortsat ikke afsløre for meget.
“Men det er vigtigt at sige, at man ikke behøver at være aktiv computer-gamer for at forstå forestillingen. Men jeg tror, at folk, der ikke spiller, vil få en ny indsigt i gamer-verdenen - på en grineren måde,” siger han.
“Det er en forestilling, som er fuld af fantastisk musik og et absurd, sjovt univers. Det er en komedie, som passer til alle. Velsagtens fra ti års alderen og op til den alder, hvor man mister glæden ved fantasi og fantasy. Jeg vil ikke udelukke nogen,” siger han.
De dele af forestillingen,. der foregår inde i computerspillet, er delvist på engelsk.
“Det har vi valgt, fordi computerspil foregår på engelsk. Det ville virke underligt, hvis det var på dansk,” siger Søren Møller.
Der er verdenspremiere på 'Legendale' fredag 24. marts klokken 19.30.

Publiceret 09 March 2017 07:00

SENESTE TV