Vandreskoene er vigtige, når man skal gå de 1109 kilometer til Østrig. Villy Johansen købte dem inden sin første tur til Østrig, så de kender turen. Foto: Helle-Karin Helstrand.

Vandreskoene er vigtige, når man skal gå de 1109 kilometer til Østrig. Villy Johansen købte dem inden sin første tur til Østrig, så de kender turen. Foto: Helle-Karin Helstrand.

72-årige Villy vandrer til Østrig

Lørdag den 4. maj indledte Villy Johansen sin anden vandretur til St. Koloman i Østrig. En tur på over 1000 kilometer

Af
Af Helle-Karin Helstrand

En sort sportstaske fra Hummel stod på gulvet i 72-årige Villy Johansens to'er på Indre Ringvej i Fredericia. I tasken ligger et håndklæde, noget gammelt tøj og ikke at forglemme en stak udprintede kort og rutevejledninger fra Google Maps. I opgangen, under trappen, stod hans blå og røde, trehjulede vogn. Den var - lige som tasken - klar til turen, som begyndte sidste lørdag morgen klokken seks fra Fredericia Banegård. Villy Johansen tager turen til Østrig igen, og hele turen foregår på gåben.
"Ruten er 1109 kilometer og nogle hundrede meter lang, og jeg skal klare den på 45 dage. Det vil sige 23 kilometer om dagen i gennemsnit. Jeg satser på at gå lidt længere nogle dage, så der bliver tid til en hviledag," siger Villy Johansen, der dybest set ikke synes, at hans plan er noget at skrive om.
Han er medlem af Fredericia Fodslaw og har taget turen til Østrig før. Interessen for at vandre fik han allerede i 1969. Den 300 kilometer lange Hærvejsvandring fra Slesvig til Viborg er også på hans cv.
"Det er dejligt at gå. Man får hjernen ryddet for alt, og ingen jager med én. Man kan bare nyde naturen. Men det er selvfølge træls, hvis det står ned i stænger hele dagen. Det kan intet regntøj klare," siger han.

Gik en omvej

Første gang, han vandrede til Østrig, var i 2011. Den gang havde han lagt en rute uden at tage hensyn til, hvor vandrehjemmene ligger i Tyskland. Det har han styr på denne gang.
"Jeg overnatter for det meste i bivuak, men én gang om ugen skal jeg have et brusebad og soigneres lidt. Det foregår på et vandrehjem. Men vandrehjemmene lå vest for den rute, jeg havde lagt sidste gang, så min tur blev noget længere end planlagt, og for at nå Østrig til tiden, måtte jeg tage en strækning med tog. Det skal jeg ikke denne gang," siger Villy Johansen, der smider sit tøj ud, når det er brugt.
"Jeg vil helst skifte et par gange om ugen, og det er mit ældste tøj, jeg har med," siger han.
I modsætning til sidste gang er der denne gang en lille bærbar computer med i bagagen, og med et netkort kan Villy Johansen være online, når han vil.
"På computeren ligger min rute, så min søn René også kan se den. Hver aften, når jeg slår lejr for natten, sletter jeg dagens rute. Så kan René hele tiden følge med i, hvor jeg er, og jeg behøver ikke at ringe til ham. Sker der noget, ved han, hvor han skal lede. Jeg er jo blevet lidt ældre end sidste gang, og man ved jo aldrig med helbredet," siger Villy Johansen.

Villy Johansen er klar til at drage mod Østrig. Denne gang er ruten lagt, så han passerer de tyske vandrehjem, og i modsætning til første gang har han denne gang en bærbar pc med, så sønnen kan følge hans rute. Foto: Helle-Karin Helstrand.

Villy Johansen er klar til at drage mod Østrig. Denne gang er ruten lagt, så han passerer de tyske vandrehjem, og i modsætning til første gang har han denne gang en bærbar pc med, så sønnen kan følge hans rute. Foto: Helle-Karin Helstrand.

Mødes med vennerne

Hans endelige mål er et hotel i St. Koloman, der ligger 25 kilometer syd for Salzburg. Her venter knap 50 kammerater fra Fodslaw. De er kommet med bus for at vandre i bjergene, som de gør hvert år. Det var på sådan en tur, Villy Johansen, der ikke er særlig stiv i tysk, fik ideen om at springe busturen over den ene vej, og i stedet gå til hotellet.
"Da jeg i 2011 nåede hotellet efter de sidste timers vandring op ad en stejl skråning, kunne jeg dog godt sige til hotelværtinden, som jeg kender fra de tidligere år, at jeg ønskede ein Bier, ein Belegtes Brot, ein Dusch und ein Bett," griner Villy Johansen, der under hele turen kun drikker én øl om dagen – og det er lige før sovetid.
"Man kan ikke vandre på alkohol," siger han.

Kaffe og havregryn

Det kan man til gengæld på havregryn, som en stor del af Villy Johansens daglige menu består af.
"Jeg har kaffe, havregryn og sukker med mig og køber langtidsholdbart mælk i Tyskland. Min morgenmad består af havregryn, og så laver jeg en kande kaffe på mit kogesæt. Den kommer med i en termokande. Til frokost køber jeg noget mad, og om aftenen finder jeg nogle gange et cafeteria, ellers tager jeg mig endnu en portion havregryn. Sidste gang tabte jeg mig en del," smiler Villy Johansen.

Publiceret 12 May 2013 09:10