Bag kameraet:

Sådan bliver madfotoet til

Når vi laver gourmettema er det Jan Juel, der tager på Søllerød Kro og laver de flotte fotografier for os, Hvordan bliver de til? Tag med i køkkenet på Søllerød Kro mens billederne bliver taget

Af
Thomas Schiermacher

Han kommer ind belæsset med stativ og taske. Jan Juel er fast fotograf, når vi skal have lavet billeder til at ledsage opskrifterne fra Søllerød Kro til vores gourmet-tema og i dag skal der tages billeder af to retter til temaet. “Jeg går lige en tur til,” siger han og kommer med endnu et læs. Lamper, stativer, skærme, der skal dæmpe lysstyrken og en kæmpe kamerataske og to kameraer. Og så går han to ture til og henter kabeltromler, stativer og udstyr. I dag skal han fotografere to retter til avisens gourmettema og køkkenchef Brian Mark Hansen lægger hvid dug på bordet, mens Jan springer rundt og trækker forlængerledninger og stiller de tre lamper op og får kameraet på plads i stativet. “Den her over bordet, den er det direkte lys og de to andre giver liv i billederne,” siger fotografen. “Vidste du at fotografi betyder ’at male med lys?’ spørger han, mens han stiller op. Lamperne er klar. Nu skal lyset måles og Jan Juel lægger et farvekort, der ligner noget fra en malerforretning på bordet. “Nu vil du gerne vide, hvad det er til? Det er til at indstille lys og farver med,” og det bruger han en del tid på, mens han fortæller om, hvad der skal til for at lave gode billeder. Brian Mark Hansen og Jan aftaler “10 minutter” og fotografen får gjort det sidste klar inden billederne skal i kassen. Ind kommer køkkenchefen med en stenbiderrogn-ret, smukt anrettet og så går Jan i gang. “Jeg fotograferer den fra det perspektiv, man ville se den som gæst. Det vil Brian gerne have og det giver nogle flotte billeder, siger han. Efter en byge af skud ser vi sammen på billederne på kameraets lille skærm og Jan forklarer, hvordan de tre lamper, der sender lys ind fra siden og oppefra giver det liv i billederne, der altid mangler på mine egne foto. Det ser flot ud. Køkkenchefen kigger ind og ser de første billeder. Han er ikke helt tilfreds. Retten skal drejes lidt, så den præsenterer sig bedre. Jan tager billederne om, og så er alt i den skønneste orden.

Action i køkkenet

Næste ret kræver lidt ’action-billeder’. Vi går ind i køkkenet på kroen midt i frokosttiden og rundt om fotografen og journalisten prøver kokke og tjenere at passe deres arbejde, mens køkkenchefen stiller op til foto og høvler sort trøffel ud over den høbagte selleri. Jan fotograferer. De sidste billeder skal være af den færdige selleri-ret. Tilbage på den hvide dug i det tilstødende lokale. Brian anretter det sidste og Jan skyder detaljebilleder. Selv om vi kigger på retterne, der står færdige på bordet og som får mundvandet til at løbe, så er det lige før billederne præsenterer sig bedre end virkeligheden. De sidste billeder er færdige. Brian Mark Hansen løber tilbage til frokostserveringen, men inden da henter han lidt bestik. “I hygger jer bare. jeg må ind til arbejdet,” siger han. Og det gør vi så. Jan Juel og jeg. Hygger os. Med at spise Jans motiver til frokost på Søllerød Kro.

Køkkenchef Brian Mark hansen har udpræget kvalitets- og æstetisk sans. Sammen men Jan juel bliver han enig om, hvilke foto der duer.

Køkkenchef Brian Mark hansen har udpræget kvalitets- og æstetisk sans. Sammen men Jan juel bliver han enig om, hvilke foto der duer.

De rigtige ‘action-skud’ sker i køkkenet uden de mange store lamper, der bliver brugt til at fotografere selve maden.

De rigtige ‘action-skud’ sker i køkkenet uden de mange store lamper, der bliver brugt til at fotografere selve maden.

Jan Juel bruger ca. en time på at tage billederne på Søllerød Kro denne formiddag.

Jan Juel bruger ca. en time på at tage billederne på Søllerød Kro denne formiddag.

Publiceret 11 March 2018 14:00

Lokalavisen nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Lokalavisen
SENESTE TV