Kunstlegat til glæde for kræftpatienter

KUNST Maleren Tina Rosenberg, Hundested, har modtaget et legat på 100.000 kroner, og de penge skal kræftambulatoriet Team UG på Herlev Hospital have glæde af.
Kunstneren fortæller: "Jeg har i forvejen udsmykket med 30 malerier på to kræftambulatorier, og der er nu kommet 12 ekstra behandlerrum. Med helt hvide vægge. Der var ikke flere penge hos det offentlige til udsmykning, men min motivation var dog stor til at gøre noget, for jeg hørte hele tiden positiv respons om mine malerier fra personalet og modtager jævnligt mail eller sms fra folk der fortæller mig, hvor glade de er for malerierne på kræftambulatorierne." 
Tina Rosenberg har tidligere modtaget en stribe legater, og tilbød Herlev Hospital at skrive ansøgninger til fonde for at skaffe penge til udsmykning af behandlerrummene. Det skulle vise sig at blive op ad bakke med interessen.
"Hele projektet koster 180.000 kroner, og jeg har fået de første 10 afslag, men en dag kom der et legat fra tømmerhandler Johannes Fogs Fond: 100.000 kroner. Det er usædvanligt flot, at der bliver givet så mange penge på én gang. Men det er også Danmarks største folkesygdom, så mange mennesker er berørt af det med familie, venner og kollegaer. Det her kommer til at gøre noget visuelt godt med motiver af landskaber, træer, himmel, hav og Spodsbjerg fyr. Der vil på årsbasis gå 25.000 mennesker forbi malerierne, på venterum, gange og behandlerum. Det er en stor hjertesag for mig, det giver virkelig mening, med de malerier jeg laver," siger Tina Rosenberg, der med sine lokale motiver er med til at brande Hundested og Halsnæs.
"Mange patienter og medarbejdere besøger mig i galleriet og kommer rundt i vores lokalområde."
Selv om hun ikke er i mål med det samlede beløb til kunstprojektet, ser kunstneren fortrøstningsfuldt på realiseringen, da der er kommet henvendelser om private bidrag, og på hjemmesiden www.tinarosenberg.dk kan man få mere at vide om muligheden for at donere. 
Tina Rosenbergs samarbejde med hospitalet startede med en tilfældighed for seks år siden, da hun var med til at udsmykke plankeværket omkring sandskulpturerne på Hundested Havn. En sygeplejerske, som arbejdede på kræftambulatoriet, lagde mærke til udsmykningen og kontaktede kunstneren. Et nyt ambulatorium skulle friskes op, samarbejdet kom i gang, men inden Tina Rosenberg kunne hænge sine malerier op, skulle hun passere et nåleøje med godkendelse fra hospitalets byggetekniske afdeling og Statens Kunstråd.
"Man må ikke bare hænge noget op på væggene, der ikke passer sammen den berømte kunstner Poul Gernes' valg af farver på gulvet, døre og karme. Mine malerier blev godkendt, og jeg syntes, det er et smukt samspil med friske farver. Det har været en glæde for mig at lave den opgave," siger hun og ser frem til endnu en udsmykningsopgave. /an
 
 

Publiceret 12 January 2018 09:53

SENESTE TV