Foto: BM

Foto: BM

Vagtlæge nægtede at gå ind i rygerhjem:

Lise undersøgt på trappen

Lise Holmstrup blev bedt om at gå ud på terrassen til læge-undersøgelse

Af
Af Birgitte Masson

Næste gang, Lise Holmstrup fra Jægerspris bliver syg, bliver hendes gæster formentlig sendt udenfor, hvis de vil ryge.
For når vagtlægen kommer på besøg, kan røg i hjemmet nemlig betyde, at han har ret til at afvise at gå indenfor.
Dét fandt Lise Holmstrup ud af, da hun havde lungebetændelse, og en aften kort før påske fik det værre. Da hun blandt andet havde svært ved at trække vejret, ringede hun efter vagtlægen.
Lise har ingen bil, og ægtefællen døde for halvandet år siden. Det var derfor umuligt for hende selv at køre til hospitalet i Frederikssund, hvor vagtlægen ellers har til huse.
Men da vagtlægen et par timer senere ringede på døren, nægtede han ifølge Lise at gå ind i hendes hus. Der lugtede af røg, og den lugt ville han for alt i verden gerne være foruden.
"Det er jo ikke for sjov, at man ringer efter vagtlægen vel? Jeg havde lungebetændelse og fik pludselig svært ved at trække vejret, det var meget ubehageligt, jeg blev ganske enkelt nervøs," siger Lise og fortæller, at hun ellers ikke har haft behov for vagtlæge i flere år.

Nægtede at gå udenfor

Da vagtlægen kom ved 23-tiden om aftenen, rejste Lise sig fra sin varme seng for at lukke op for ham.
"Han stillede lægetasken på jorden og kiggede lidt afventende på mig. Jeg sagde så: 'Vil du ikke ind?' Han svarede: 'Nej, jeg vil ikke ind i det hus, puh... her lugter af røg'."
Vagtlægen spurgte Lise, om hun ikke havde et andet sted, hvor de kunne være, hvortil hun sagde: 'Nej, jeg bor kun her'.
Hun blev derefter bedt om at komme med udenfor på terrassen.
"Ved du hvad, jeg er 70 år, og havde det virkelig dårligt. Jeg kom fra min varme seng. Jeg var i vildrede, og var faktisk begyndt at tage nogle træsko på, men så tænkte jeg, at nej, det kan saftsusme ikke være rigtigt, at jeg skal stå udenfor mit hus, mens han undersøger mig, hvor alle og enhver kan komme gående forbi, og så var det i øvrigt rigtig koldt udenfor på det tidspunkt."
Lise var til at starte med målløs over, at vagtlægen kunne finde på at nægte at gå ind hos hende, fordi der lugtede af røg. Men overraskelsen blev hurtigt afløst af vrede og frustration.
Ifølge Lise havde vagtlægen sagt til hende, at han ikke kunne tåle røg, og det beklagede han. Men da Lise efterfølgende havde nægtet at gå med udenfor, så bad han hende om at lukke døren mellem entreen og stuen, hvorefter han trådte et trin op, så han stod på dørmåtten, og herfra blev Lise lyttet på ryggen, udenpå hendes badekåbe.
"Der ligger en recept til dig på apotektet i morgen," lød ordene fra vagtlægen.
Lise skyndte sig at fortælle ham, at hun ikke tålte penicilin, og han svarede hende, at det var noget mod lungebetændelse, og væk var han.
Tilbage stod Lise, som ikke længere bare var syg - hun var rasende.
"Hvad hvis jeg havde ligget i sengen og havde været så syg, at jeg ikke kunne stå på benene?." Lise havde haft et par veninder på besøg tidligere på aftenen, de havde været der for at se til hende, og ja, de havde ganske rigtigt røget, og det gør Lise også til dagligt.
"Jeg ringede efterfølgende til vagtcentralen og fortalte om, hvordan lægen havde nægtet at komme indenfor hos mig. Her lød beskeden, at det havde han ret til at nægte, hvis der lugtede af røg."

null

Publiceret 30 April 2013 12:05

SENESTE TV