Hvor stor miljøskade skete der - og hvem har ansvaret - efter storbranden på Fredericia Havn i februar? De spørgsmål er ikke afklaret endnu.
Hvor stor miljøskade skete der - og hvem har ansvaret - efter storbranden på Fredericia Havn i februar? De spørgsmål er ikke afklaret endnu.
Del på Facebook
Del på Twitter
Udskriv
Send e-mail

Miljøstyrelsen raser over anklager for storbrand-nøl

Styrelsen reagerer på artikel i Metroxpress. Metroxpress afviser kritikken

I dagens udgave af Metroxpress anklages Miljøstyrelsen for nøl i sagen om storbranden på Fredericia Havn i februar. Lokalt i Fredericia har forløbet efter branden løbende været udsat for kritik, også her i Lokalavisen. Kritikere undrer sig over, at hverken miljøkonsekvenser af branden eller ansvaret er klarlagt endnu.

Det er dog dagens omtale i Metroxpress, der får Miljøstyrelsen til at udsende en pressemeddelelse her til morgen. Herunder bringer vil pressemeddelelsen i fuld længde. Metroxpress svarer på kritikken nederst i denne artikel.

 

Miljøstyrelsen skriver i sin pressemedddelese:

"Der er ikke et gran af sandhed i de beskyldninger om sagen om gødningsudslippet ved Fredericia, som juraprofessor Peter Pagh sender mod Miljøstyrelsen i dagens udgave af Metroxpress. Det understreger vicedirektør i Miljøstyrelsen Michel Schilling.

"At vi bevidst skulle trække sagen i langdrag for at slippe for at overtage den fra kommunen er stik imod fakta. Der er en rolle for kommunen og en rolle for staten, og vi har haft et fint samarbejde med kommunen om målrettet at få håndteret sagen," siger Michel Schilling.

I artiklen udtaler et medlem af Fredericia Byråd, at han er enig i Peter Paghs beskyldninger.

"Det er jeg meget forundret over. For vi har haft en tæt dialog med forvaltningen i Fredericia for at komme til bunds i den her sag, og jeg er på intet tidspunkt stødt på den holdning hos kommunen. Vi har oplevet det som et åbent og godt samarbejde," siger Michel Schilling.

Hverken Metroxpress eller Peter Pagh har henvendt sig til Miljøstyrelsen forud for artiklen, og Miljøstyrelsen har således ikke fået mulighed for at forholde sig til beskyldningerne.

Udslip til Lillebælt undersøges

Sagen handler om et udslip af gødning fra virksomheden Dan Gødning A/S på Fredericia Havn i februar. Det mulige omfang af kvælstofudledningen til Lillebælt gør, at det potentielt kan blive en sag efter miljøskadeloven. Det ville i givet fald blive den første gang, at loven er taget i brug og betyde, at sagen overgår fra Fredericia Kommune til Miljøstyrelsen.

"Det er desværre ikke bare lige sådan at vurdere, om der kan være miljøskade efter de juridiske definitioner. Det handler blandt andet om, præcis hvor meget af gødningen, der er endt i vandet, og det er faktisk ikke enkelt. Nye undersøgelser viser, at det måske er langt mindre, der er endt i Lillebælt, og det er myndighederne naturligvis nødt til at forholde sig til," siger Michel Schilling.

Vigtigt med styr på fakta

Metroxpress skriver også, at Miljøstyrelsens motivation for at forhale sagen skulle være at undgå, at staten kommer til at sidde med en regning for jordoprensning. Men det er faktuelt forkert, påpeger Michel Schilling.

"Jeg synes, at det er væsentligt, at alle ved, hvad der er op og ned i den her sag. Og det er altså ikke rigtigt, at vi vil skulle håndtere jordforurening som følge af ulykken – heller ikke, hvis vi ender med at overtage sagen efter miljøskadeloven. Den mulige miljøskadesag handler alene om udslippet af kvælstof til Lillebælt, mens jordforureningssagen allerede er ved at blive håndteret af kommunen," siger Michel Schilling.

Kommunen har for længst håndteret den akutte forurening efter branden. Lige nu er kommunen i færd med en nærmere vurdering af, præcis hvor meget gødning der er endt hvor," skriver styrelsen i pressemeddelelsen.

Metroxpress: Vi har spurgt ministeren

Hos Metroxpress afviser journalist Lars Fogt Miljøstyrelsens kritik af artiklen.

"I artiklen citerer jeg kilder, der kritiserer Styrelsen. Den kritik står kilderne inde for," siger Lars Fogt til Lokalavisen.

Miljøstyrelsen kritiserer, at den ikke er blevet spurgt. Hvad siger du til det?

"Vi har spurgt miljøministeren, som er styrelsens chef. Så de er blevet spurgt. Så behøver man ikke at spørge nedad i systemet. Han har haft tre dage til at svare, men han vil ikke udtale sig," siger Lars Fogt.

Publiceret: 23. December 2016 10:15
Se også:

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder hver
dag fra Lokalavisen.dk

ANNONCER
Se flere
Lokalavisen.dk
Seneste
Lokalavisen.dk
Mest læste
Lokalavisen.dk
112
Politiken
Seneste nyt
Ekstra Bladet
Seneste nyt
Jyllands-Posten
Seneste nyt
ERROR: Macro disqus is missing!