Peter Deleuran Kirketofte er ansat af kommunen og Fredericia Teater til at forberede et projekt, der i sidste ende kan munde ud i et superteater på havneområdet. Foto: Peter Friis Autzen

Peter Deleuran Kirketofte er ansat af kommunen og Fredericia Teater til at forberede et projekt, der i sidste ende kan munde ud i et superteater på havneområdet. Foto: Peter Friis Autzen

En teater-drøm er ved at tage form

Hvis drømmen om et superteater på havnen i Fredericia skal blive virkelighed, skal visionen gøres konkret. Det gør Peter Deleuran Kirketofte

Af
Peter Friis Autzen

Ordet “hvis” er et nøgleord, når Peter Deleuran Kirketofte fortæller om sit arbejde med at trække drømmen om et superteater på FredericiaC ud af luften. Usikkerhedsfaktorerne er mange, store og tætte.
Personligt er han ikke i tvivl om, at der bliver bygget et superteater. Men hvornår, hvor stort, hvordan og med hvilket indhold er spørgsmål, der langt fra er besvaret endnu.
Peter startede for knap tre måneder siden som leder af arbejdet med at lave en behovsanalyse: En liste over, hvad et fremtidigt superteater skal rumme. Og hvor meget de forskellige elementer skal fylde.
“Det er stadig meget tidligt i forløbet, og vi snakker overhovedet ikke formgivning eller arkitektur endnu. Jeg skal i første omgang sikre, at alle behov er velbeskrevne, så der ikke bygges for småt, for smalt, for lavt, for højt eller forkert. I den sammenhæng skal vi samarbejde med folk udefra, og behovsanalysen forventes først klar til efteråret,” siger han.
Tidligst derefter kan en eventuel skitse-konkurrence udskrives.

Måske om fem år

Hvis alt falder i hak, kan drømmen om et superteater realiseres på fem år, vurderer Peter Deleuran Kirketofte, som understreger og gentager ordene “hvis” og “alt”.
Hvad skal sådan et hus så indeholde?
“Det er vi jo først ved at finde ud af. Men vi ser som udgangspunkt på fire elementer: Teater, musicalakademi, oplevelsescenter og innovationscenter,” siger Peter og lægger ud med teatret.
“Der skal være to teatersale med henholdsvis 1.200 og 250 siddepladser. Dertil kommer et areal til teatrets administration og plads til mere smidige sceneskift. Det sidste kræver arealer ved siden af scenerne, så teatret hurtigere kan skifte fra én forestilling til en anden.”
Det med at kunne skifte hurtigere mellem forskellige forestillinger er vigtigt for at kunne tiltrække overnattende musical-turister, der ser én forestilling den ene dag og en anden forestilling den næste dag.
Også Musicalakademiet er tænkt ind som en del af det nye hus. I et fælles hus vil teatret og akademiet kunne samarbejde endnu mere end i dag - blandt andet om fælles øvelsessale, som måske kan forsynes med fuldt udstyr, så skuespillere og studerende kan øve på en scene, der svarer til forestillingscenen.

Oplevelse og innovation

Peter Deleuran Kirketofte fortæller, at et kommende superteater også skal rumme et oplevelsescenter.
“Det er et sted, hvor gæster kan opleve, hvordan musicals og forestillinger bliver til. Vi ved ikke endnu, hvordan det skal gøres, men der er mange muligheder. Der kan også være en kabaret-scene og måske mulighed for, at børn kommer på musical-skole om sommeren, ligesom de i dag går på fodboldskole,” siger han.
Det kan også blive en mulighed at placere en café eller en restaurant i bygningen.
Tanken om et innovationscenter handler om erhverv og uddannelse.
“Der findes uddannelser, som vil være oplagte at placere her. Og ligesom transport-branchen samler sig på bestemte steder, er det oplagt at lade virksomheder i teater- og scene-brancherne samle sig her,” siger Peter Kirketofte.

Det er stort

I løbet af sin første tid i stillingen har Peter Deleuran Kirketofte suget viden til sig.
“Jeg er jo ingeniør og nok bedst til at tegne firkanter. Nu er jeg begyndt for alvor at forstå, hvad Teatret er. Men jeg ved også, at jeg slet ikke endnu har forstået rækkevidden af, hvad Fredericia Teater kan. Vi er i gang med at flytte grænsen for, hvad et teater og teaterhus kan gøre. Det er meget inspirerende,” siger han.
Selvom arbejdet foreløbig kun er på det forberedende plan, er han allerede i gang med at se på en fundraising-strategi.
“Når engang alle detaljer er på plads, skal vi være klar til at gå til fonde og andre. Den slags kræver forberedelse,” siger han.

Fremtidens Fredericia

Denne artikel bringes i forbindelse med Lokalavisen Fredericias tillæg 'Fremtidens Fredericia 2017'. I tillægget er der samlet en buket af historier om fremdrift, drømme, visioner og udvikling.

Find tillægget i postkassen eller klik på E-avis øverst på siden.

Publiceret 28 April 2017 07:30

SENESTE TV