Ann og Søren Brøckhaus Thormann skal alligevel ikke betale 90.00 tilbage efter afgørelse fra Ankestyrelsen. Foto: Jens Berg Thomsen

Ann og Søren Brøckhaus Thormann skal alligevel ikke betale 90.00 tilbage efter afgørelse fra Ankestyrelsen. Foto: Jens Berg Thomsen

Kommune lavede dyr regnefejl: Søren og Ann vandt over systemet og beholder deres kontanthjælp

Ægtepar fra Helsinge vandt over systemet. Beholder kontanthjælp

Af
Jens Berg Thomsen

Alle papirer var afleveret. Alligevel fik ægteparret Søren Brøckhaus Thormann og Ann Brødhaus Thormann over 15 måneder udbetalt for meget i kontanthjælp, fordi kommunen ikke havde regnet rigtigt. Da ægteparret så selv gjorde opmærksom på fejlen, krævede kommuen pengene tilbage, men nu har en afgørelse fra Ankestyrelsen givet ægteparret ret i, at de modtog pengene i god tro.

"Vi havde afleveret alle tal, bankudskrifter, regninger, opgørelse over medicintilskud. Alt. Vi har afleveret, afleveret og afleveret," siger Søren Brøckhaus Thormann i parrets rækkehus i Helsinge.

Tilbage i april fortalte de historien i Kristeligt Dagblad, og for nylig fik parret så ret i afgørelsen fra Ankestyrelsen.

"Vi ændrer kommunens afgørelse," står der i papiret, som Ugeposten Gribskov har set.

"Alt går stille og roligt i de omkring 16 måneder, hvor vi får kontanthjælpen. I oktober bliver Ann så tildelt et ressourceforløb, for det giver kommunen bedre mulighed for at hjælpe én videre i systemet. Beløbet er det samme, som man får i kontanthjælp. Men i og med, at hun går fra den ene ende til den anden, så er hun så ikke berettiget ti lat få den kontanthjælp, fordi der skal modregnes i min førtidspension," siger Søren Brøckhaus Thormann.

"Det er faktisk os, der gør dem opmærksom på det. Det er så der, de finder ud af, at der er sket en fejl," siger Ann Brøckhaus Thormann.

Parret undrer sig over Gribskov Kommunes ageren i sagen.

"Det mærkelige er, at når man afleverer alt, at de så ikke bruger det, for så er der jo i princippet ingen grund til at gøre det. Og jeg forstår heller ikke, hvorfor det er mig som borger, der skal gøre opmærksom på det. Hvorfor bruger kommunen ikke de tal, vi ved, de har?" siger Søren Brøckhaus Thormann.

"Jeg er meget opmærksom på at få kvitteringer for, at vi har afleveret det, vi skulle. Vi har papirer fra kommunen på, at de har fået det."

Ingen faktura bag tal

Da regningen på de knap 90.000 så dukkede op, måtte parret igen spærre øjnene op en ekstra gang.

"Vi gik på krigsstien med det samme, for det kunne ikke være rigtigt," siger Ann Brøckhaus Thormann.

"En af de "sjove" ting, der undrede mig var, at jeg ikke umiddelbart se så meget ud fra regningen," siger Søren Brøckhaus Thormann.

Alle fakturaerne for hver enkel måned var dateret den samme dag: Den 15. marts 2018. Men brevet var først modtaget den 27. marts. Derudover spørgte Søren Brøckhaus Thormann også til de enkelte fakturaer bag fakturanumrene for de enkelte beløb, der skulle betales tilbage.

"Jeg ville gerne have udleveret den faktura, men jeg fik at at vide, at den havde de ikke lavet. Der findes ganske enkelt ikke en faktura med det nummer i kommunens system," lyder den overraskende melding.

Vi kan ikke få at vide, hvad den faktura dækker over," siger Søren Brøckhaus Thormann.

"Vi fik den også som rykker, selvom vi ikke havde fået nogen regning tidligere," supplerer Ann Brøckhaus Thormann.

"Hvem skal så vide det?"

Parret klagede til jobcentret i første omgang, men her endte de i en blindgyde. "De sagde, at de ikke kunne vide, om min supplerende førtidspension skulle modregnes. Jeg spurgte dem så, hvem der så skulle vide det. Derfor klagede vi så til Ankestyrelsen, og vi fortalte også vores historie til Kristeligt Dagblad. Og derefter gik sagen sin gang," siger Søren Brøckhaus Thormann.

"Vi vidste jo, at der var op til syv måneders ventetid hos Ankestyrelsen, men de var heldigvis hurtige," siger Ann Brøckhaus Thormann.

I mellemtiden sagde Gribskov Kommune dog, at de ikke kunne vente på at få pengene, så parret fik en aftale om at betale 500 kroner af hver måned i 15 år. Det nåede at blive til 1000 kroner, inden afgørelsen kom.

"Det endte jo med, at vi fik ret," konstaterer Søren Brøckhaus Thormann.

"Vi bestrider sådan set ikke, at vi ikke skulle have haft penge. Det er måden, det er blevet gjort. Det er ikke os, der har regnet forkert," siger Ann Brøckhaus Thormann.

"Vores indtryk er, at der måske sidder nogen i kommunen, der ikke skulle sidde der. Der er en mangelfuld styring i kommunen. Jeg tænker på, hvor mange sager der er af den her slags," spekulerer Søren Brøckhaus Thormann.

"Hvis jeg havde været alene, så havde jeg ikke klaget. Det er Søren, der kan den slags. Hvis man ikke har en, der er stærk, så tror jeg bare, at folk giver op og betaler," siger Ann Brøckhaus Thormann.

I en email til Kristeligt Dagblad skriver jobcenterchef i Gribskov Peter Steen Olsen:

"Vi har hele tiden haft den største forståelse for den vanskelige situation, ægteparret havnede i. Derfor forsøgte vi i første omgang at hjælpe parret med en afdragsordning. Nu har Ankestyrelsen afgjort, at reglerne skulle tolkes anderledes, end vi har gjort, og derfor efterlever vi selvfølgelig afgørelsen og ændrer vores praksis, så andre borgere ikke havner i samme situation."

Publiceret 28 June 2018 09:46

SENESTE TV