Plakaten til venstre satte stormen i gang. De to øvrige plakater er også en del af VUC-kampagnen.

Plakaten til venstre satte stormen i gang. De to øvrige plakater er også en del af VUC-kampagnen.

Plakat af hijab-klædt kvinde sender VUC i shitstorm

En VUC Lyngby-plakat, der skulle vise mangfoldighed, blev tolket anderledes på højrefløjen. Derefter fulgte shitstormen mod VUC

Af
Mikkel Brøgger Petersen

Skal der sættes fut i Facebook-møget, fandt man alle ingredienserne lige her i Lyngby i den forgangne uge:

Tag en plakat for en statsfinansieret uddannelsesinstitution med en hijab-klædt dansk konvertit.

Tilsæt så et Facebook-opslag fra en lokal formand for Nye Borgerlige, som påpeger, at plakaten er udtryk for, at staten promoverer islam, og at eleven med tørklædet fra plakaten har tilknytning til Hizb ut-Tahrir.

Lad opslaget samle flere hundrede delinger og kommentarer, og tag så hele diskussionen ud af den digitale verden og ind i den virkelige, hvor en folketingspolitiker fra Dansk Folkeparti stiller spørgsmål til undervisningsministeren, om det kan være rigtigt, at en kvinde med tørklæde er den bedste måde at sørge for, at vi undgår ghettogymnasier.

Afslutningsvis krydrer man så hele sagen med en indvandrerkritisk højrebefløjsbevægelse for unge mennesker, som med deres aktivisme omskriver uddannelsesstedets budskab om mangfoldighed, så det i stedet bliver til et opråb mod islamisering.

Så har man den suppedas, som VUC Lyngby sjaskede rundt i.

Vil vise mangfoldighed

Sagen startede med, at VUC Lyngby som led i deres forårskampagne satte plakater op med billedet af en af skolens elever, der er iklædt en hijab.

“Målet med VUC Lyngbys kampagne er at vise den mangfoldighed af studerende og elever, der går på skolen. Vi har studerende med og uden tørklæde, med forskellige drømme og holdninger, men fælles for dem alle er, at de ønsker sig en uddannelse,” siger rektor på VUC Lyngby, Anne Sørensen, som understreger, at forårskampagnen også består af to andre plakater, hvoraf den ene kom op i sidste uge, den sidste kommer op i slutningen af juli, og ingen af disse to indeholder religiøse symboler.

“Vi gjorde os ikke andre overvejelser, end vi tidligere har gjort. Vi lægger meget vægt på, at det er elever, der er med på vores kampagneplakater,” siger hun.

Ungdomsbevægelsen Generation Identitær lavede en happening, hvor ’Din uddannelse - din fremtid’ blev til ’Islamisering - din fremtid?’ Foto: Generation Identitær

Ungdomsbevægelsen Generation Identitær lavede en happening, hvor ’Din uddannelse - din fremtid’ blev til ’Islamisering - din fremtid?’ Foto: Generation Identitær

Statsstøttet islam

Plakaten blev dog tolket særdeles anderledes på højrefløjen. Den lokale formand for Nye Borgerlige, Claus Bøgh Svenningsen, skrev i et Facebook-opslag, der også kan læses i dets fulde længde på Det Grønne Områdes hjemmeside:

“VUC Lyngby, der er en selvejende uddannelsesinstitution, som drives under staten for statslige midler, promoverer islam i sin nye outdoor-kampagne, som består af en pige iført islamisk tørklæde. Modellen, VUC har anvendt, er en dansk konvertit, som deler indhold fra Hizb ut-Tahrir på Facebook og deltager i deres kønsopdelte møder. Danske skattekroner skal ikke gå til at promovere islam på vores uddannelsesinstitutioner, og koblingen til Hizb ut-Tahrir gør det endnu mere upassende.”

I kommentarsporet til opslaget skriver kvinden fra plakaten, at hun én gang har delt et Facebook-opslag fra Hizb ut-Tahrir, “som jeg gør med alle begivenheder, der giver mening for muslimer”.

Det har ikke været muligt for Det Grønne Område at få en kommentar fra kvinden.

Nej til Hizb ut-Tahrir

Rektor Anne Sørensen fortæller, at man har talt med kvinden.

