Pensionisterne Bo og Tom har altid noget at lave på Svanholm og føler sig nyttige. Her ses de foran en bunke foder til de 290 høns, som de passer og plejer. Bo er bl.a. også med i trivselsgruppen, er frivillig i landbrugsgruppen og var med til at stifte Økologisk Landsforening i 1981. Tom er bl.a. en praktisk alt mulig mand, der laver de ting som opstår eller andre ikke når, men han arbejder også som buschauffør uden for Svanholm. Foto: Maria Brandt

Pensionisterne Bo og Tom har altid noget at lave på Svanholm og føler sig nyttige. Her ses de foran en bunke foder til de 290 høns, som de passer og plejer. Bo er bl.a. også med i trivselsgruppen, er frivillig i landbrugsgruppen og var med til at stifte Økologisk Landsforening i 1981. Tom er bl.a. en praktisk alt mulig mand, der laver de ting som opstår eller andre ikke når, men han arbejder også som buschauffør uden for Svanholm. Foto: Maria Brandt

Fra unge hippier til gråt guld

Der er flere, som er blevet pensionister i kollektivet Svanholm. Men hvordan hænger det sammen med fællesøkonomi og produktivitet? Og hvordan har pensionisterne det med at bo i kollektiv?

Af
Af Maria Brandt

Der er flere, som er blevet pensionister i det økologiske kollektiv Svanholm. Ifølge administrativ medarbejder Kirsten Høngsmark var der ved kollektivets start i 1978 to pensionister. Nu i dag er der 13 pensionister, og tallet har aldrig været så højt. ”Vi optager ikke folk, der er ret meget over 50 år, da vi gerne vil have, at folk bidrager og bliver her længst muligt. Så det er ikke fordi, der er kommet flere pensionister, men vi er bare blevet flere, fordi dem der flyttede ind fra start er blevet ældre. Den ældste beboer er nu 86 år,” siger Kirsten Høngsmark. Men på trods af flere pensionister, er det folk i alderen fra 30 til 50 år, især børnefamilier, som er størst repræsenteret. På nuværende tidspunkt bor der 80 voksne og 50 børn, og det var nogenlunde samme antal fra start, men boligarealet per person er blevet større. Svanholm har fællesøkonomi, og alle beboere betaler 40 procent i skat og 40 procent til drift af deres indkomst, og de resterende 20 procent er deres rådighedsbeløb. Alle skal helst yde til fællesskabet og påtage sig opgaver i kollektivet, og det bliver tilpasset den enkelte. Men hvis man ikke er i stand til at arbejde, behøver man det ikke.

Føler sig nyttige

Et fortærsket begreb som ældrebyrden er ikke noget de to aktive 71-årige pensionister Bo og Tom mærker til. De føler sig nyttige og værdsatte på Svanholm, og at der er respekt for dem, fordi de har erfaring. De har mange småjobs og er bl.a. mentorer i sociale projekter, står for at passe frugtplantagerne og det mobile hønsehus, hvor de bl.a. samler æg til fælleskøkkenet og gårdbutikken. Bo er uddannet landmand og var med fra kollektivets start. Han havde grønt bevis, hvilket var nødvendigt for at kunne købe landbrug. Grundidéerne var fællesøkonomi, enhedsbeslutninger, og at man skulle leve sundt af egne produkter, hvilket er værdier der stadig er gældende. Efter noget tid på Svanholm dannede han par med læge og akupunktør Elsebeth, som han har to børn med. I dag bor de i et af de huse, der er en del af Svanholm, men som ligger i Dalby. ”Det er en svag tilbagetrækning, fordi vi har brug for mere ro nu, hvor vi er blevet ældre,” fortæller Bo, der også godt kan lide at ordne eget hus og have. Men Bo er ikke blevet mere sat eller småborgerlig med alderen. ”Førhen tænkte jeg mere politisk i retning af, om man er rød eller blå. Jeg kastede mig ud i mange flippede projekter, men jeg har lært af mine fejltagelser, og mine idéer er mere gennemtænkte i dag. Nu er det vigtigere for mig, at man lever i overensstemmelse med det, man siger,” vurderer Bo, der føler sig meget privilegeret på Svanholm. Op på dupperne ”Jeg får energi i samværet med andre. Mange af os ældre sidder ofte i nærheden af hinanden ved fællesspisningen, fordi vi har fulgt hinanden gennem alle år. Men det er sjovt med suppleringen af mennesker i forskellige aldre, der kan holde os på dupperne og til ilden. Der er uendeligt med småjobs på Svanholm uanset, hvor gammel man bliver, så man får mange skulderklap og man føler, at der er brug for en,” siger Bo og tilføjer, at han ville lave frivilligt arbejde, hvis han ikke boede på Svanholm. Det er Tom enig i. Tom har boet på Svanholm i 19 år og er nu single og bor i hovedbygningen. ”Mange pensionister mener, at de nu har tid og råd til at rejse. Sådan havde mine forældre det. De gjorde som mange andre, de byggede til og sad alene i et gammelt hus. Min far købte masser af sko. Det kan jeg ikke se nogen idé i. Jeg lapper sammen på mine barndomstraumer. Jeg ejer næsten ingenting og behøver det ikke. Min mission er at drive det her sted,” siger Tom. Både Tom og Bo synes, at de stadig passer godt ind i Svanholm-ånden. ”Så længe kollektivet trækker den rigtige vej, så bliver vi her til vi dør,” konstaterer de.

Publiceret 29 January 2016 00:00

SENESTE TV