Julie Zangenberg er en voldsom og hensynsløs chef, der voldtager en sælger, da han sår tvivl om det etiske i at sælge gourmetvand på flaske.

Julie Zangenberg er en voldsom og hensynsløs chef, der voldtager en sælger, da han sår tvivl om det etiske i at sælge gourmetvand på flaske. Foto: Karoline Liberkind

Julie Zangenberg i brutal rolle: Voldtager mand

En vandsælger rammes på Teater Katapult af hele verdens mangel på menneskelighed - blandt andet i form af Julie Zangenberg, der er en hensynsløs chef i et vand-på-flasker-firma

Af
Bente Tahmasbi Hansen

På Teater Katapult på Godsbanen går en frustreret vandsælger ud og ind af lysende tegneserier, der kører på ham og på væggen bag ham. Hans tre medspillere forklarer publikum, hvad der foregår, og hvad han tænker. Og de kommentere på hans opførsel og vil diskutere den med ham. Det giver den dystre handling et humoristisk tvist.

Teater Katapult har med en række kreative greb skabt en ny forestilling, der er underholdende og en virtuel oplevelse trods et alvorligt tema.

Julie Zangenberg går i rollen som en voldsom chef i flæsket på vandsælgeren, spillet af Martin Gertz, og voldtager ham, da han sætter spørgsmåltegn ved firmaets salg af gourmetvand. Det bliver begyndelsen på den værste dag i mandens liv.

Julie Zangenberg går i rollen som en voldsom chef i flæsket på vandsælgeren, spillet af Martin Gertz, og voldtager ham, da han sætter spørgsmåltegn ved firmaets salg af gourmetvand. Det bliver begyndelsen på den værste dag i mandens liv. Foto: Engedal Fotografi

"Dette er vand" hedder den og handler om verdens mest forfulgte vandsælger, der ikke bare voldtages af sin kvindelige chef men også møder hensynsløs og grænseoverskridende opførsel fra alle andre.

Der er i stykket både ignorance overfor verdens ressourcer og lavvande på kontoen med medmenneskelighed og empati. Vi aner verdens undergang i horisonten og oplever mangel på menneskelighed helt tæt på kroppen.

Vi skal lytte mere

Skuespilleren Martin Geertz ligger krop til ydmygelserne, og det har givet ham noget at tænke over:

"Det er hårdt at spille hele følelsesregisteret igennem hver aften, men det giver mig et andet blik på mit eget hverdagsliv. Jeg er blevet meget opmærksom på, om jeg er empatisk nok," siger han, da avisen møder ham mellem prøverne på Godsbanen.

Han er klædt som en ulastelig sælger med et optimistisk turkis slips med store hvide prikker.

"Jeg synes, at vi alt for ofte fokuserer på vores forskelligheder og uenigheder i stedet for at lytte til hinanden, prøve at forstå og have fokus på alt det, vi er enige om. Vi vil jo alle gerne have et trygt og sikkert liv med mad nok," fortsætter han, inden han går på scenen og viser endnu en sekvens fra stykket.

I den sætter en tilfældig mand sin sko på sælgerens tallerken, men igen - ej heller sælgerens kone - kan se, at det er utilstedeligt.

Pilen peger på en forfulgt sælger på verdens værste dag, hvor al empati mellem mennesker er sluppet op.

Pilen peger på en forfulgt sælger på verdens værste dag, hvor al empati mellem mennesker er sluppet op. Foto: Tahmasbi

Inden da har han samme dag skrevet en mail til sin chef, fordi han er kommet i tvivl om etikken omkring det at sælge flaskevand. Da han prøver at forklare det, voldtages han af chefen, som spilles af Julie Zangenberg.

Også hun har taget stykkets tema med sig hjem og tænker over det, når hun har fri:

"Vi viser ikke bare en depression men forsøger at oplyse og løfte folk. Det har jeg taget virkelig meget med mig i mit privatliv, siger hun og fortsætter:

"Jeg er ekstra opmærksom på, om jeg møder folk på en ordentlig måde. Hvis jeg kan møde andre på en bedre måde og lytte oprigtigt til dem og være med til at skabe glæde, vil jeg rigtig gerne det," siger Julie Zangenberg.

Som fisk uden vand

Også skuespillerne Anna Ur Konoy og Matias Hedegaard Andersen er med på scenen - og tegner et skarpt billede af, hvordan menneskelighed og nærvær er noget nær forsvundet. Verden synes simpelthen at være løbet tør for empati.

Det er som om, der er en flodbølge under opsejling i forestillingen. Måske tager jordens klima-hævn for enden af flaskevandsælgeren katastrofedag.

Der er kamp til stregen og ikke nogen form for empati i Dette Er Vand, som spiller på Teater Katapult på Godsbanen.

Der er kamp til stregen og ikke nogen form for empati i Dette Er Vand, som spiller på Teater Katapult på Godsbanen. Foto: Engedal Fotografi

Den prisvindende dramatiker Anna Bro har ladet sig inspirere af et amerikansk essay. I det spørger en ældre fisk to yngre fisk: "Hvordan er vandet?" og de svarer: "Hvad pokker er vand?"

De ved ikke, hvad grundlaget for deres eksistens er. Mennesker består af en meget stor procentdel vand. Men vi er så fokuseret på resten. Alt det forskellige, der ikke er vand: Vores hårfaver, hudfarver, politiske overbevisninger, religion osv.

Man kan se stykket i to perioder: 31. oktober-7. november og 19. november-1. december på Teater Katapult på Godsbanen.

Publiceret 31 October 2018 00:00

SENESTE TV