Foto: Dyrenes Beskyttelse

Foto: Dyrenes Beskyttelse

Dyrenes Beskyttelse advarer: Rør ikke sælunger på strandene

Holder man ikke afstand til enlige sælunger, kan man gøre dem forældreløse, lyder det fra Dyrenes Beskyttelse

Juni og juli er højsæson for sælunger, og det kan Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral mærke på telefonerne.

Bekymrede borgere ringer ind om enlige sælunger på kysterne, men ungerne er faktisk kun i nød, når der er mennesker omkring dem, oplyser Dyrenes Beskyttelse i en pressemeddelelse.

Mellem juni og juli kan der spottes sælunger på de danske kyster, og i nogle tilfælde ligger ungerne alene, hvilket bekymrer mange forbipasserende strandgæster. I juni og juli sidste år modtog man 162 henvendelser om sælunger, der lå alene på stranden.

”Når man ser en sælunge på stranden, er det vigtigt at holde lang afstand til den. Sæler er nemlig meget følsomme overfor forstyrrelser af mennesker,” siger Michael Carlsen, biolog hos Dyrenes Beskyttelse.

Det er ikke usædvanligt, at sælunger ligger på de østjyske strande. I sidste uge var der blandt andet en ved Saksild Strand ved Odder.

Michael Carlsen forklarer, at sælungerne i mange tilfælde ligger alene på kysten, fordi de midlertidigt er blevet væk fra moderen. Men mor og unge finder næsten altid hinanden igen, hvis de altså ikke forstyrres.

”Selvom en sælunge i mange tilfælde er blevet væk fra sin mor, når den ligger alene på kysten, må man ikke nærme sig den. Sælmor vil nemlig holde sig væk, hvis der er mennesker omkring ungen, og præcis den situation er en af de hyppigste årsager til efterladte sælunger henover sommeren,” siger Michael Carlsen.

Sæler følsomme over for forstyrrelser i deres hvileperioder, og derfor kan menneskelige tilnærmelser og støj medføre, at ungerne kan risikere at blive permanent efterladt.

”En sælunge passes kun af sin mor i tre-fire uger, og i løbet af den tid skal ungen nå mindst at fordoble sin vægt. Det er altså enormt vigtigt for ungen at få alle sine måltider, så den kan udvikle sig mest muligt. Hvis en unge bliver adskilt fra sin mor for tidligt, kan det få fatale konsekvenser,” siger Michael Carlsen.

Det skal du gøre, hvis du ser en strandet sæl:

    Rør den ikke og hold lang afstand.

    Har den synlige skader, tag hurtigt et billede, gå væk igen.

    Send billedet til Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral 1812

Vagtcentralen kan kontaktes på tlf. 1812.

dp

Publiceret 26 June 2018 08:50

SENESTE TV