Yoko Ono åbnede udstillingen på Louisiana i veloplagt og genkendelig stil - helt i sort og med hvid hat. Foto: Niels Idskov

Yoko Ono åbnede udstillingen på Louisiana i veloplagt og genkendelig stil - helt i sort og med hvid hat. Foto: Niels Idskov

Yoko Ono kan blive årets begivenhed

Stort fremmøde til pressemøde med verdensstjernen Yoko Ono på Louisiana, hvor ny udstilling kan fastholde den positive 2013-udvikling

Af
Af Niels Idskov

Louisiana har haft et forrygende forår med seværdige udstillinger og stort rykind af publikum. Og intet tyder på, at åbningen af udstillingen 'Yoko Ono - half-a-wind-show - a retrospective' vil lægge en dæmper på den gode stemning i og omkring kunstmuseet i Humlebæk.
En hel del tyder allerede nu på, at åbningen med tilstedeværelse af Yoko Ono i egen person ender med at blive årets helt store kulturoplevelse i det nordsjællandske. Selv om den japanske-fødte amerikaner tidligere i år rundede de 80 år ifølge dåbsattesten, viste hun verbal såvel som fysisk overskud på først pressekonferencen og dernæst ved den fotoseance, hvor hun viste elegante dansetrin foran et af hendes egne værker, som skal forestille solestråler, der rammer jorden.
'Jeg tænker aldrig alder, så når jeg er på restaurant og nogen kommer ud på toilettet for at se til mig, tror jeg, at det er fordi, de tror jeg er på stoffer, og ikke - som det faktisk er tilfældet - fordi man er bekymret for en ældre dame,' sagde Yoko Ono med et smil.
Omkring 100 journalister og 20 tv-hold eller fotografer var på plads kl. 11 sharp, da hovedpersonen dukkede op sammen med Louisiana-direktør Poul Erik Tøjner og museumsinspektør Kirsten Degel. Selv lignede hun i sin velkendte helsorte dragt, de tonede solbriller og den hvide hat på sned faktisk selv et kunstværk eller nærmest sit eget logo.
Yoko Ono er en lille, men elegant skikkelse, der svarer friskt på alle slags spørgsmål i pagt med den multikunstner hun med udtryk i ord, billeder og toner jo er. Spørgsmål om feminisme, idealisme, verdens tilstand i det hele taget. Ono, engang kendt for at være gift med beatlen John Lennon, har svar på det hele. 'Asken har endelig lagt sig, og i dag træder hun tydeligere frem,' sagde Kirsten Degel om kunstneren og synet på hendes kunst efter Lennons død i 1980.
I forlængelse heraf er det kun naturligt, at Ono fredag gav tre performances på Louisiana, og hun er i øvrigt fortsat aktiv musiker i sit Plastic Ono Band.
Ono-udstillingen er umiddelbart for viderekommende. Det er ikke tale om enkel kunst, men værker, det knytter ord som performance, koncept og installation til sig.
Udstillingen af de i alt 150 værker fra Yoko Onos hånd er den største af sin slags i Europa nogensinde, og den realiseres da også i samarbejde med Schirn Kunsthalle Frankfurt og vises efter Louisiana på Kunsthalle Krems i Østrig og Guggenheim Museum i Bilbao.
Udstillingen på Louisina havde officiel åbning torsdag eftermiddag, da pressens udsendte havde forladt kunstens hovedkvarter. Den gående trafik fra Humlebæk station Louisiana var allerede midt eftermiddag støt stigende.

Et verdensnavn i profil. Foto: Niels Idskov

Et verdensnavn i profil. Foto: Niels Idskov

Fotograferne dansede under pressekonferencen ivrigt rundt om Yoko Ono. Foto: Niels Idskov

Fotograferne dansede under pressekonferencen ivrigt rundt om Yoko Ono. Foto: Niels Idskov

Publiceret 06 June 2013 15:00