Debuterende krimiforfatter Bente Willadsen har tidligere haft et dukkemuseum. Nu spiller hendes 100 år gamle dukke Else en rolle i hendes nyudgivne krimi. Foto: Mdt
Debuterende krimiforfatter Bente Willadsen har tidligere haft et dukkemuseum. Nu spiller hendes 100 år gamle dukke Else en rolle i hendes nyudgivne krimi. Foto: Mdt
Skriv kommentar
Del på Facebook
Del på Twitter
Udskriv
Send e-mail

Mord og forsvundne dukker: 85-årige Bente debuterer på boghandlernes hylder

Bente Willadsen sendte for sjov sin nye krimi til et forlag og får nu udgivet sine tekster for første gang

Der er aldrig for sent at springe ud i noget nyt.

I hvert fald standser en fødselsattest fra 1931 ikke den 85-årige Bente Willadsen fra Hillerød. Hun har netop fået udgivet både en novellesamling og en krimi på forlaget Mellemgaard, og det er første gang, hendes tekster udkommer som en vaskeægte tryksag i butikkerne.

Forfatter har hun dog altid været, understreger hun over for Hillerød Posten:

"Da jeg var 10 år gammel begyndte jeg at gå med papir og blyant i lommen altid, og da jeg var 11-12 år skrev jeg min første roman. Den fik jeg læst op i håndarbejdstimen. Jeg har den stadig liggende, så jeg kan få et billigt grin," fortæller hun med et smil om romanen, som også var en krimi og handlede om nogle smuglere i USA.

Forleden fandt hun så på at sende en samling af noveller ind til forlaget, som hun havde opdaget, fordi hun syntes, de havde lavet en flot forside til en anden bog.

"Det var noget, jeg pludselig fandt på for skæg skyld. En fra forlaget ringede allerede dagen efter, og han var vildt begejstret. Jeg havde faktisk ikke regnet med, de ville antage den," siger hun.

Novellesamlingen har fået titlen 'Skæbnetræf', og Bente Willadsen sendte også sin krimi 'Lille Martha' ind, og den antog forlaget altså også.

Familien er med

Krimien har hun skrevet til sine børn og børnebørn, som alle optræder i bogen sammen med en hel del af hendes hunde. Dog er den eneste, der er med i bogen under sit rigtige navn, hendes nulevende sheltiehund Carrie. Selv optræder hun også:

"I bogen er der en, der spørger en ældre dame om vej i Hillerød - og det er mig, hun spørger. Det var en idé, jeg fik, med at skrive familien ind. Jeg synes, det er sjovt," siger Bente Willadsen.

Mangler ikke noget

'Lille Martha' handler om flere begivenheder, som kædes sammen: En ung mor findes myrdet, og hendes lille pige er borte. En kostbar dukke forsvinder fra et museum, og en ung kunstmaler holder udstilling. To kvikke småpiger beslutter sig for at finde sammenhængen og morderen uden om politiet.

Plottet kom bare undervejs, da hun skrev, fortæller Bente Willadsen, som selv læser mange krimier. Det er dog de ældre af slagsen, hun bedst kan lide - for eksempel af Agatha Christie, Dorothy Sayers og P. D. James. Hun er ikke så glad for de nulevende krimiforfattere. For eksempel synes hun, Jussi Adler Olsen har skrevet sine seneste krimier med venstre hånd. De er for lange og for uredigerede, mener hun. Hun har dog ingen forventning om at skovle penge ind for sin nye krimikarriere - for hun "mangler ikke noget," som hun siger.

Havde et dukkemuseum

På forsidebilledet af krimien ses dukken Else, som har en særlig historie. Det er nemlig Bente Willadsens egen 104 år gamle dukke, som hendes mor fik, da hun var 12 år gammel. Og så gik den i arv til Bente Willadsen, da hun blev otte år.

Interessen for dukker har Bente Willadsen foldet ud i særlig høj grad, for hun havde et dukkemuseum på Kildeportvej i Nødebo, hvor hun boede i 37 år. Her kunne de besøgende se over 100 dukker, som Bente Willadsen havde støbt og klædt ud. Tøjet havde hun som designer selv syet. Der var blandt andet alle de danske dronninger.

For 10 år siden følte hun sig for gammel til at magte museet og det store hus og flyttede til Bolværket i Hillerød. Hillerød og omegn spiller også en stor rolle i krimien, fortæller hun:

"Borgere fra Hillerød vil kunne genkende en masse detaljer i bogen, for jeg følger byen fra 2009 og frem - både vejret, vejarbejdet og byggerierne. Det er for eksempel, dengang uret var forsvundet fra Hillerød Station, og man bare stod og gloede på en tom ramme".

Bente Willadsen har da også dykket ned i sin egen fortid og skrevet en slægtsroman. Den vil hun nu ikke udgive, men blot gemme til familien.

"Når man graver ned i sin egen families historie, støder man på mange spændende ting. Det vil jeg anbefale alle andre at gøre. Jeg håber, jeg kan være til inspiration for andre ældre, der ikke ved, hvad de skal lave: Man kan begynde at skrive fra sin barndom," siger Bente Willadsen.

Publiceret: 06. Januar 2017 07:00
Se også:

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder hver
dag fra Lokalavisen.dk

ANNONCER
Se flere
Lokalavisen.dk
Seneste
Lokalavisen.dk
Mest læste
Lokalavisen.dk
112
Politiken
Seneste nyt
Ekstra Bladet
Seneste nyt
Jyllands-Posten
Seneste nyt
ERROR: Macro disqus is missing!