Blævrende kæmpe-brandmænd invaderer de danske strande

Større og mere blævrende brandgopler end normalt ses netop nu langs de danske kyster

Mens badegæster boltrer sig i bølgerne blå, har en ubehagelig rødlig gæst også fundet vej til de danske strande. De såkaldte brandgopler - eller brandmænd - dukker i stigende grad op blandt andet på den nordsjællandske kyst, hvor de har været observeret siden midten af juni måned.
"Normalt ser vi dem først en uges tid inde i juli, men i år stødte vores livreddere på brandmændene allerede den 14. juni, hvilket er meget tidligt. Vi har til gengæld ikke haft de store problemer med dem før i går, hvor de fleste af livredderne bestilte flere lokalbedøvende midler," siger chefen for Den Nordsjællandske Kystlivredningstjeneste, John Mogensen, til Lokalavisen.dk.
Et møde med en brandmand kan både give kraftig brændende smerte på huden, udslet, kvalme, opkast, brystsmerter, muskelkramper, rystelser, vejrtrækningsbesvær og diarre, og John Mogensen giver derfor nogle gode råd til, hvordan man bør forholde sig, når man bader blandt de gelé-agtige gopler, som for det meste viser sig, når der er fralandsvind.
"Hvis der er fralandsvind, bør man holde øje med, om der også er brandmænd. Hvis uheldet er ude, bør man skrabe det ramte hudområde med eksempelvis et sygesikringskort, en skraber eller lignende. Det skal helst ske, mens man stadig er i vandet. Man skal altså ikke gå op og tørre sig først. Efterfølgende er det en god idé at hælde lidt eddike på for at neutralisere brandmandsgiften. Man kan eventuelt også smøre med lokalbedøvende midler såsom Lidokain-gel, men der skal man være opmærksom på, at man, ifølge indlægssedlen, normalt ikke må smøre mere end 5-10 procent af kroppen," siger John Mogensen til Lokalavisen.dk.
Han fortæller i øvrigt, at sæsonens brandmænd er lidt anderledes end normalt.
"De er sjovt nok umanerligt store og mere blævrende i år. Ved hjælp af en speciel teknik plejer livredderne at kunne fjerne brandmændene med hænderne og derefter grave dem ned, men i år går de simpelthen i stykker, når vi tager fat i dem," siger John Mogensen, som opfordrer alle badegæster til at gå ind på livredningstjenesten.dk og se mere om brandmændene ved de danske kyster.

Publiceret 21 July 2014 13:41

SENESTE TV