Annitta og Ingrida er hverdagens helte:

Sådan reddede de dement kvinde ud af brændende lejlighed


Annitta Bronze og Ingrida Krilova er Social - og Sundhedshjælpere i Horsens Kommune og er udkørende aftenvagter ved Søndergården i Brædstrup. 

I dag fik de en påskønnelse af Horsens Lokalpoliti for at have gjort noget ekstraordinært, da de var på vagt sammen den 16. december 2015.
En alarm lød omkring klokken 16.45 fra en 88-årig beboer i en lejlighed på Klovenhøjvej i Brædstrup. Hun slog alarm til plejepersonalet, fordi hun havde lugtet røg fra nabolejligheden, men turde ikke selv gå derind. 
47-årig Annitta Bronze og 53-årig Ingrida Krilova var tættest på og var fremme efter få minutter.
"Vi kunne se en tyk røg gennem vinduet og fik hurtigt åbnet døren," fortæller Annitta om en lidt anderledes dag på job.
Der var nøgleboks til lejligheden, som de to hjælpere hurtigt fik låst op, mens de ringede efter brandvæsnet. Med tøjet op foran munden og en dyb indånding gik de ind i den røgtætte lejlighed for at finde den 83-årige demente kvinde, som boede i lejligheden.
"Jeg tænkte, at hun nok lå i soveværelset. Så derfor gik jeg først derind for at lede efter hende. Men der lå hun ikke. Vi trak lige en mundfuld frisk luft, inden vi igen gik ind i lejligheden. Her fandt vi hende siddende i en kørestol i stuen. 'Hvor var det godt, I kom' sagde den ældre kvinde til os, mens vi hurtigt kørte hende ud af den tykke røg og lejligheden," fortæller Ingrida Krilova.
De to hjælpere greb på vej ud af lejligheden kvindes jakke og hue, så hun ikke frøs i den kolde december-luft. 
Brandvæsen, ambulance og politi ankom kort efter til Klovenhøjvej og fik røgen under kontrol. Brandvæsnet kunne konstatere, at der var en eller flere dekorationer med levende lys i, som var nedbrændt og udviklede en høj temperatur, der fik lampen over stuebordet til at smelte.
"Jeg kunne i lang tid stadig smage smeltet plastik og lugte røgen," husker Annitta Bronze. 
"Der sker mange ting hver dag, hvor vi fra politiets side kan forvente, at voksne fornuftige mennesker reagerer og hjælper. Men når nogen sætter deres eget liv i fare for at redde andres liv, gør man bestemt noget bemærkelsesværdigt. Det har Annitta og Ingrida gjort. De var der så hurtigt og handlede, så de reddede den ældre kvindes liv. Det kræver mere end almindeligt mod at gå ind i en røgfyldt lejlighed og lede efter en beboer. Det vil vi gerne påskønne," lyder det fra Peter Thaysen, leder af Horsens Lokalpoliti, som overrakte de to heltinder hver en check på 1500 kroner.
Den 83-årige kvinde slap med skrækken og lidt røg i lungerne, som hun blev behandlet for.
"Vi havde et utroligt samarbejde. Vi talte ikke så meget sammen, vi gjorde bare det, vi begge synes, var naturligt - at gå ind efter den ældre kvinde," siger Ingrida om indsatsen.
"Vi er glade for, at det lykkedes os at redde kvinden ud i tide. Og vi er stolte over vores job. Det er vi faktisk hver dag, så det er da dejligt, når andre også påskønner vores arbejde," siger Annitta.
 
 
 

Publiceret 24 February 2016 11:31

Lokalavisen nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Lokalavisen
SENESTE TV