Arkivfoto: Rune Weitling

Arkivfoto: Rune Weitling

Kirsten blev erklæret død ved en fejl: Får intet i erstatning

Det har været en hård kamp for Kirsten Kristensen at få genskabt sit liv i de offentlige systemer efter at være blevet erklæret administrativt død

Kort efter hjemkomsten fra Sydvestjysk Sygehus i Esbjerg kom et brev ind ad døren fra forsikringsselskabet Codan.

"Vi har fået at vide, at Kirsten Kristensen er afgået ved døden," stod der.

Efter indlæggelse med lungebetændelse var Kirsten Kristensen fra Varde ved en fejl blevet erklæret administrativt død. Ud over forsikringspolicen var alle personlige data fra nem-ID, hendes pension, bank, atp, SKAT, pas og kørekort også lukket ned, og et stort arbejde for at få "livet" tilbage igen begyndte for den 70-årige kvinde.

Men sådan en fejl er ikke lige til at rette. Arbejdet med at genskabe sit liv har vist sig at være en omfattende og bøvlet opgave, som har taget hårdt psykisk på Kirsten Kristensen, skriver dr.dk.

"Det påvirker mig meget. Mere end jeg selv ønsker. Det må jeg indrømme. Jeg er kommet til den konklusion, at jeg vil til psykolog og have det vendt og drejet, så jeg kan komme ud på den anden side," siger Kirsten Kristensen.

Hun har søgt om erstatning hos Patientankenævnet for svie og smerte, men ankenævnet har afvist at yde kompensation til stor frustation for hende.

"Jeg havde jo ikke ønsket at blive erklæret død, og jeg skulle selv finde ud af at komme tilbage i systemet," siger Kirsten Kristensen, som får opbakning fra medlem af Region Syddanmark, Michael Nielsen.

"Jeg synes ikke, det kan være rigtigt, at hun ikke kan få kompensation. Og hvis Patientankenævnet vælger at sige, at det vil de ikke gå ind i, så må vi jo gå ind i det – anderledes kan det ikke være. Det er os, der har lavet fejlen, og så skal vi også sikre, at folk kommer helt igennem det," siger Michael Nielsen fra Konservative til dr.dk.

I alt syv personer er fejlagtigt blevet erklæret døde alene på sygehuse i Region Syddanmark i prioden fra 2010 til 2018. Derfor ændrer sygehusene nu praksis. Fremover skal to ansatte kontrollere, at det er den rette døde patient, som også meldes død i hospitalets systemer, skriver dr.dk.

jn

Publiceret 23 March 2019 12:09

SENESTE TV