Tag med på tur tilbage til kollektivet i 70’erne

Få en guidet tur på udstillingen om de lokale kollektiver

Af
udstilling

djursland For 40 år siden var der ikke langt mellem kollektiverne på Djursland. Den nye særudstilling “Det Flyvende Hjerte – Kollektiver på Djursland” på Museum Østjylland fortæller historien om de langhårede kollektivister og deres liv på de små gårde i 1970’erne. Nu inviterer udstillingens to tilrettelæggere på kaffe, kage og en guidet tur rundt i den farverige udstilling. Her kan man høre de bedste historier, komme tæt på skønne genstande og glæde sig til nogle af de gode historier, der ikke blev plads til i udstillingen. Rundvisningen er 26. april fra klokken 14 til 16 på Museum Østjylland i Grenaa.

Samarbejde

Udstillingen er lavet i et samarbejde med tidligere kollektivister på Djursland. De har gavmildt lånt museet både ting gemt fra dagene i kollektiverne og deres personlige fortællinger. Dem var der mange af, og det var bestemt ikke alle der kom med på udstillingen. ”Og det, syntes vi simpelthen, var så ærgerligt. Koncentrationen af kollektiver var nemlig størst her på Djursland! Så det har været målet med denne udstilling at få historierne om det levede liv i djurslandske kollektiver frem i lyset. For det fortjener de.” fortæller museumsinspektør Tina Bjerregaard.”

Med langt hår

Kollektiver satte deres tydelige præg på området i 1970’erne og 80’erne. Ikke mindst på grund af de mange langhårede kollektivister i farverigt tøj, der gjorde det tydeligt for enhver, at der blæste nye vinde i det djurslandske. ”Kollektivisterne ville skabe et andet slags samfund end det, de kom fra i byerne. Et nyt samfund, der var præget af fællesskab og ikke af forbrug,” forklarer museumsinspektør Lea G. Møller, der glæder sig til at fortælle nogle af de mange interessante historier fra dengang. De første kollektiver på Djursland blev etableret fra 1969 og frem. Flere fungerede som kollektiver indtil slutningen af 1980’erne.

Publiceret 17 April 2018 00:00

SENESTE TV