“Vi anbefaler ikke at have kontakt til Hizb ut-Tahrir, men vi undersøger ikke kursisters private forhold. Den afbillede kursist har flere gange slået fast, at hun ikke har sympatier for Hizb ut-Tahrir, og at hun ikke selv var med til arrangementet,” siger hun og fortæller, at uddannelsesstedet oplevede meget stærke reaktioner på dets Facebook-side.

“Der begyndte at være meget personlige angreb på lærere og elever, som blev hængt ud med navns nævnelse. Der var en generel hetz mod muslimer, og der blev skrevet nedværdigende og racistiske ytringer. Det var ikke politiske holdninger, det var ren chikane og udskamning. Vi censurerer normalt ikke vores Facebook-side, men når folk nævnes med navn, så beskytter vi dem. De skal ikke lide den tort, fordi de er på en plakat,” siger hun.

“Jeg er meget forbavset over reaktionen. Det er et meget smukt billede af en pæn, ung kvinde. Hvis man besøger VUC Lyngby, så er der mennesker fra hele verden. Med og uden tørklæder,” siger hun.

Er det en god idé?

Sagen stoppede dog ikke i cyberspace. Plakaten fik nemlig folketingspolitiker Kenneth Kristensen Berth (DF) til at rejse et spørgsmål til undervisningsminister Merete Riisager (LA):

“Hvad er ministerens holdning til, at VUC Lyngby har anvendt en hijab-klædt, dansk konvertit i en reklamekampagne for skolen, og at den pågældende konvertit på sin facebookside samtidig deler opslag fra Hizb ut-Tahrirs skandinaviske kvinde-gruppe med opfordring til at deltage i Hizb ut-Tahrir-møder, og finder ministeren, at det er en god idé, at en dansk uddannelsesinstitution bruger kvinder med sympati for Hizb ut-Tahrir som reklamesøjle for VUC?”.

Kenneth Kristensen Berth begrunder spørgsmålet med, “at det er forkert, at en dansk uddannelsesinstitution anvender en hijab-klædt kvinde som eneste motiv i en reklamekampagne for at få flere elever til at vælge VUC Lyngby. Det er i modsætning til regeringens og Folketingets ønske om, at muslimer ikke samler sig på specielle gymnasier”.

Anne Sørensen forsøger dog at køle Kenneth Kristensen Berth ned.

“Han behøver ikke være bekymret. Vi har ikke mange udenlandske studerende i forhold til andre gymnasier. I regeringens ghettoudspil står der, at alle skal have en uddannelse. Derfor er det også vigtigt, at alle gymnasier har en bred målgruppe. Vi er et sted med mange forskellige nationaliteter, og det er det, vores kampagne symboliserer. Vi har ikke særligt fokus på kvinder med tørklæde. Vi har indenfor de sidste år to gange brugt unge kvinder med tørklæde i vores kampagner, og det er helt naturligt, at de er med” siger hun.

Islamisk symbolik

Plakatkampagnen fik også den indvandrerkritiske højrefløjsbevægelse for unge mennesker Generation Identitær på barrikaderne. Plakaterne, som VUC Lyngby har udstyret med overskriften 'Din uddannelse - din fremtid', blev af bevægelsen udskiftet med 'Islamisering - din fremtid?'.

“Den fremtid, VUC illustrerer, er ikke en fremtid, vi ønsker. Vi skal ikke acceptere islamisk symbolik i det offentlige rum. Vi skal ikke tillade, at en statslig uddannelsesinstitution underkaster sig islamismen,” skriver bevægelsen på dens hjemmeside.

Generation Identitær påpegede også, at chefkonsulent for IT og kommunikation hos VUC Lyngby, Karina Vestergård Madsen, er aktivt medlem af Enhedslisten.

Karina Vestergård Madsen siger følgende til, at Generation Identitær påpeger dette:

“Jeg er folkevalgt til Københavns Kommunes Borgerrepræsentation som fritidspolitiker. Som med alle andre kommunalpolitikere har jeg samtidig et civilt erhverv, og det ser jeg ingen konflikt i.”

Og så er der i øvrigt en ting ved plakaten, som nok ikke i samme grad fanger læserens umiddelbare opmærksomhed.

“I baggrunden af fotoet ses det periodiske system, fordi vi gerne vil appellere til, at flere kvindelige elever vælger den naturvidenskabelige vej,” siger Anne Sørensen.

Fortolkningen, som står tilbage, når røgen fra denne sag har lagt sig, må dermed være op til beskueren.

Publiceret 22 May 2018 00:00

SENESTE TV