Arbejdet med falkene har givet Andreas Schwarz mod på livet.

Arbejdet med falkene har givet Andreas Schwarz mod på livet.

Rovfuglene hjælper børn med ADHD

Falkoner Flemming har succes med ny aflastningsmetode

Af
Af Christina H. Langpap

En russisk steppeørn nærmer sig i det fjerne. Den store fugl breder sine vinger ud, og gør sig klar til at få sin belønning, der hænger på den udstrakte handske. 13-årige Andreas Schwarz står rank og et stolt smil fylder hele hans glade ansigt.
"For første gang tror jeg på hans fremtid. Andreas vil gerne være dyrepasser og på sigt tror jeg, at det kan lykkes for ham. Det er en dejlig følelse, for vi har virkelig kæmpet i mange år," siger Dorte Schwarz, der er mor til Andreas.

Tilbud virker

Andreas Schwarz er autist og har oveni fået diagnosen ADHD. I de sidste seks måneder har han to gange om ugen, haft sin skolegang hos falkonerene Flemming Salomonsen og hans kone, Louise, på Falkecenter Samsø/Aarhus.
"Det er fantastisk, at se hvordan arbejdet med rovfuglene har forandret Andreas. Da vi først mødte ham, var det en forvirret, ukoncentreret og aggressiv dreng vi så, men i dag er han det stik modsatte - en glad og velafbalanceret dreng, som er fantastisk at være sammen med," fortæller Flemming Salomonsen med entusiastisk stemme.

Succes og motivation er ifølge Flemming Salomonsen kodeordet.

Succes og motivation er ifølge Flemming Salomonsen kodeordet.

Ikke set før

Ægteparret driver sammen Falkecenter Samsø/Aarhus. Tidligere har de også haft til huse ved Hørning, men i sommer brændte lokalerne og de er lige nu på udkig efter nye lokaler i området.
At lade børn med ADHD arbejde med rovfugle er et helt nyt koncept, der ikke er set før i Danmark. Men det tyder på, at ægteparret har fat i noget rigtig godt. Ud over at være gladere, har Andreas forældre set en hel ny side af deres dreng.
"I fire år har vi prøvet at få Andreas til at gå i skole og modtage undervisning, men det er ikke lykkedes os. Foreksempel har vi ikke kunnet få Andreas til at læse, men siden han er begyndt at være her, læser han skønlitterære bøger på 200 sider af egen fri vilje," fortæller Dorte Schwarz stolt.

Motivation og succes

Forklaringen på succesen er ifølge Flemming Salomonsen simpel.
"Når man arbejder med rovfuglene, er det det tætteste man kommer på naturen. Man kan ikke tvinge dem til noget, men man skal tæmme dem. Jeg tror, at Andreas har manglet at være rigtig motiveret. Det er han her, og her har han succes med det, og det tror jeg gør en kæmpe forskel," fortæller han og fortsætter:
"Vi har ikke uddannelse indenfor at arbejde med børn med ADHD, så vi både tænker og gør tingene anderledes. Vi sætter ikke børnene i bås."

En levevej i fremtiden

Rovfuglene har sat deres præg på Andreas, men også for hele familien, der til daglig bor i Haderslev.
"Vi har fået mere ro i familien og det betyder så meget. Jeg håber at andre også kan få nytte af det her, for det virker," siger Dorte Schwarz.
Det håber Flemming og Louise Salomonsen også.
"Jeg vil gerne hjælpe så mange som muligt. Det at kunne gøre en forskel i et andet menneskes liv, giver os så meget overskud og det håber vi på at kunne leve af i fremtiden," slutter falkoneren.

Publiceret 24 October 2011 06:00